Was de Olympische fakkel echt op de top van de Mount Everest?
12 augustus 2008
Bergbeklimmers hebben twijfel over de geloofwaardigheid van de filmpjes die in mei dit jaar lieten zien hoe Chinese bergbeklimmers de Olympische fakkel naar de top van de Mount Everest brachten.
De tocht die dertig bergbeklimmers met de Olympische fakkel op 8 mei naar de top van de Mount Everest maakten is mogelijk in scène gezet. Op verschillende weblogs discussiëren bergbeklimmers druk over de beelden en foto’s van de fakkeltocht. Weinigen geloven dat de nieuwe fakkel op de top van de Mount Everest is aangestoken. Sommigen sluiten niet uit dat de fakkel op de top geweest is maar het aansteken van de nieuwe fakkel heeft volgens hen op een lager gedeelte plaats heeft gevonden. Anderen denken dat de beelden al in 2007 opgenomen zijn voor het geval de poging in mei zou mislukken lukken.
Hieronder de belangrijkste feiten die de twijfel over echtheid van het filmpje groter maken:
1. Niemand mocht tussen 1 mei en 10 mei de Mount Everest op.
2. Een team van de BBC werd al op 28 april van de berg gestuurd.
3. Er was maar één cameraman mee naar de top.
4. Op het officiële filmpje van het bereiken van de top is niets te zien van de gebedsvlaggen die daar staan. Ook geen spoor van andere bergtoppen, zoals te zien op andere foto’s e filmpjes vanaf de top van de Mount Everest.
5. Er zijn duidelijke condensatiewolkjes te zien bij het in en uitademen. Iets dat volgens bergbeklimmers op grote hoogte nauwelijks gebeurt.
6. Op de achtergrond klinken mensen die met elkaar kletsen. Volgens bergbeklimmers is het op die hoogte onmogelijk om meer dan een paar woorden met elkaar te wisselen.
Klik hier voor de video die de aankomst laat zien van de Olympische fakkel op de top van de Everest.
Lees hier meer.