20 August 2014

Weigering medische behandeling Tibetanen na schietincident: de inzet van militaire leidt tot massale arrestaties in dorp in Kham

. Een week nadat troepen het vuur openden op ongewapende Tibetaanse demonstranten in een dorp in Kardze, weigeren de autoriteiten medische behandeling aan mensen met verwondingen. Tal van andere Tibetanen zijn opgepakt in een hardhandig en grootschalig operatie in de regio.

. Een Tibetaan pleegde gisteren (17 augustus) in voorarrest zelfmoord, terwijl een ander naar verluidt overleed door niet behandelde verwondingen, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap.

. Tibetaanse mannen ouder dan om en nabij de 13 zijn in hun huizen in het dorp Shugba opgepakt, waardoor in veel woningen alleen ouderen, vrouwen en jonge kinderen in het gebied achterblijven, aldus dezelfde bronnen.

Tsering Jampa, Executive Director van de International Campaign for Tibet in Europe, zei: “Dit alarmerende nieuws geeft aan dat de autoriteiten in dit gebied blijkbaar met volledige en zorgwekkende straffeloosheid kunnen optreden. Niet alleen is opnieuw dodelijk geweld gebruikt om een vreedzame demonstratie te onderdrukken, maar nu zijn twee Tibetanen onder gruwelijke omstandigheden in detentie omgekomen. Als een zaak van de hoogste urgentie moet de internationale gemeenschap haar afschuw uitspreken over deze daden door ambtenaren en paramilitaire politie in Kardze en een beroep doen op de centrale leiding in Peking om ervoor te zorgen dat de gewonden ??medische behandeling krijgen en worden vrijgelaten, en dat de arrestaties van Tibetanen na de protesten worden stopgezet.”

Troepen openden het vuur op ongewapende Tibetanen, die protesteerden tegen de detentie van een populaire dorpsleider vorige week (12 augustus) in Loshu (Chinees: Luoxu) in Kardze (Chinees: Ganzi, het Tibetaanse gebied Kham[1 ] (ICT-rapport, Tien Tibetanen gewond nadat de politie het vuur opent in Kardze, Tibet).

Op 17 augustus werd een Tibetaan, door Tibetaanse bronnen aangeduid als Lo Palsang uit het dorp Shugba, die bij de demonstratie gewond geraakt was, gearresteerd en pleegde in detentie zelfmoord. Terwijl de volledige details van de omstandigheden niet bekend zijn vanwege strikte beperkingen op de informatiestroom, was volgens de Tibetaanse bronnen die in contact staan met de Tibetanen in het gebied, zijn zelfmoord bedoeld als protest tegen de verregaande onderdrukking. Radio Free Asia haalde Demay Gyaltsen aan, een in ballingschap in India wonende Tibetaan, die zei dat Lo Palsang “in de gevangenis zelfmoord pleegde om te protesteren tegen de martelingen door de Chinese autoriteiten.” Dezelfde bron zei dat een tweede gedetineerde, een 22-jarige man, gisteren ook was overleden aan zijn verwondingen.

Volgens andere Tibetaanse bronnen arriveerden een grote aantal troepen in het dorp Shugba en pakten zij een groot aantal Tibetaanse mannen vanaf rond de 13 jaar op. Ze werden in hechtenis genomen in Loshu (Chinees: Luoxu). Een van de Tibetaanse bronnen zei: “Het dorp Shugba is klein met een bevolking van minder dan 1000 mensen en het gebied ligt afgelegen; de autoriteiten hebben gebruik gemaakt van het gebrek aan communicatie mogelijkheden en het isolement van het dorp om hun macht op de meest brute manier uit te oefenen. We hebben gehoord dat er nu vrijwel alleen nog kinderen, vrouwen en ouderen in het dorp zijn.” Volgens dezelfde bronnen bereikte het detentiecentrum op Loshu haar volledige capaciteit en om deze reden moest een aantal gedetineerden moesten in een ziekenhuis worden vastgehouden.

Onder de gewonden was Kunga Sherab, de zoon van de populaire dorpsleider Wangdak, wiens arrestatie thuis in het midden van de nacht op 11 of 12 augustus leidde tot de demonstratie. Tibetaanse bronnen zeiden: “De artsen in het ziekenhuis verwijderen de kogels niet uit de wonden van de getroffenen, hoewel sommige mensen ernstig ziek zijn.”

Wangchen, Wangdak’s plaatsvervanger in het dor Shugba, en Karma Rinchen, de zingende meester van het Miru klooster, zijn vermoedelijk ook opgepakt.

Voetnoten
[1] Het traditionele Tibetaanse gebied Derge (Chinees: Dege), nu ingelijfd in de provincie Sershul (Chinees: Shiqu, in Kardze, Sichuan, het Tibetaanse gebied Kham).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer