Chinese wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen voor het milieu als de spoorwegtunnel in Tibet is voltooid
Chinese wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen voor het milieu als de spoorwegtunnel in Tibet is voltooid
Chinese staatsmedia hebben de voltooiing aangekondigd van een van de langste tunnels op het strategisch belangrijke deel van Lhasa naar Nyingtri (Chinees: Linzhi) van de “Sichuan-Tibet” -baan, die Chinese ingenieurs hebben omschreven als de “meest risicovolle” spoorverbinding ter wereld. De route is van cruciaal geopolitiek belang en ondanks de waarschuwingen van wetenschappers voor ongekende gevolgen voor het milieu en risico’s van aardbevingen en andere rampen, wordt deze route beschouwd als een prioriteit op de hoogste politieke niveaus in China.
Secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij en president Xi Jinping heeft het belang van de Chengdu-Lhasa-spoorverbinding benadrukt. Het officiële persbureau Xinhua rapporteert over een bijeenkomst die hij in 2018 toesprak en zei: “Xi benadrukte ook de spoorweg Sichuan-Tibet en zei dat het van groot belang was voor de stabiliteit van het land op lange termijn en de ontwikkeling van Tibet.”
Het Lhasa-Nyingtri-gedeelte van de lijn loopt door een sterk gemilitariseerde zone van de Tibetaanse grens met Arunachal Pradesh in India. Het maakt deel uit van een tweede, 1.700 km lange spoorroute die Tibet verbindt met de Volksrepubliek China (na de opening van de lijn vanuit Golmud in Qinghai in 2006), die Lhasa, de historische en culturele hoofdstad van Tibet, verbindt met de provinciale hoofdstad van Sichuan van Chengdu en verder. Volgens Chinese media zijn de meeste tunnels langs de Lhasa-Nyingtri-route voltooid, met een van de langste, de Bukamu-tunnel van 9.240 meter, afgelopen week op 2 augustus 2019, volgens de door de overheid gerunde krant China Dagelijks.
De hogesnelheidstrein in aanbouw zal door aardbevingszones gaan, zoals het Longmen-gebergte aan de oostelijke rand van het Tibetaanse plateau en de seismische riemen van de Yarlung Tsangpo-rivier, waarbij wetenschappers aangeven dat mogelijke gevaren langs de uitlijning aardverschuivingen, puinstromen zijn en sneeuw- en ijsschade.
Zelfs Chinese wetenschappers hebben erop gewezen dat een bouwproject van deze omvang op zichzelf de risico’s van bergrampen kan vergroten, waardoor ongekende schade kan worden toegebracht aan de kwetsbare omgeving op grote hoogte van het hoogste en grootste plateau ter wereld, met implicaties stroomafwaarts van de rivier.
You Yong, hoofdingenieur van het Institute of Mountain Hazards and Environment van de Chinese Academy of Sciences (CAS), vertelde de staat media-outlet Xinhua dat de bouw en exploitatie van de Sichuan-Tibet-spoorlijn over ‘s werelds hoogste en grootste plateau moet overwinnen’ grootste risico’s ter wereld. ‘Over de gevaren gesproken, zei You Yong:’ We moeten dringend het distributiepatroon beheersen van aardverschuivingen, puinstromen en andere berggevaren, en hun invloed op het spoorwegproject. We moeten veilige en gevaarlijke gebieden afbakenen en onderzoeken hoe rampen kunnen worden voorspeld en voorkomen. ” Volgens Global Construction Review zei You Yong” dat de gevaren van deze sectie relatief frequente aardbevingen omvatten, met name in het Longmen-gebergte en [Yarlung Tsangpo] Rivier seismische riemen. Tot de problemen behoren ook plotselinge hoogteverschillen, frequente aardverschuivingen en lawines en een fragiele ecologie. ”
In oktober 2018 was Xi Jinping voorzitter van een vergadering waarin hij de versnelling verklaarde van de inspanningen voor de planning en bouw van de Sichuan-Tibet-spoorweg – en ook het verbeteren van het vermogen om te beschermen tegen natuurrampen. De samenvoeging van de twee leek geen toeval te zijn.
Op 11 oktober 2018, slechts één dag na de vergadering, rapporteerde Xinhua dat zich een ‘barrièremeer’ had gevormd op een deel van een andere rivier, de Drichu (Chinees: Jinsha), als gevolg van een aardverschuiving die had plaatsgevonden in Jomda ( Jiangda) district van Chamdo (Chinees: Changdu) prefectuur in de autonome regio Tibet. Slechts een week later leidde een nieuwe aardverschuiving in Nyingtri in korte tijd tot een tweede barrièremeer in Tibet, dat volgens deskundigen ‘een aanzienlijk gevaar vormde’. De nieuwe spoorweg zal ditzelfde ecologisch kwetsbare terrein doorkruisen op weg naar Chengdu.
Het is bekend dat intensieve infrastructuurbouw in een dergelijk seismisch actief berglandschap bijdraagt aan aardbevingen en aardverschuivingen, en een geïnformeerde Chinese blogger heeft alarm geslagen over de gevolgen van de bouw van het eerste deel van de lijn van Lhasa naar Shigatse. De blogger, wiens bericht op grote schaal op sociale media werd verspreid, gaf specifieke details over bezorgdheid over de veiligheid, waaronder skimpen op materiaal zoals staal dat nodig is voor tunnels, brugpijlers die te kort zijn en onvoldoende cement gebruikt, wat heeft bijgedragen aan “ernstige aardverschuivingen” ”Tijdens de bouw van een tunnelingang.
