9 September 2014

Zuid-Afrika's weigering van visa aan Dalai Lama ondermijnt Nelson Mandela's nalatenschap

De weigering van een visum aan Zijne Heiligheid de Dalai Lama door de Zuid-Afrikaanse regering, dit keer voor het bijwonen van de 14de wereldtop van Nobelprijswinnaars, die gehouden wordt in Kaapstad van 13 tot 15 oktober, ondermijnt de erfenis van Nelson Mandela en stuurt een verkeerd signaal aan degenen die vrede en verzoening in het land steunen.

Volgens berichten in de media is de Dalai Lama’s vertegenwoordiger in Zuid-Afrika door de Afdeling voor Internationale Betrekkingen en Samenwerking meegedeeld, dat de Dalai Lama voor deze jaarlijkse bijeenkomst van de Nobelprijswinnaars geen visum zal worden verleend.

“De Dalai Lama staat internationaal bekend om zijn onverschrokken stellingname ??voor vrede en geweldloosheid en de Zuid-Afrikaanse actie gaat in tegen het gedachtengoed van hun eigen overleden leider Nelson Mandela”, zei Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet in Europe. “Nelson Mandela toonde zich solidair met de Dalai Lama door hem naar Zuid-Afrika uit te nodigen en hem twee keer in het openbaar ontmoeten, in 1996 en 2004”, voegde Tsering toe.

Toen de Zuid-Afrikaanse regering in 2011 een visum voor de Dalai Lama weigerde, zei Aartsbisschop Desmond Tutu destijds dat het “een totaal verraad van de geschiedenis van onze strijd is”.

Als de Zuid Afrikaanse actie is een gevolg van de Chinese druk, negeert het de standvastige inspanningen van de Dalai Lama voor dialoog en een vreedzame oplossing van de Tibetaanse kwestie, iets wat de gerespecteerde Zuid Afrikaanse leiders, van Mandela tot Ela Gandhi tot aartsbisschop Tutu, allen hebben hoog gehouden. Het propageert ook de Chinese bewering dat de Dalai Lama een negatieve kracht is, speelt hardliners in China in de kaart en ondermijnt zijn inspanningen voor vrede en verzoening tussen de Chinese en Tibetaanse volkeren.

Toen de Zuid-Afrikaanse regering in 2009 een visum aan Dalai Lama weigerde, zei Mandla Mandela, Nelson Mandela’s kleinzoon: “Ik ben zeer bedroefd, dat iemand als de Dalai Lama wordt afgewezen… Ik denk dat als soeverein democratisch land, we niet moeten bezwijken voor internationale druk.”
Zuid-Afrika moet onderscheid maken tussen de posities van de huidige leiders in China en die van het Chinese volk. In de loop der jaren hebben Chinese mensen uit verschillende lagen van de samenleving, met inbegrip van partijkaders, de Dalai Lama gewaardeerd als positieve kracht en houden hem hoog in het vaandel.

Toen de bevolking van Zuid-Afrika door een zeer moeilijke periode in de geschiedenis van hun land ging, kwamen voorstanders van vrede en gerechtigheid in de hele wereld hen te hulp. Weigering van een visum aan de Dalai Lama door de Zuid-Afrikaanse regering stuurt de boodschap de wereld in, dat vrede, waarheid en verzoening geen prioriteiten zijn voor de huidige regering.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer