- Kunt u in 1 woord een omschrijving geven van de mensenrechtensituatie in Tibet?
Onacceptabel
- Als uw partij gaat regeren, of in de oppositie komt, wat gaat u doen om de mensenrechtenschendingen in Tibet aan de orde te stellen?
GroenLinks zet zich er al lange tijd voor in om mensenrechten een veel prominentere plaats te geven in de relatie met China. Te lang is dit een onderwerp voor de rondvraag geweest, na het tekenen van zakendeals. Dat moet anders.
Nederland en de EU moeten actief drukmiddelen inzetten, zoals sancties tegen Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen.
- Bent u bereid om deel te nemen aan een onderzoeksmissie naar Tibet of bij de VN aan te dringen op zo’n missie?
Ja, het is van groot belang om onafhankelijke onderzoeksmissies te organiseren, met name naar Tibet en Xinjiang, om de exacte vorm en omvang van mensenrechtenschendingen goed vast te kunnen stellen. China houdt dergelijke missies tegen. GroenLinks roept Nederland en de EU op om gerichte drukmiddelen in te zetten om toegang voor onafhankelijke waarnemers af te dwingen
- Hoe gaat u zich ervoor inzetten dat Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Tibet, op de EU sanctielijst worden geplaatst?
Na jarenlange onderhandelingen zijn de Europese lidstaten het eind 2020 eens geworden over een Europese sanctiewet die het veel makkelijker maakt om individuen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen effectief te kunnen onderwerpen aan EU-brede sancties. Het is nu zaak om, via een zorgvuldig proces, Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen, onder andere in Tibet, te identificeren en op de lijst te plaatsen. Daarbij moet de EU gebruik maken van de kennis bij wetenschappers, het maatschappelijk middenveld, en bondgenoten zoals de Verenigde Staten die ook al hun eigen sanctielijst hebben.