De blogger, wiens post in het Engels werd vertaald door de International Campaign for Tibet, waarschuwde dat ambtenaren van het Lhasa-Nyingtri Railway Construction Command Command Bureau een oogje dichtknopen, zeggend: “Volgens guancha.cn, de Shigatse-Lhasa-Nyingtri railway met Lhasa als strategisch steunpunt, wordt het zowel voor passagiers als voor goederen en militair personeel gebruikt. Vanuit een geopolitiek en regionaal militair perspectief is de strategische waarde van de Lhasa-Shigatse-spoorweg schokkend! ”
De Chinese regering heeft de aanleg van de spoorwegen beschreven als een “nieuw tijdperk in de aanleg van spoorwegen” en Xi Jinping benadrukte het politieke belang van de spoorverbinding op grote hoogte met Sichuan, tijdens de derde vergadering van het Centraal Comité voor financiële en economische zaken. Zaken in 2018 dat het “van groot belang is voor de nationale stabiliteit en de economische en sociale ontwikkeling van Tibet om de spoorweg te plannen en te bouwen, eraan toevoegend dat het project goed moet worden verwerkt”, aldus een rapport van China Daily. Een verklaring van de vergadering zei: “Het belang van werk op het spoor komt van de eis om etnische eenheid te bevorderen, nationale eenheid te beschermen en de stabiliteit van de grens te versterken.”
De voltooiing van de tunnel in Nyingtri vorige week vereiste de positionering van enorme ijsblokken, ventilatoren en zuurstoffaciliteiten in de tunnel om te voorkomen dat werknemers ziek werden vanwege de hoge temperaturen, die 42 ° C bereikten vanwege de diepte van de tunnel en de hoge geostress erin. Een arbeider in de tunnel, Kang Yanjun, werd door China Daily geciteerd en zei: “De tunnel is als een stoombad. Als je eenmaal binnen bent, begin je overvloedig te zweten. Het is alsof je anaërobe oefeningen doet. ‘
Staatsmediabeelden van de eerdere voltooiing van een van de tunnels op de spoorverbinding naar Nyingtri toonden Chinese arbeiders zwaaiend met de rode vlag van de Chinese Communistische Partij in de viering.
Massale infrastructuurconstructie in Tibet hervormt het Tibetaanse plateau – een wereldwijd epicentrum van klimaatverandering – in de context van een politiek klimaat waarin de topprioriteit voor het leiderschap is om volledige naleving van de autoriteit van de Chinese Communistische Partij te waarborgen en niemand is toegestaan om zelfs milde kritiek op het beleid van Beijing te betwijfelen. De Internationale Campagne voor Tibet heeft gedocumenteerde massale dammen van grote rivieren in verband met de vraag naar waterkrachtgebaseerde energie; op zijn beurt is de recente voltooiing van ‘s werelds hoogste hoogspanningsnet gekoppeld aan de aanleg van de volledig geëlektrificeerde hogesnelheidsspoorlijn van Lhasa naar Chengdu.
Het officiële belang van de nieuwe spoorweg werd ook onderstreept tijdens een bezoek van de Chinese premier Li Keqiang een jaar geleden aan de site van een tunnel in de prefectuur Lhokha (Chinees: Shannan) in de autonome regio Tibet (TAR). Tijdens zijn bezoek zei de premier dat Beijing meer zou investeren in infrastructuur in Tibetaanse gebieden, die hij koppelde aan “ecologische bescherming” in een demonstratie van de taal die de Chinese autoriteiten gebruiken om bouw, verstedelijking en massatoerisme als gunstig voor het milieu te beschouwen, ook al zijn ze eigenlijk schadelijk. Verschillende commentatoren hebben echter gewezen op geruchten over een andere aanpak door Xi en Li, en suggereren dat Li’s verklaringen tijdens zijn bezoek aan Tibet minder enthousiasme aangaven voor grote, risicovolle uitgaven voor infrastructuur, met name gezien de risico’s van de Sichuan-Tibet-route.
De aanleg van het spoor en het afdammen van de rivieren zijn integrale elementen van de strategische en economische imperatieven van China in Tibet, die betrekking hebben op controle over de grenzen; uitbreiding van de mijnbouw van de rijke hulpbronnen van het plateau (waaronder uranium, lithium en goud) om de economische ontwikkeling van China te stimuleren; en het aanpakken van de groeiende schaarste van watervoorraden in Noord- en Noordoost-China met water uit Tibet. De dramatische toename van het Chinese binnenlandse toerisme in de TAR is ook verbonden, waardoor Lhasa centraal staat in een nieuw netwerk van wegen, spoorwegen en luchthavens met dubbel militair en civiel gebruik, wat de strategische betekenis van de regio voor de Chinese overheid benadrukt.
De Golmud-Lhasa-spoorweg, die een dramatische impact heeft gehad op de demografie en ontwikkeling van Tibet, had niet kunnen worden gebouwd zonder massale investeringen door de Chinese autoriteiten in de aanleg van infrastructuur op de veranderende, fragiele grond van het Tibetaanse plateau, voornamelijk uitgevoerd door De beste permafrost onderzoeksfaciliteit van China, het Environmental and Engineering Research Institute in Cold and Arid Regions, gevestigd in Lanzhou. Slechts een maand nadat de lijn in 2006 in gebruik was genomen, hebben de staatsmedia echter een zeldzame erkenning gegeven dat in sommige spoorwegbruggen breuken waren ontstaan door permafrostbewegingen onder het spoorbed. Zelfs de officiële pers erkende dat stijgende temperaturen op het Tibetaanse plateau de levensvatbaarheid van de spoorweg op lange termijn kunnen bedreigen.