AMERIKAANS BEDRIJF STOPT VERKOOP DNA-KITS IN TIBETAANSE REGIO
In een overwinning voor Tibet-activisten – onder leiding van Students for a Free Tibet, Free Tibet en het International Tibet Network – zegt het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Thermo Fisher Scientific dat het is gestopt met de verkoop van kits die worden gebruikt voor massale DNA-verzameling in een regio van het door China bezette Tibet.
“Op basis van een aantal factoren hebben we medio 2023 de beslissing genomen om de verkoop van [menselijke identificatie] producten in de regio te staken en onze menselijke identificatietechnologie niet langer te verkopen in de Tibetaanse Autonome Regio,” vertelde een woordvoerder van het in Boston gevestigde bedrijf aan Axios.
Volgens berichten heeft de Chinese politie DNA verzameld van ongeveer 1 miljoen inwoners van de zogenaamde Tibetaanse Autonome Regio, die ongeveer de helft van Tibet beslaat.
ICT-voorzitter Tencho Gyatso zei: “Dit is een overwinning die laat zien dat collectief activisme voor Tibet echt een verschil maakt. Nu moeten we verder gaan, van druk uitoefenen op bedrijven om hun medeplichtigheid aan de Chinese mensenrechtenschendingen tegen Tibetanen te beëindigen, tot druk uitoefenen op de Chinese regering om haar decennialange bezetting van Tibet op te lossen door middel van een vreedzame dialoog met Tibetaanse leiders.”
Massale DNA-verzameling in Tibet
In september 2022 meldde Citizen Lab dat de Chinese politie in de afgelopen zes jaar mogelijk 920.000 tot 1,2 miljoen DNA-monsters heeft verzameld in de Tibetaanse Autonome Regio. Deze cijfers vertegenwoordigen een kwart tot een derde van de totale bevolking van de regio.
Diezelfde maand zei Human Rights Watch dat de Chinese autoriteiten systematisch DNA verzamelden van inwoners van de TAR, onder andere door bloed af te nemen van kinderen vanaf 5 jaar zonder toestemming van hun ouders.
Volgens Citizen Lab heeft China’s programma voor het verzamelen van DNA niets te maken met strafrecht. De politie richtte zich ook niet op specifieke groepen zoals activisten of critici van de regering, maar verzamelde DNA van hele gemeenschappen. Bovendien zegt Human Rights Watch dat uit geen enkel openbaar bewijs blijkt dat mensen kunnen weigeren mee te doen aan de DNA-afname.
Vorig jaar hebben de EU en België in verklaringen aan de VN-Mensenrechtenraad hun bezorgdheid geuit over de DNA-afname in Tibet.
Tibetaans activisme
De verklaring van Thermo Fisher dat het is gestopt met de verkoop van zijn DNA-afnamekits in de TAR volgt op een jaar van zware campagnevoering door Tibet-activisten en met name Students for a Free Tibet, Free Tibet en het International Tibet Network.
Vanaf eind 2022 voerden Tibet-groepen wereldwijd demonstraties uit bij Thermo Fisher-kantoren, waaronder grote rally’s in Boston tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf in mei 2023. Deze groepen werkten ook samen met de aandeelhouders van Thermo Fisher en bouwden een coalitie op die ertoe bijdroeg dat Thermo Fisher de verkoop van de DNA-verzamelkits stopzette.
De International Campaign for Tibet sloot zich aan bij de steun van deze groepen om de massale DNA-afname aan te kaarten bij Amerikaanse functionarissen en hen aan te moedigen actie te ondernemen, onder andere via een brief aan leden van het Huis in 2022 waarin ze werden aangemoedigd om Tibet-gerelateerde delen van de America Competes Act te steunen, waarin werd opgeroepen tot exportcontroles van artikelen die worden gebruikt bij mensenrechtenschendingen waarbij DNA-sequenties worden gebruikt.
Thermo Fisher heeft vestigingen in heel Europa, waaronder 9 in Nederland.
Wilt u ICT’s werk steunen? Dat kan hier!