Mensenrechten

China’s visie van een wereld zonder mensenrechten is nu te zien in Tibet.

De Chinese overheid vecht de universaliteit van mensenrechten aan en holt het internationale systeem van de Verenigde Naties van rapportage over mensenrechten schendingen, uit.

Chinese staatsmedia liet weten dat China ‘een nieuwe manier om mensenrechten wereldwijd te ontwikkelen’ voorstaat. In Tibet zien we hoe deze verwrongen visie op mensenrechten vorm krijgt.

Ook al worden mensenrechten in heel China ingeperkt, de Tibetanen worden onderworpen aan grove schendingen vanwege hun unieke identiteit. Wat op het spel staat is het overleven van een volk, het Tibetaanse volk.  

Tibetanen zitten al 60 jaar in lockdown. Voor Tibetanen is Tibet een gevangenis, waar ze niet zonder toestemming uit kunnen. Voor Chinese toeristen is Tibet een pretpark. De Tibetaanse cultuur en religie worden stelselmatig verwoest of verchineseert. In juli 2020 werden Tibetanen in Golog notabene gedwongen de kleurige gebedsvlaggen -het beeld wat we allemaal kennen van Tibet- te verwijderen van bergpassen en van huizen.

Door middel van wetgeving gericht op ethnische eenheid en het verbieden van onderwijs in het Tibetaans worden Tibetanen geassimileerd. In het dagelijks leven worden Tibetanen binnen en buitenshuis gesurveilleerd met de meest geavanceerde surveillance technologie en door een systeem van offline informanten. Op straat worden ze gevolgd door CCTV camera’s met facial recognition. Gesprekken op WeChat worden gemonitord en gecensureerd. Tibetanen worden gemarteld en gevangen gezet voor het vieren van de Dalai Lama’s verjaardag. Zij worden beperkt in de vrijheid hun religie te beoefenen en vrijelijk te reizen en spreken.

Freedom House noemt Tibet al jaren de op een na minst vrije regio ter wereld, na Syrië en erger nog dan Noord Korea.

Minister-President Rutte, en Xi Jinping, Secretaris-generaal van de Communistische Partij van China

Chen Quanguo, partijsecretaris in Xinjiang, die internationaal kritiek oogstte over de massale heropvoedingskampen voor Uighurs en Kazakhs, was voorheen partijsecretaris in de Tibetaanse Autonome Regio. Daar legde hij de basis voor zijn beleid dat gericht is op totale controle van de Tibetanen. Dat beleid voert hij nu verder door in Xinjiang.

Het is nu tijd om iets te doen om te voorkomen dat de Chinese visie op mensenrechten wint. 

Teken de petitie: