Mensenrechten

China’s visie van een wereld zonder mensenrechten is nu te zien in Tibet.

De Chinese overheid vecht de universaliteit van mensenrechten aan.

Om dat te voorkomen moeten we ons sterk maken voor de rechten van Tibetanen.

Ook al worden mensenrechten in heel China ingeperkt, de Tibetanen worden onderworpen aan grove schendingen vanwege hun unieke identiteit. China staat al langer bekend als schender van mensenrechten en de situatie in Tibet verslechtert dramatisch. Freedom House noemt Tibet al jaren de op een na minst vrije regio ter wereld, na Syrië en erger nog dan Noord Korea.

 

 

Onder Chinese heerschappij worden Tibetanen vervolgd vanwege het willen behouden van hun culturele identiteit en opkomen voor hun fundamentele rechten. Zij worden gemarteld en gevangen gezet voor het vieren van de Dalai Lama’s verjaardag. Zij worden beperkt in de vrijheid hun religie te beoefenen en vrijelijk te reizen en spreken.

 

Chen Quanguo, partijsecretaris in Xinjiang, die internationaal kritiek oogstte over de massale heropvoedingskampen voor Uighurs en Kazakhs, was voorheen partijsecretaris in de Tibetaanse Autonome Regio. Daar legde hij de basis voor zijn beleid dat gericht is op totale controle van de Tibetanen. Dat beleid voert hij nu verder door in Xinjiang.

 

China treedt de rechten van Tibetanen met voeten, door een systeem van totale controle met gebruikmaking van surveillance camera’s. Chinese staatsmedia liet weten dat China ‘een nieuwe manier om mensenrechten wereldwijd te ontwikkelen’ voorstaat. In Tibet zien we hoe deze verwrongen visie op mensenrechten vorm krijgt.

 

Het is nu tijd om iets te doen om te voorkomen dat dit navolging krijgt.