7 February 2012

Wereldwijde wake tegen Chinees geweld in Tibet , 8 februari

3 februari 2012

Amsterdam – Persbericht 6 februari 2012 – International Campaign For Tibet

Wereldwijde wake tegen Chinees geweld in Tibet

Tibetanen en Tibet groepen wereldwijd houden op woensdag 8 februari een wake uit solidariteit met het Tibetaanse volk. In Amsterdam, Tilburg en Breda komen Tibetanen en Tibet supporters samen om de slachtoffers van de zelfverbrandingen te herdenken en aandacht te vragen voor het toenemende Chinese geweld tegen ongewapende Tibetanen.

De International Campaign for Tibet, de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap houden op de Dam in Amsterdam een wake waarbij honderd Tibetanen en supporters samenkomen en kaarsen aansteken voor een boeddhistisch altaar.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet Europe: ‘We vragen de Nederlandse regering om bij de Chinese regering aan te dringen op de terugtrekking van veiligheidstroepen rond de kloosters en te stoppen met het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten.‘

Door de toenemende repressie en mensenrechtenschendingen van de Chinese veiligheidstroepen is het aantal protesten in Oost-Tibet de afgelopen maand sterk toegenomen. Op 24 januari heeft de Chinese politie het vuur geopend op ongewapende Tibetaanse demonstranten en zes Tibetanen gedood. De vreedzame protesten vonden plaats in de kloostersteden Serthar en Drango in de provincie Sichuan.

In Serthar hebben op 3 februari drie Tibetanen zichzelf in brand gestoken, waarvan één is overleden. Als een extreme daad van wanhoop riepen zij hierbij op tot de terugkeer van de Dalai Lama en vrijheid voor Tibet. Sinds 2009 hebben er twintig zelfverbrandingen plaatsgevonden in Oost-Tibet.

In Oost-Tibet is de facto de staat van beleg van kracht; de klooster zijn omsingeld door veiligheidstroepen, wegen naar de kloosters geblokkeerd en telefoon en internetlijnen zijn afgesloten. Onderzoekers en journalisten worden niet meer toegelaten.

De International Campaign for Tibet-Europe, Tibet Support Groep en Tibetaanse Gemeenschap vragen Westerse democratieën om een publieke verklaring uit te brengen tijdens de EU-China top van 14 februari in Peking, en bij de Chinese regering aan te dringen op:

1. het stoppen met geweld tegen ongewapende Tibetanen;
2. terugtrekken van de veiligheidstroepen rond de kloosters;
3. toelaten van internationale onderzoekers in Tibet;
4. hervatten van de dialoog tussen de Chinese regering en de afgevaardigden van de Dalai Lama.

Noot voor de redactie:

De wake zal worden gehouden op de Dam in Amsterdam op 8 februari van 17.00- 19.00.

Beeldmateriaal is op aanvraag verkrijgbaar.

Voor meer informatie, kunt u bellen met L. Stilma, persvoorlichter International Campaign for Tibet.

T: 020-3308265 / M: 06- 29477901

E-mail: [email protected]

Kijk voor meer informatie op www.savetibet.nl of op www.tibet.nu

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer