Onze Successen!

Dankzij jouw steun in 2020 zorgde ICT ervoor dat…

1     de VS de Tibet Policy & Support Act aannam waarin onder meer Chinese ambtenaren die zich met de opvolging van de Dalai Lama bemoeien sancties krijgen.

2     meer dan 100.000 mensen in Europa online of thuis gebedsvlaggen voor Tibet ophingen tijdens de internationale actiedag #FLAGSFORTIBET. Bekijk hier de foto’s van de internationale actiedag op 27 september!

Solidariteitsketting met Tibetaanse vlaggen in Den Haag
Solidariteitsketting tijdens de internationale actiedag #FLAGSFORTIBET op 27 september in Den Haag, uiteraard op 1,5 meter!

3     het Politieke Gevangenen Partner Fonds voormalig Tibetaanse politieke gevangenen sociaaleconomisch heeft gesteund en hun persoonlijke verhalen heeft gepubliceerd.

4     Tweede Kamerleden Martijn van Helvert en Bram van Ojik toezegden met een Nederlandse politieke delegatie naar Tibet te willen gaan. Dit werd tijdens een aflevering van Tibet Talks Europe besproken. Bekijk de uitzending terug via ICT Europe’s YouTube kanaal.

5     het nieuwe online-initiatief Tibet Talks Europe een creatief platform biedt aan denkers, politici, leiders, activisten en artiesten voor kwalitatieve gesprekken over Tibet. Bekijk hier alle 10 afleveringen van Tibet Talks Europe uit 2020 terug op onze website!

6     in oktober 39 landen in de VN de Chinese regering met klem opriepen te stoppen met mensenrechtenschendingen in China en Tibet. Lees hier meer over deze oproep van de VN!

7     ruim 4.000 ICT-supporters minister Blok een kaart stuurden en hem opriepen Tibet- beleid te formuleren. Lees hierover meer.

8     ondanks, en met inachtneming van, de coronamaatregelen organiseerde ICT een aantal succesvolle campagnes, zowel online als op het Museumplein, de Dam, en het Paleis voor de vrede.

Kom in verzet tegen China: geprojecteerde tekst op het parlementsgebouw in Den Haag op 10 december 2020
Kom in verzet tegen China! Megaprojectie op het parlementsgebouw in Den Haag op 10 december, Internationale Mendenrechtendag

.

Successen 2019

In 2019 formuleerde Minister Blok van Buitenlandse Zaken een aangescherpt Tibet beleid: Tibetanen gaan zelf over de opvolging van de Dalai Lama en China moet zich niet mengen in religieuze aangelegenheden. Ook moedigt Blok China aan om in dialoog te blijven met de Tibetaanse gemeenschap en spreekt hij zijn zorg uit over het feit dat de Tibetaanse taal steeds meer plaats moet maken voor Chinees. Tsering Jampa, directeur ICT-Europe, sprak over Tibet tijdens een parlementaire hoorzitting voorafgaande aan het debat over de Nederlandse China-strategie in de Tweede Kamer met Ministers Blok en Kaag. De Tweede Kamer zal de kritische dialoog met Minister Blok over China beleid in 2020 voortzetten.

In de VS werd de Tibet Policy and Support Act goedgekeurd door de Foreign Relations Committee van de House of Representatives en voorgelegd aan het Congres en de Senaat ter goedkeuring. De VS erkent niet een door China aangestelde opvolger van de Dalai Lama en zal geen nieuw Chinees consulaat in de VS toestaan zolang de VS geen consulaat in Lhasa mag openen.

Richard Gere, ere-voorzitter van ICT-Europe, kreeg de sleutels van de stad Florence overhandigd voor zijn inzet voor humanitaire doelen. In november organiseerde ICT de eerste inspiratiereis naar Dharamsala met vrienden van ICT . Tijdens de reis ontmoetten de deelnemers vertegenwoordigers van de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap en de Dalai Lama. De reis was een groot succes.

Op de verjaardag van de Dalai Lama, 6 juli, werd een ingezonden brief in de Volkskrant/NRC geplaatst waarin 32 prominente Nederlanders oproepen Tibet niet dood te zwijgen. Het Tibetaanse Parlement-in-Ballingschap werd in november ontvangen door de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In december richtte ICT het ‘Politieke Gevangenen Partner Fonds’ op om voormalig politieke gevangenen te steunen met medische zorg, het vinden van werk en opleiding en het vertellen van hun verhaal.

Tsering Jampa met voormalig Tibetaanse gevangenen Phuntsog Nyidron, Takna Jigme Sangpo en Golog Jigme, oktober 2019

 

Successen 2018

1     In de VS werd een wet aangenomen die gelijke toegang tot Tibet eist voor Amerikaanse diplomaten, burgers en journalisten als Chinezen tot de VS hebben.

2     Tienduizenden mensen woonden het bezoek van de Dalai Lama in Nederland bij en meer dan 1 miljoen mensen volgden zijn teachings en lezingen via livestream. Kamerleden van 4 politieke partijen ontmoetten de Dalai Lama in Rotterdam tijdens zijn bezoek.

3     ICT nam deel aan de klimaatmars op 10 maart in Amsterdam en bracht zo de risico’s van klimaatverandering in Tibet onder de aandacht.

4     ICT organiseerde een conferentie in het Europees Parlement ‘Acces to Tibet and the Practice of Reciprocity’ n.a.v. het rapport: Acces Denied: China’s Enforced Isolation of Tibet.

5     Op 10 maart 2018 organiseerde ICT een vredesmars voor Tibet in Brussel waaraan meer dan 5000 mensen deelnamen.

6     ICT voorkwam dat het Atomium, nationaal symbool van België, in Chinese en EU vlaggen verpakt zou worden voor het EU-China Year of Tourism.

7     Het Europees Parlement nam een aantal resoluties aan, o.a. over Tashi Wangchuk.

8     In Tsjechië en Frankrijk werden nationale parlementaire Tibet groepen opgericht,. 

9     Na brieven van ICT aan Le Figaro en Le Soir werd het opnemen van artikelen van de China Daily of van Xinhua gestopt.

De Dalai Lama met Tilly Lockey tijdens dialoog over compassie en technologie, Nieuwe Kerk, Amsterdam, september 2018

 

Successen 2017

1     Onze acties tegen de martelingen van Tibetaanse politieke gevangenen in Tibet hebben ertoe geleid dat de VN China veroordeelde voor zijn martelpraktijken in Tibet.

2     ICT kaartte met een rapport de zorgwekkende situatie aan rondom milieu en water op het Tibetaanse plateau.

3     Er was veel media-aandacht, zoals van de NOS, over ICT’s campagne m.b.t. de vrijlating van politieke gevangenen, de Panchen Lama en Tashi Wangchuk.

4     ICT arrangeerde ontmoetingen van mensenrechtenverdediger Nyima Lhamo met politici en mensenrechten op een Europese rondreis.

5     Er waren steunbetuigingen van de meeste politieke partijen voor ICT’s ‘Kies Tibet’ campagne tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

6     We wierven meer dan 12.000 handtekeningen voor de petitieactie: ‘Waar is de Panchen Lama?’ die al op 6-jarige leeftijd met zijn ouders door China werd ontvoerd.

 

Harry van Bommel ontvangt een blijk van dank uit handen van Nyima Lhamo. Met Tsering Jampa.

 

Successen 2016

1     Veroordeling van sloop Larung Gar in een resolutie van het Europees Parlement dankzij onze lobby en acties.

2     Organisatie van een grote vredesmars tijdens het Nederlandse EU voorzitterschap.

3     Organisatie van de eerste internationale conferentie en een rapport over de nieuwe Chinese antiterreurwet en de gevolgen voor Tibetanen.

4     Een Europese tour voor voormalig politieke gevangene Golog Jigme. Hij legde een getuigenis af voor de VN-mensenrechtenraad.

5     Werving van duizenden handtekeningen door acties.

6     ICT’s aanbevelingen over Tibet zijn opgenomen in een Nederlands mensenrechten rapport over China

 

Successen 2015

1     Tibet maakte deel uit van de Nederlands-Chinese mensenrechtendialoog

2     De VN veroordeelde China voor de martelpraktijken in Tibet

3     EU-voorzitter Donald Tusk kaartte bij de Chinese premier Li Keqiang het belang van de Chinees-Tibetaanse dialoog aan

4     Koning Willem Alexander sprak zich tijdens zijn staatsbezoek aan China uit over mensenrechten

5     ICT’s landelijke campagnes ‘Dalai Lama 80’ en ‘China Stop Martelingen’ verhoogden bewustwording over Tibet

6     De Tweede Kamer nam een motie aan over de zelfverbrandingen in Tibet

7     ICT was medeorganisator van de solidariteitsmars in Parijs ‘Europe stands with Tibet’

8     ICT publiceerde drie rapporten, met als onderwerpen: martelingen, bewegingsvrijheid en het klimaat in Tibet

9     ICT steunde Tibetaanse aardbevingsslachtoffers in Nepal

10   Een aantal politieke gevangenen kwam vrij, onder wie Dolma Kyab

 

Successen 2014

1     Tijdens het eerste bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland voerde  ICT actie tegen de mensenrechtenschendingen in Tibet.

2     Voorafgaand en tijdens het driedaagse bezoek in mei van de Dalai Lama aan Nederland genereerde ICT veel aandacht voor Tibet. De Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken ontving de Dalai Lama en hij ontmoette minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Meer dan 20.000 mensen volgden het onderricht en een lezing van de Dalai Lama.

ICT en de Tibetaanse Gemeenschap Nederland overhandigden de Dalai Lama een zilveren medaille ter gelegenheid van de 25-jarige viering van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan hem.

3     ICT organiseerde het bezoek van leden van het Tibetaanse Parlement in ballingschap aan Europa. Zij bezochten Polen, Estland, Tsjechië en Slowakije.

4     ICT voerde campagne voorafgaand en tijdens de Europese verkiezingen, om de Europarlementariërs te betrekken bij de Tibetaanse zaak.

5     ICT organiseerde het driedaagse bezoek van Sykyong Dr. Lobsang Sangay aan Nederland. Hij had ontmoetingen bij Buitenlandse Zaken en met Kamerleden, de media en Tibet-organisaties.

6     ICT nam actief deel aan de bijeenkomsten van de VN Mensenrechtenraad, verzorgde briefings en legde verklaringen af.

7     ICT bracht een nieuw rapport uit, ‘Acts of significant evil, the criminalization of Tibetan self-immolations’.

8     ICT gaf het rapport ‘Wat doet China in Tibet? Systematische schendingen van mensenrechten in Tibet’ uit. Dit rapport bevat 18 kernthema’s over de Tibetaanse zaak.

9     ICT voerde een succesvolle actie voor de politieke gevangenen Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse. De aan minister van buitenlandse Zaken Bert Koenders gerichte petitie werd door 13.485 mensen ondertekend.

10   Twee bekende Tibetaanse politieke gevangenen, de filmer Dhondup Wangchen en de milieukundige Richen Samdrup, werden mede door acties van NSICT vrijgelaten.

11   ICT breidde haar online-activiteiten uit, waardoor veel mensen via social media bij Tibet en het werk van ICT werden betrokken.

Onze actieve achterban van meer dan 30.000 donateurs vormde in 2014 de basis van ons werk.

 

Successen 2013

1 Samen met Tibet-organisaties organiseerde ICT in Brussel de Europese ‘Rally for Tibet’, ter herdenking van de 10 maart Volksopstand van 1959. Meer dan 4.000 Tibetanen en Tibet-supporters namen hieraan deel.

2 ICT organiseerde een bezoek van Kirti Rinpoche aan zes Europese landen, om aandacht voor mensenrechten in Tibet te vragen.

3 De Dalai Lama reikte in Zwitserland de ICT ‘Light of Truth Award’ uit aan Robert Ford, Prof. Theo Van Boven, Prof. Dr. Christian Schwarz-Schilling, de Internationale Commissie van Juristen en het Zwitserse Rode Kruis voor hun inzet voor Tibet.

4 ICT organiseerde sprektour voor een delegatie van het Tibetaanse parlement in ballingschap aan vijf Europese landen. 

5 De politieke gevangene Jigme Gyatso werd na 17 jaar gevangenschap vrijgelaten. ICT voerde jarenlang campagne voor zijn vrijlating.

6 ICT nam deel aan de ‘Universal Periodic Review’(UPR) van China bij de VN en gaf een rapport uit over de mensenrechten situatie in Tibet. China legde bij de UPR verantwoording af over haar mensenrechtenbeleid.

7 ICT organiseerde in Brussel het ‘Tibetan Youth Leadership Program, waarbij jonge Tibetanen uit Europa lobby- en leiderschapsvaardigheden leerden. Tijdens de training ontmoetten de deelnemers leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie.

8 ICT leverde voorafgaand aan bezoeken aan China van Tweede Kamerleden en minister-president Rutte briefings over de mensenrechtenschendingen in Tibet.

 

Successen 2012

1 ICT organiseerde samen met INPaT in Ottawa, Canada, de 6de Convention on Tibet’. De Dalai Lama opende de conferentie en er namen 55 parlementariërs uit 33 landen aan deel.

2 ICT publiceerde twee rapporten: ‘60 Years of Chinese Misrule: Arguing Cultural Genocide in Tibet’ en ‘Storm in the Grasslands: Self-immolations in Tibet and Chinese policy’. Beide publicaties werden gepresenteerd bij de VN Mensenrechtenraad en de EU.

3 ICT sloot zich aan bij de ‘Flame of Truth-campagne’. Het doel was de VN op te roepen actie voor Tibet te ondernemen. Deze wereldwijde fakkelestafette werd geïnitieerd door het Tibetaanse parlement in ballingschap.

4 Stafleden van ICT bezochten de Tibetaanse regering in ballingschap in Dharamsala, India. Zij ontmoetten leden van het kabinet, parlementsleden en Tibetaanse NGO’s om o.a. te overleggen over samenwerkingsverbanden.

5 ICT was medeorganisator van de ‘Europese Solidariteitsmars voor Tibet’ in Wenen, Oostenrijk. De Dalai Lama sprak de ruim 10.000 Tibetsupporters en Tibetanen toe.

6 ICT nam deel aan een internationale strategiebijeenkomst in India van Tibet Support Groepen.

7 ICT vierde met haar achterban op 6 juli de 77ste verjaardag van de Dalai Lama. Tibetanen, Mongolen en Oeigoeren traden op tijdens een cultureel programma.

8 Samen met campagnenetwerk Avaaz overhandigde ICT een petitie aan Gerhard Sabathil, directeur European External Action Service (EEAS) van de EU. Ruim 650.000 mensen veroordeelden hiermee het Chinese optreden in Tibet.

 

Successen 2011

1     ICT organiseerde samen met het International Network of Parliamentarians on Tibet (INPaT) de Tibetan Election Observation Mission (TEOM). De TEOM nam de wereldwijde verkiezingen van het Tibetaanse parlement in ballingschap en de nieuwe Tibetaanse premier Lobsang Sangye waar. 

2     Naar aanleiding van de Boekenbeurs in Peking voerde ICT campagne voor Tibetaanse schrijvers en intellectuelen.

3     Tijdens het Algemene China-overleg van de Vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken werd de situatie bij het Kirti-klooster (Oost-Tibet) onder de aandacht gebracht.

4     ICT bood een petitie aan over de escalerende situatie bij Kirti en de zelfverbrandingen van jonge Tibetaanse monniken en nonnen.

5     ICT voerde campagne om de zelfverbrandingen van monniken en nonnen onder de aandacht brengen. Vele honderden ondertekenden de ICT-petitie gericht aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

6     ICT organiseerde samen INPaT en de Tibet Intergroup de Tibet Conference on Genuine Autonomy in het Europees Parlement.

 

2010

1     Een Urgent Action van ICT bracht binnen een week 33.000 euro op voor de aardbevingsslachtoffers in Yushu (Oost-Tibet).

2     ICT was organisator van een Europese spreektour van Penpa Tsering, de voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap.

3     Tijdens de viering van 50 jaar Tibetaanse democratie in ballingschap organiseerde ICT een bezoek van een delegatie parlementariërs van het International Network of Parliamentarians on Tibet aan Bylakuppe (India). Ruim 20.000 Tibetanen, waaronder de Dalai Lama, namen aan de viering deel.

4     De Tibetaanse schrijver Shogdun werd vervroegd vrijgelaten na internationale actie, onder andere door ICT. 

5     ICT organiseerde een spreektour in Europa voor Lhamo Tso, de echtgenote van de politieke gevangene en filmmaker Dhondup Wangchen. In Nederland sprak zij met Buitenlandse Zaken en ze was hoofdspreker bij een samen met Amnesty International georganiseerde bijeenkomst.

6     ICT organiseerde een bezoek van ICT-bestuursleden en stafleden naar Dharamsala, India. Zij hadden een ontmoeting met de Tibetaanse regering in ballingschap en de Dalai Lama.

 

Successen 2009

1     ICT was medeorganisator van een bezoek van de Dalai Lama aan Nederland. Het genereerde grote aandacht voor Tibet. Ondanks Chinese druk ontving de Tweede Kamer de Dalai Lama en hij ontmoette Minister van  Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

2     Samen met het Tibetaanse parlement in ballingschap organiseerde ICT in Rome de vijfde World Parliamentarian Conference on Tibet. Tijdens de conferentie werd het International Parliamentary Network on Tibet opgericht.

3     Met een grote jubileumbijeenkomst vierde ICT haar 10 jarige bestaan in Nederland.

4     ICT organiseerde in 2009 de eerste reünie van zes ex-politieke gevangenen, ‘de zingende nonnen’, uit de beruchte Drapchi-gevangenis.

5     ICT publiceerde ‘Like Gold that Fears no Fire: New Writing from Tibet’, met teksten van Tibetaanse schrijvers, inclusief teksten uit boeken die door de Chinese regering verboden zijn, en werk van schrijvers die  gevangen zitten.

6     ICT publiceerde ‘A Great Mountain Burned by Fire: China’s Crackdown in Tibet’, over de gevolgen van de protesten in Tibet in 2008.

7     Het ICT-rapport ‘Dangerous Crossing: Conditions Impacting the Flight of Tibetan Refugees, 2007-2008’ kwam in 2009 uit. Het rapporteert over de gevaren die Tibetanen in Nepal lopen na hun vlucht uit Tibet.

8 Namens ICT overhandigde de Dalai Lama de Light of Truth Award aan de Chinese schrijver Wang Lixiong en postuum aan Julia Taft, de voormalige VS Special Coordinator for Tibetan Issues.

Successen 2008

1     In het jaar van de Olympische Spelen voerde ICT intensief actie met de ‘Beijing 2008: Race For Tibet Campagne’ om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Tibet.

2     Tijdens de massale voorjaarsprotesten in Tibet mobiliseerde ICT regerings- en internationale steun voor Tibet.

3     ICT lobbyde bij de introductie en het aannemen van een wetsvoorstel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarin de Chinese regering werd opgeroepen het hardhandige optreden in Tibet te beëindigen.

4     ICT publiceerde het rapport ‘Tibet at a Turning Point’, over de protesten in Tibet in maart 2008.

5     ICT rapporteerde aan de VN-Comité tegen Marteling over de mensenrechtensituatie in Tibet.

6     ICT was medeorganisator van het bezoek van de Dalai Lama aan het Europees Parlement.

7     ICT vierde in de VS haar 20-jarige bestaan.

8     ICT publicatie het ICT-rapport ‘Tracking the Steel Dragon’, over de impact van de nieuwe spoorlijn naar Lhasa op de Tibetanen en Tibet.

Successen 2007

1     Nadat de Dalai Lama de ‘Congressional Gold Medal’, de hoogste Amerikaanse Civiele onderscheiding, had ontvangen, organiseerde ICT voor hem een openbare toespraak bij het Capitool. Meer dan 10.000 aanwezigen luisterden naar zijn boodschap over vrede en geweldloosheid. En meer dan 65.000 mensen keken wereldwijd naar de live webcast op de website van ICT.

2     De voorzitter van ICT, Richard Gere, en de Speciale Afgezant van de Dalai Lama, Lodi Gyari, legden samen met de VS Under Secretary of State, Paula Dobriansky, een verklaring af over de status van de Chinees-Tibetaanse dialoog bij het House of Foreign Affairs.

3     ICT publiceerde ‘Interpreting Tibet: A Political Guide to Traveling in Tibet’, een alternatieve reisgids die de Chinese propaganda ontmaskert en toeristen en reisorganisaties informeert over de implicaties van reizen in Tibet.

4     ICT publiceerde het rapport ‘The Communist Party as Living Buddha’, the crisis facing Tibetan religion under Chinese control’. Het geeft een overzicht van de toegenomen Chinese controle over de religie in Tibet.

5     ICT lobbyde bij de EU voor fondsen voor de Tibetanen in Tibet.

 

Successen 2006

1     De Dalai Lama reikte namens ICT in Brussel de ‘Light of Truth Award’ uit aan aartsbisschop Desmond Tutu en de Hergé Foundation.

2     ICT opende haar kantoor in Brussel met als doel haar politieke lobby in de EU gestalte te geven.

3     ICT organiseerde een reis van dertig Europarlementariërs naar Dharamsala, waar ze een audiëntie met de Dalai Lama hadden en hun steun voor het Tibetaanse volk uitspraken.

4     ICT voerde een internationale actie voor de bescherming van de bedreigde chiru (Tibetaanse antilope) in Tibet en zette zich in om de invoer van de huiden te verbannen.

Successen 2005

1     ICT ontving de prestigieuze Geuzenpenning voor haar consequente, geweldloze inzet voor vrijheid en democratie voor het Tibetaanse volk.

2     ICT lanceerde de online campagne voor Tenzin Delek Rinpoche. 

3     ICT publiceerde ‘Crossing the Line: China’s Railway to Lhasa, Tibet’, een analyse die o.a. aantoont dat de constructie van de spoorlijn bedoeld is om China’s politieke controle over Tibet te versterken.

4     ICT-publicatie ‘Dangerous Crossing, Conditions Impacting the Flight of Tibetan Refugees’, over de gevaren die Tibetaanse vluchtelingen lopen.

 

Successen 2004

1     De Dalai Lama reikte in Berlijn de ‘Light of Truth Award’ van ICT uit aan Václav Havel.

2     ICT gaf het rapport ‘When the Sky Fell to Earth: The New Crackdown on Buddhism in Tibet’ met de begeleidende documentaire ‘Devotion and Defiance’ uit. Beiden gaan over het Chinese religieuze beleid in Tibet.

3     ICT was medeorganisator van VN rondetafelbijeenkomst over de mensenrechtenschendingen in Tibet.

4     Door internationale campagnes van o.a. ICT, werd de Tibetaanse politieke gevangene Phuntsog Nyidron vrijgelaten. Zij zat 15 jaar gevangen.

 

Successen 2003

1     ICT was medeorganisator van een Europese demonstratie voor Tibet, waarbij het Europees Parlement door een menselijke keten werd omringd.

2     ICT voerde samen met andere organisaties campagne voor de vrijlating van de Tibetaanse politieke gevangene Ngawang Sangdrol. Zij had 21 jaar gevangenisstraf gekregen en werd na 11 jaar in Lhasa’s Drapchi-gevangenis vervroegd vrijgelaten.

3     Het Witte Huis gaf het eerste presidentiele ‘Status of Tibet Negotiations’-rapport voor het Congres uit.

4     ICT organiseerde het eerste Europese ‘Tibetan Youth Leadership Program’, om jonge Tibetanen in Europa op te leiden tot toekomstige leiders.

Successen 2002

1     De Dalai Lama reikte in Graz de ‘Light of Truth Award’ van ICT uit aan Heinrich Harrer en postuum aan Petra Kelly, lid van de Duitse Bondsdag.

2     ICT gaf voor de eerste keer het jaarrapport ‘Dangerous Crossing, Conditions Impacting the Flight of Tibetan Refugees’ uit, over de gevaren die Tibetanen lopen tijdens hun vlucht uit Tibet.

3     ICT hielp door lobby de aanname van de ‘Tibetan Policy Act’ van het Amerikaanse Congres. De TPA institutionaliseert hulp en politieke steun voor Tibet, inclusief de aanstelling van de positie van Special Coordinator for Tibetan Issues bij het Amerikaanse State Department.

4     ICT begon met de publicatie van Liaowang Xizang (Tibet Observer), een tweemaandelijkse nieuwsbrief over Tibet in het Chinees voor Chinese wetenschappers, activisten en politici wereldwijd.

Successen 2001

1     ICT en haar donateurs bereikten met succes dat meer dan honderd leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat de ‘Tibetan Policy Act’ co-sponsorden.

2     ICT lanceerde een campagne om de politieke gevangene Ngawang Choephel op medische grond vrij te laten.

3     72,000 ‘Panchen Lama kits’ werden gedistribueerd en de ICT-film over de Panchen Lama ‘Tibet’s Stolen Child’ werd wereldwijd vertoond.

4     ICT bracht het hardhandige optreden van China in Larung Gar naar buiten, waar duizenden nonnen en monniken verbannen werden en hun meditatieonderkomens werden vernietigd.

5     ICT droeg, samen met andere Tibet-groepen, er aan bij dat de gemeente Zoetermeer het plan om een Chineesthemapark te ontwikkelen afblies. 

6     De VN General Assembly reageerde op het in twijfel trekken door China van ICT-deelname aan de VN World Conference Against Racism door met 46 voor en 37 stemmen tegen voor ICT-accreditatie te stemmen.

 

Successen 2000

1     China trok haar ‘Tibetan resettlement project’ in de laatste fase van de beoordeling door de Wereldbank in. Dit gebeurde nadat belangrijke regeringen hun afkeuring hadden uitgesproken.

2     ICT lanceerde de Panchen Lama-campagne in Europa, om burgers en regeringen in actie te laten komen voor religieuze vrijheid in Tibet.

3     ICT organiseerde een Tibet-conferentie in het Europees Parlement.

4     ICT voerde campagne om te voorkomen dat er in Zoetermeer een Chinees themapark zou worden gebouwd met een kopie van de Potala.

5     ICT organiseerde tijdens de VN Mensenrechten Commissie een persconferentie met Richard Gere, Lodi Gyari en Harold Koh, de Amerikaanse Assistent Secretary for Human Rights.

Successen 1999

1     ICT diende namens betrokken Tibetanen en onder druk van een coalitie van Tibet-activisten en milieugroepen een formeel herzieningsverzoek in voor een project van de Wereldban,. Het project zou 58.000 niet-Tibetaanse boeren naar het Tibetaanse plateau verplaatsen en de cultuur aantasten, de etnische balans verstoren en het fragiele ecosysteem aantasten. China waarschuwde dat als het project niet aangenomen zou worden, het de relatie met de Wereldbank zou her-evalueren.

2     In Amsterdam werd het ICT Europe-kantoor geopend. 

3     ICT was medeorganisator van een bezoek van de Dalai Lama aan Nederland.

Successen 1998

1     ICT coördineerde een nationale ‘Tibet Awareness Campaign’ rond het uitkomen van de films ‘Kundun’ en ‘Seven Years in Tibet’.

2     ICT voerde in de VS en China campagne om te zorgen dat Tibet een prominent onderwerp was bij de Amerikaans-Chinese-Top in Peking. President Clinton riep de Chinese President Jiang publiekelijk op om de Dalai Lama te ontmoeten.

 

Successen 1997

1     ICT organiseerde de World Parliamentarian Convention on Tibet met de Dalai Lama en delegaties uit 27 andere landen.

2     De Amerikaanse Secretary of State benoemde de eerste Special Coordinator for Tibetan Affairs.

3     ICT coördineerde een serie grootschalige protesten tijdens het bezoek van de Chinese president Jiang Zemin aan zeven Amerikaanse steden.

