Home  >    
   

Tashi Wangchuk moet onmiddellijk vrij!

Tashi Wangchuk, een pleitbezorger voor Tibetaans taalonderwijs in Tibet, moet onmiddellijk worden vrijgelaten en alle aanklachten tegen hem moeten worden afgewezen. Tashi Wangchuk is vorig jaar aangeklaagd op beschuldiging van separatisme. Vandaag op 4 januari vond zijn rechtszaak plaats in de prefectuur Yulshul (Chinees: Yushu) in Oost-Tibet, Qinghai. Het proces nam vier uur in beslag en werd afgesloten zonder een vonnis. Deze zal op een nader te bepalen moment bekend worden gemaakt. 

 

Bijna een jaar geleden op 27 januari 2016 werd Tashi Wangchuk aangehouden naar aanleiding van de publicatie van een video in de New York Times (A Tibetan Journey for Justice), waarin verslag gedaan wordt van zijn pogingen om bij de officiële instanties een verzoek in te dienen voor extra Tibetaanse taallessen op scholen in de regio Yulshul. Chinese autoriteiten hebben hem vervolgens beschuldigd van het aanzetten tot separatisme, maar hiervoor geen enkel bewijs geleverd.

 

Max Baucus, ambassadeur van de Verenigde Staten in China, riep op tot zijn vrijlating in zijn verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten in december 2016:

 

“China's grondwet stelt dat ‘alle nationaliteiten de vrijheid hebben om hun eigen gesproken en geschreven taal te gebruiken en deze te ontwikkelen’. Dus vraag ik, waarom Tashi Wangchuk, een Chinese burger, die zeer geïnteresseerd is in onderwijs, in de gevangenis blijft opgesloten voor zijn vreedzame pleidooi voor Tibetaans taalonderwijs. We streven geen politieke motieven na, wanneer we vragen om zijn onmiddellijke vrijlating.” 

 

De Tibetaanse taal - het fundament van de Tibetaanse cultuur, religie en identiteit - is de afgelopen zes decennia onder het Chinese bestuur gestaag ondermijnd. Chinese autoriteiten richten zich op de dominantie van de Chinese taal ten koste van het Tibetaans en ook marginaliseren ze de Tibetaanse taal door deze te verwijderen uit het lesrooster. Chinese beleid dat de Tibetaanse taal ondermijnt, is in strijd zijn met bepalingen van China's eigen wetten, met name de Wet op Regionale Etnische Autonomie. Beschermende bepalingen in de Chinese wet voor taal en cultuur worden in in Tibet niet ten uitvoer gelegd.

 

 

 

Teken nu de petitie voor onmiddellijke vrijlating van Tashi Wangchuk.
Zonder jouw steun verdwijnt hij onterecht voor meer dan 15 jaar in de gevangenis!
Geachte openbare aanklager,
Ik wil mijn bezorgdheid uiten over Tashi Wangchuk, pleitbezorger voor Tibetaanse taalonderwijs in Tibet. Op 27 januari 2016 werd Tashi Wangchuk aangehouden op beschuldiging van het aanzetten tot separatisme. Momenteel zit hij gevangen in het Yushu detentiecentrum en wacht zijn proces af.
Uit door de politie aan uw kantoor voorgelegde documenten blijkt dat de aanklacht zich focust op een korte video documentaire van de New York Times. Deze video documenteert de tevergeefse pogingen van Tashi Wangchuk om via de bestaande wettelijke mogelijkheden bij de officiële instanties een verzoek in te dienen voor extra Tibetaanse taallessen op scholen in de regio Yulshul.
Uit het bovenstaande blijkt dat hij enkel en alleen vastzit vanwege het gebruik van zijn recht op vrijheid meningsuiting. Daarnaast stelt de Chinese grondwet onomwonden dat hij en alle Tibetanen volledig het recht hebben om hun Tibetaanse taal te gebruiken en bevorderen.
Ik verzoek u dringend om:
  • Tashi Wangchuk onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en de aanklachten tegen hem in te trekken.
  • Tashi Wangchuk direct toegang te geven tot zijn familie en advocaten van zijn keuze en te beschermen tegen iedere vorm van mishandeling.
Dank u voor uw aandacht in deze dringende kwestie.
 
 * *
*  *
EMAIL & TELEFOON
 **

* Deze velden moeten ingevuld zijn.

 

Je petitie wordt gestuurd naar:

Chief Procurator of Yushu Tibetan, Autonomous Prefecture People’s, Procuratorate, Yushu Zangzu Zizhizhou Renmin, Jianchayuan, Qionglong Lu, Jiegu Zhen, Yushu Shi, Yushu Zangzu Zizhizhou, Qinghai 815000, People’s Republic of China

 

Bekijk hier Tashi Wangchuks indrukwekkende geweldloze strijd voor Tibetaans onderwijs in Tibet:
Lees hier meer over Tashi Wangchuk:
Of bekijk acties van Human Rights Watch of Amnesty International:
Deel onze actie ook met anderen online!