9 February 2012

Weer zelfverbranding in Oost-Tibet

9 februari 2012

Amsterdam – Persbericht 9 februari 2012 – International Campaign For Tibet

Een Tibetaanse man heeft zichzelf op 8 februari in brand gestoken op een basisschool in Ngaba, Oost-Tibet. Een ooggetuige heeft verklaard dat de 19-jarige Tibetaan, een voormalige monnik genaamd Rinzin Dorje, schreeuwde om vrijheid voor Tibet en terugkeer van de Dalai Lama, voor hij zichzelf in brand stak. De Chinese politie heeft de Tibetaan overgebracht naar het ziekenhuis, het is onbekend of hij nog in leven is.

Wereldwijd werden op 8 februari herdenkingen georganiseerd door Tibetanen en Tibet groepen om de slachtoffers van de zelfverbrandingen te herdenken en aandacht te vragen voor het toenemende Chinese geweld tegen ongewapende Tibetanen. 

Bij de wake in Amsterdam, georganiseerd door de International Campaign for Tibet, Tibet Support Groep en Tibetaanse gemeenschap, kwamen meer dan tweehonderd Tibetanen en supporters samen. Tijdens de manifestatie riep Harry van Bommel van de SP, minister Rosenthal op om bij de Chinese regering aan te dringen direct te stoppen met het geweld tegen vreedzame Tibetaanse demonstranten.

Door de toenemende repressie en mensenrechtenschendingen van de Chinese veiligheidstroepen is het aantal protesten in Oost-Tibet de afgelopen maand sterk toegenomen. Op 3 februari vonden er drie zelfverbrandingen plaats in Serthar, provincie Sichuan, waarbij één Tibetaan is overleden. Sinds 2009 hebben 21 mensen zichzelf in brand gestoken.

Op 24 januari heeft de Chinese politie in de provincie Sichuan het vuur geopend op ongewapende Tibetaanse demonstranten, zes Tibetanen werden gedood. In Oost-Tibet is de staat van beleg van kracht; kloosters zijn omsingeld door veiligheidstroepen, wegen geblokkeerd en telefoon en internetlijnen afgesloten. Onderzoekers en journalisten worden niet meer toegelaten. Tibet organisaties en mensenrechtenorganisatie vrezen dat de situatie in Oost-Tibet verder zal escaleren.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer