De wrede onderdrukking van China heeft duizenden Tibetanen gedwongen te vluchten
In 1959 werden de Dalai Lama en ongeveer 80.000 Tibetanen gedwongen te ontsnappen naar India na de bezetting van Tibet door China. Vanaf de jaren tachtig en tot in de jaren 2000 ontvluchtten een paar duizend Tibetanen Tibet elk jaar. Maar onlangs heeft de Chinese overheid de mogelijkheid om te ontsnappen sterk beperkt.
In 2006 heeft de Chinese politie een 17-jarige Tibetaanse non neergeschoten en gedood toen ze probeerde de Himalaya over te steken op weg naar vrijheid. Ze was maar 20 minuten lopen van de grens met Nepal toen ze in de sneeuw stierf.
Tibetaanse pelgrims worden “als honden neergeschoten” door Chinese grenstroepen. De film werd gemaakt door de Roemeense cameraman Sergiu Matei, die deel uitmaakte van een groep klimmers in de Himalaya. Datum: 30 september 2006.
Tibetanen proberen hun thuisland te ontvluchten omdat China Tibet heeft veranderd in een politiestaat waar de Tibetanen via geavanceerde surveillance technieken in de gaten worden gehouden in alles wat ze doen en zeggen. Tibetanen zijn niet vrij hun religie en cultuur te beoefenen, en de Tibetaanse identiteit wordt gezien als een bedreiging voor de alleenheerschappij van de Chinese Communistische Partij. Tibetanen vormen een minderheid in Tibet, genieten niet dezelfde rechten als Chinezen en worden in Tibet als tweederangsburgers behandeld.
Zelfs in de Tibetaanse diaspora bespioneert de Chinese overheid vluchtelingen en dreigt hun familieleden in Tibet te schaden. Tibetanen in ballingschap kunnen niet vrij naar Tibet reizen om familie te bezoeken. De aanhoudende en toegenomen Chinese druk dwingt Nepal om de rechten van Tibetaanse vluchtelingen die in dat land wonen in te perken. In 2019 zijn na het bezoek van Chinese President Xi Jinping aan Nepal verschillende samenwerkingsverdragen ondertekend die de situatie van Tibetanen in Nepal onzeker en onveilig maken. Tibetanen in Nepal lopen nu een nog groter risico aan China uitgeleverd te worden.
Veel Tibetanen hebben bijzondere dingen bereikt in ballingschap, met name de Dalai Lama, die het grootste deel van zijn leven als vluchteling heeft geleefd. Toch willen de Tibetanen niets liever dan terugkeren naar Tibet.
Om dat te doen, hebben ze onze voortdurende belangenbehartiging nodig.