29 december 2011

Wederom twee Tibetaanse monniken uit Kirti klooster steken zichzelf in brand met de roep om religieuze vrijheid

7 oktober 2011

ICT-rapport

Twee nog geen twintig jaar oude monniken van het Kirti klooster staken zichzelf in de ochtend van 26 september in het Tibetaanse gebied van Ngaba (Chinees: Aba) in brand, terwijl zij “Lang leve Zijne Heiligheid de Dalai Lama” schreeuwden. De Chinese staatsmedia maakten melding van het incident van vandaag en verklaarden dat beide monniken nog in leven waren, hoewel hun verblijfplaats en het welzijn niet bekend gemaakt zijn. Het is het derde incident van zelfverbranding door Tibetaanse monniken dit jaar. Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap, is één van de monniken familielid van Phuntsog, de 20-jarige monnik uit Kirti, die zichzelf op 16 maart in brand stak. Dit was de aanleiding tot het huidige hardhandige overheidsoptreden in het gebied.

De twee monniken, door Tibetaanse monniken in ballingschap geïdentificeerd als Lobsang Kelsang en Lobsang Kunchok, hebben zich in de ochtend van 26 september rond 11 uur in de stad Ngaba, in de buurt van het Kirti klooster, in brand gestoken.

De twee jonge monnikken, die zich op 26 september 2011 in het Tibetaanse Ngaba gebied in brand hebben gestoken. De datum van de foto’s is onbekend.

Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap, riepen ze diverse leuzen, waaronder de oproep voor religieuze vrijheid. De politie doofde de vlammen en nam hen in bewaring.

In een verklaring, die werd afgegeven vanuit Chengdu, de provinciehoofdstad van Sichuan, stelde Xinhua, dat beide monniken in leven waren en medische behandeling ontvangen voor hun brandwonden, hoewel het niet mogelijk was om dit te bevestigen. Toen het nieuws over het incident naar buiten kwam, verklaarden sommige bronnen in ballingschap, dat een van de monniken wellicht gestorven was, voordat ze weggevoerd werden. 

Volgens bronnen in ballingschap, zijn beide monniken ongeveer 18 jaar oud, hadden enkele jaren in het klooster een opleiding gekregen, en waren afkomstig uit het dropje Me’uruma in Ngaba Tibetaans en Qiang Autonome Prefectuur, Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo).

Hun protest volgt op de dood van de 29-jarige monnik Tsewang Norbu op 16 augustus in Kardze, Tibetaans Autonome Prefectuur, Sichuan, nadat hij zich in brand stak en opriep tot vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. Voordat hij zichzelf in brand stad, dronk Tsewang Norbu, een monnik uit het Nyitso klooster in Tawu, benzine . Kort daarna overleed hij. (Lees meer) Net als bij de zelfverbrandingen in Kirti, hebben troepen het klooster van Tsewang Norbu, een belangrijk historisch centrum van de Tibetaanse religieuze cultuur, omsingeld en blijft de situatie daar gespannen.

Een Kirti monnik genaamd Tapey, die het in brand steken van zichzelf als protest op 27 februari 2009 overleefde, is sindsdien niet meer gezien. Tapey, midden twintig, stak zichzelf in brand, nadat de plaatselijke autoriteiten de monniken van Kirti klooster meedeelden, dat zij de Monlam, een traditioneel gebedsfestival dat wordt gehouden na het Tibetaanse nieuwjaar (Losar), niet in acht mochten nemen. Volgens verschillende bronnen uit de omgeving opende de politie het vuur op Tapey, toen hij was omringd door vlammen. De officiële Chinese pers maakte melding van het incident, maar ontkent de berichten dat de politie het vuur zou hebben geopend op Tapey. Tapey overleefde, maar werd in hechtenis genomen en zijn verblijfplaats is onbekend gebleven.

“Sinds de zelfverbranding van de jonge monnik Phuntsog in maart, ‘verdwenen’ de Kirti monniken en keerden later terug naar het klooster, door marteling gebroken. Enkele honderden van hen werden uit het klooster verwijderd voor zogenaamde ‘juridische opvoeding’. Twee leken zijn gedood, toen zij de monniken probeerden te beschermen, en de aanwezigheid van gewapende troepen heeft de religieuze uitoefening bijna onmogelijk gemaakt”, zegt Tsering Jampa, voorzitter van de International Campaign for Tibet Europe. “Deze laatste, wanhopige daden uit beklemming door nog twee jonge monniken, wijzen op de dringende noodzaak om een einde te maken aan deze verstikkende en repressieve maatregelen in Ngaba. Zelfmoord wordt gezien als de ergste manier om een leven te nemen en is volgens de Tibetaanse Boeddhistische principes verboden. Hun acties tonen de beklemming aan die deze jonge monniken gevoeld moeten hebben. De recente zelfverbrandingen door Tibetaanse monniken gezien in het licht van de intense druk die de kloostergemeenschap van Tibet ondergaat, maakt duidelijk dat alleen een verandering in het Chinese beleid een einde kan maken aan de cyclus van wanhoop, die deze Tibetanen heeft gedwongen om zo veel op te offeren”, voegde Jampa toe.

De twintig jaar oude Phuntsog, die overleed nadat hij zichzelf in brand stak in de voornaamste marktplaats van de stad Ngaba op 16 maart, protesteerde volgens Tibetanen in ballingschap tegen het hardhandige optreden in het gebied en het overheidsbeleid in Tibet. 16 maart was de derde verjaardag van een grote demonstratie op Kirti in 2008, waarbij minstens 10 Tibetanen werden doodgeschoten, waaronder een 16-jarig schoolmeisje. Twee monniken van het Kirti klooster in ballingschap in Dharamsala zeiden: “Het protest vond plaats om de frustratie en woede van het Tibetaanse volk drie jaar na de protesten op 16 maart 2008 in Ngaba te markeren.” (Lees meer) Twee Tibetanen, Donko, 60 jaar oud, en Sherkyi, 65 jaar, werden gedood toen de politie “genadeloos” een groep van gewone mensen sloeg – hoofdzakelijk van zestig jaar of ouder – die op wacht waren gaan staan aan de poorten van het Kirti klooster, toen de paramilitaire politie op 21 april een inval deed in het klooster en meer dan 300 monniken wegvoerde, aldus bronnen in ballingschap die in contact staan met mensen in het gebied. “Mensen hadden gebroken armen en benen, een oude vrouw, had haar been op drie plaatsen gebroken, en hun monden werden met doek gesnoerd om hun geschreeuw te onderdrukken”, zei een Kirti monnik in ballingschap. (Lees meer).

Vorige maand kregen drie Kirti monniken gevangenisstraffen van tussen de 10 en 13 jaar voor “opzettelijke doodslag” in verband met het overlijden van Phuntsog. De veroordeling lijkt puur politiek en er is geen bewijs dat de drie monniken op enige wijze betrokken zijn geweest bij autonome daad van zelfverbranding door Phuntsog of de daarop volgende dood, anders dan wellicht het trachten om hem te beschermen tegen verdere letsel voor hij stierf in het ziekenhuis. Een van de veroordeelde monniken, Losang Tsondru, is de oom van Phuntsog.

Zelfverbranding is een nieuwe vorm van protest of opoffering in Tibet. De eerste bekende Tibetaanse zelfverbranding vond plaats in ballingschap op 27 april 1998, toen Thupten Ngodup zich tijdens een hongerstaking in Delhi in brand stak. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Perscontact:

Shiba Degenhart
International Campaign for Tibet Europe

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer