23 november 2012

VS Staatssecretaris roept de Nepalese premier Baburam Bhattarai op

The Himalayan Times, 2012-11-18
RSS

KATHMANDU: VS Onder-minister van Buitenlanse Zaken voor Democratie en Internationale Zaken, Maria Otero, bezocht zondag premier Dr. Baburam Bhattarai, in diens kantoor in het Nepalese regeringsgebouw, de  Singha Durbar.

Otero, die hier op zaterdagnacht aankwam voor een driedaags officieel bezoek aan Nepal, sprak tijdens de vergadering haar bezorgdheid uit over de huidige politieke situatie in Nepal, de verkiezing van de Grondwetgevende Assemblee (GA) en de met politieke partijen gemaakte initiatieven om consensus te bereiken.

De Minister-President, Dr Bhattarai, deelde Otero mee, dat de regering zich inspant om de datum voor nieuwe verkiezingen vast te stellen door per direct overeenstemming te bereiken met de oppositiepartijen en het vredesproces af te ronden, zo deelde de belangrijkste persoonlijke assistent van de PM, Ganga Narayan Shrestha, aan RSS mee.

Otero uitte haar bezorgdheid over de Bhutanese en Tibetaanse vluchtelingen en de Minister-President herhaalde dat de regering vastbesloten is om alle problemen in verband met de vluchtelingen op te lossen, aldus Shrestha.

VS heeft reeds in haar land 63.000 Bhutanese vluchtelingen hergevestigd als onderdeel van haar derde Landelijke Hervestigingsprogramma. Aanwezig bij deze gelegenheid waren de Amerikaanse ambassadeur in Nepal, Peter W. Bodde, hoge ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambtenaren van de Amerikaanse ambassade.

Ondertussen bracht VS Onder-minister voor Buitenlanse Zaken voor Democratie en Internationale Zaken, Maria Otero, vandaag bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken een bezoek aan vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Narayankaji Shrestha.

Na een kort vraaggesprek met de media na afloop van de vergadering, deelde minister Shrestha mee, dat Otero onder andere haar bezorgdheid over de huidige politieke situatie, de op stapel staande verkiezingen, en de Bhutanese en Tibetaanse vluchtelingen naar voren had gebracht.

Hij zei dat de overheid actief bezig is om de datum voor aanstaande verkiezingen vast te stellen door zo spoedig mogelijk overeenstemming te bereiken met de oppositiepartijen en het vredesproces af te ronden. Minister Shrestha zei dat hij Otero toe had vertrouwd dat er discussies aan de gang zijn tussen de politieke partijen en alle punten van discussie binnen twee weken door middel van consensus zouden worden opgelost.

Hij zei dat Otero haar bezorgdheid had geuit over migrerende werknemers en in het bijzonder vrouwelijke arbeiders, die naar het buitenland waren vertrokken, en hij zei dat hij haar heeft meegedeeld dat de regering serieus bezig was de problemen van de migrerende werknemers op te lossen.

Hij bracht ter herinnering dat de regering hecht aan het waarborgen van de rechten van de vluchtelingen uit Bhutan, die willen terugkeren naar Bhutan, en dat het de wens van de regering was om oplossingen te zoeken door middel van bilaterale besprekingen. Daarbij bracht de minister van Buitenlandse Zaken naar voren dat hierbij de steun van de internationale gemeenschap nodig was.

Bij de gelegenheid waren de Amerikaanse ambassadeur in Nepal, Peter W. Bodde, hoge ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van de Amerikaanse ambassade aanwezig.

Een ontmoeting van Otero met vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, Bijay Kumar Gachchhadar, vanmiddag staat ook op de agenda. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat ze maandag weer naar huis.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer