Tibetan survivors of self-immolation

Tibetan survivors of self-immolation: repression and disappearance

Een nieuw ICT-rapport onthult hoe Tibetanen die zelfverbranding overleefd hebben, te maken krijgen met gewelddadige behandeling en gedwongen verdwijning, waarbij sommige families niet wisten of hun familielid het overleefd hebben of zijn overleden nadat ze zichzelf in brand hadden gestoken.

access denied rapportHet rapport ‘Tibetaanse overlevenden van zelfverbranding: onderdrukking en verdwijning’ documenteert gevallen van 20 Tibetanen die zelfverbranding hebben overleefd in Tibet en drie in ballingschap. Honderdzevenendertig Tibetanen hebben zichzelf sinds 2009 in de Volksrepubliek China in brand gestoken en zeven in ballingschap, hetgeen een van de grootste golven van zelfverbranding is als politiek protest in de afgelopen 60 jaar.

In de meeste gevallen zijn Tibetaanse zelfverbranders in Tibet ter plekke of daarna in het ziekenhuis overleden – sommigen doen er alles aan om te zorgen dat ze niet zullen overleven, zoals hun lichaam met prikkeldraad omwikkelen en het drinken of zichzelf overgieten met kerosine. ICT’s rapport documenteert hoe de Tibetanen die zelfverbranding overleven en in leven blijven, geconfronteerd worden met extreem fysiek en psychisch lijden, als gevolg van door de Chinese autoriteiten tegen hen genomen repressieve maatregelen.

Download hier het volledige rapport:

Tibetan survivors of self-immolation: repression and disappearance