Successen 1996

1     Na jarenlange inspanningen startte Radio Free Asia met uitzendingen in Tibet, China, en elders. RFA zend nu dagelijks in Tibet 8 uur uit.

2     ICT publiceerde ‘A Season to Purge: Religious Repression in Tibet’, over de religieuze onderdrukking in Tibet, met extra aandacht voor de detentie van de Panchen Lama.

 

Successen 1995

1     ICT hielp de Tibetaanse vrouwen bij de VN Vrouwenconferentie in Peking, zodat ze hun stem konden laten horen.

2     ICT organiseerde een bezoek van de Dalai Lama aan Atlanta, Houston, Boston, en Washington D.C.

 

Successen 1994

1     Het Amerikaanse State Department voegde een aparte sectie over Tibet toe aan haar jaarlijkse Country Reports on Human Rights Practices.

2     ICT organiseerde in de VS een rondtoer van uit Tibet gesmokkelde martelwerktuigen.

Successen 1993

1     ICT coördineerde de eerste ontmoeting van de Dalai Lama met president Clinton en vicepresident Gore.

2     ICT participeerde actief in campagnes tegen Peking als gast voor de Olympische Spelen in 2000. De campagne slaagde.

3     ICT publiceerde een belangrijk rapport, Nuclear Tibet, over nucleair afval en nucleaire wapens in Tibet.

4     ICT lanceerde een campagne om condities toe te voegen aan China’s ‘Most Favored Nation’-handelsstatus. President Clinton liet de verlenging van de MFN van China afhangen van specifieke verbeteringen van de mensenrechten, inclusief in Tibet.

 

Successen 1992

1     ICT voerde een onderzoeksmissie in Tibet uit, met een focus op gevangenissen en werkkampen.

2     ICT mobiliseerde bij de VN Earth Summit in Brazilië een internationale beweging om te protesteren tegen het financieren van internationale projecten om graan te produceren in Tibet voor Chinese migranten.

3     ICT startte met de publicatie van een nieuwsbrief over milieu en ontwikkelingskwesties om een netwerk op te zetten en informatie te verschaffen aan individuen en instanties die in Tibet werken.

 

Successen 1991

1     ICT coördineerde een ontmoeting tussen de Dalai Lama en President Bush, de eerste ontmoeting ooit tussen een Dalai Lama en een Amerikaanse president.

2     President Bush tekende een wetsvoorstel van het Congres, waarin vermeld staat dat Tibet een bezet land is dat onder het internationaal recht valt.

3     Het Amerikaanse Congres verwelkomde de Dalai Lama in de Capitol Rotunda en publiceerde hierover een congresdocument.

4     In Genève werkte ICT mee om er voor te zorgen dat een VN-resolutie van de Subcommissie voor Mensenrechten werd aangenomen. Dit was de eerste VN-resolutie over Tibet sinds 1965.

5     Tijdens een forum in Virginia participeerde ICT in een belangrijk initiatief om de dialoog tussen Chinezen en Tibetanen te verbreden.

 

Successen 1990

1     ICT coördineerde de inspanningen om het verschaffen van 1000 immigrantenvisa aan Tibetaanse vluchtelingen zeker te stellen.

2     Het Amerikaanse Congres leverde humanitaire hulp voor Tibetaanse vluchtelingen in India en Nepal.

Successen 1989

1     Het Amerikaanse Congres zette via de Voice of America uitzendingen in de Tibetaanse taal op en verstrekte via het Fulbright Program beurzen aan Tibetaanse vluchtelingen.

2     ICT voerde campagne om de schendingen door China in Tibet breed onder de aandacht te brengen en een eind te maken aan de krijgswet die op 5 maart door China was ingevoerd, en die bijna een jaar later werd opgeheven.

Successen 1988

1     Het Amerikaanse Congres nam een van de eerste resoluties over Tibet aan. Hierin werd het ‘Five Point Peace Plan’ van de Dalai Lama gesteund.

2     Jigme Ngapo, de China-analist van ICT, begon met het publiceren van Tibet Forum, een Chinees talige krant.

 

Share this

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief