- Kunt u in 1 woord een omschrijving geven van de mensenrechtensituatie in Tibet?
Hachelijk.
- Als uw partij gaat regeren, of in de oppositie komt, wat gaat u doen om de mensenrechtenschendingen in Tibet aan de orde te stellen?
Onder meer door de toevloed van Han-Chinezen staat de Tibetaanse cultuur onder druk. Vrijheden worden ingeperkt. De SGP wil gesprekken over handel met China koppelen aan een serieuze dialoog over de rechten van minderheden in China, zoals christenen en Oeigoeren, en over intimidatie in de regio (Zuid-Chinese Zee, Hong Kong, Taiwan, Tibet en steun aan het regime in Noord-Korea). Wij zullen het EU-China-investeringsakkoord (CAI) mede in dat licht beoordelen.
- Bent u bereid om deel te nemen aan een onderzoeksmissie naar Tibet of bij de VN aan te dringen op zo’n missie?
De SGP is voorstander van zo’n missie, die wellicht met een brede blik naar China en de regio kan kijken. Dus niet naar de situatie in Tibet, maar dan wel in samenhang met de situatie in andere (grens)regio’s en de verdrukking van minderheden in algemene zin.
- Hoe gaat u zich ervoor inzetten dat Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Tibet, op de EU sanctielijst worden geplaatst?
Waar nodig zullen wij dat aankaarten via de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Hij is degene die dergelijke acties op EU-niveau kan agenderen. Daarbij moet het niet gaan ‘lippendienst’ maar om daadwerkelijke impact. De vraag blijft telkens: kiezen we voor geld of voor het geweten?