8 March 2016

Vrouw houdt solo protest in Ngaba


Een vrouw van in de dertig, genaamd Manga, hield op 1 maart een gedurfd solo protest door door de hoofdstraat van de stad Me’uruma in Ngaba te marcheren en daarbij een foto van de Dalai Lama ophoog te houden, aldus monniken van het Kirti-klooster in ballingschap.

Bumo Manga, 33


Manga werd onmiddellijk aangehouden en door de politie meegenomen. Over haar huidige situatie is niets bekend. Volgens dezelfde bronnen werd Manga in 2008 acht maanden lang vastgehouden en ernstig mishandeld na een ruzie met ambtenaren, die langs kwamen om elk huishouden in het dorp te dwingen om de Chinese vlag uit te hangen. Het incident leidde tot een verhoogde inzet van de krijgsmacht in het landelijke gebied Me’uruma in Ngaba (Chinees: Aba) in de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur in Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo)


Volgens dezelfde bronnen zijn de Internet verbindingen in Ngaba provincie sinds 10 september vorig jaar afgesloten met uitzondering van de overheidskantoren. De eigenaren van bedrijven en restaurants en dergelijke hebben een beroep gedaan op de autoriteiten om deze te herstellen, maar dit beroep is genegeerd.


Het protest is het meest recente in een serie van solo-protesten in de Tibetaanse gebieden, waar voorheen zelfverbrandingen veel voorkwamen. Op 19 december (2015) hield een jonge man, genaamd Tashi Dhondup, een foto van de Dalai Lama ophoog en droeg een boeddhistische vlag op zijn rug tijdens een wandeling langs een weg in Dzoege, Ngaba. Zijn verblijfplaats is nog steeds onbekend.

De solo-demonstraties zijn een nieuwe trend in het
gebied van

Ngaba in Amdo in de provincie Sichuan. Dit is hetzelfde gebied waar de golf van zelfverbrandingen in 2009 begon, toen Kirti monnik Tapey zichzelf in brand stak. Er zijn ook een aantal solo-protesten geweest in het tevens in de provincie Sichuan gelegen Kardze (Chinees: Ganzi),, waar zich ook zelfverbrandingen hebben voorgedaan. Deze protesten tonen de onverzettelijke vastberadenheid van een jonge generatie monniken en leken aan, die op krachtige wijze hun loyaliteit aan de Dalai Lama tonen.


[1]

Voetnoot:.


[1]

ICT-rapport, ‘


Nieuw solo protest van jonge man in Ngaba vormt onderdeel van opkomende trend


’,
21 december 2015,

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer