22 August 2011

Vragen van Tweede Kamerlid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over geweld in Tibet

Op 26 april stelde Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken over de mensenrechtensituatie in Tibet:

1. Kunt bevestigen dat in Tibet, in de omgeving van het Kirti klooster, operaties zijn uitgevoerd door de Chinese politie en dat daarbij 300 mensen zijn gearresteerd? Indien neen, wat zijn naar uw informatie dan de feiten? (1)

2. Is het juist dat de Chinese regering een ‘wettelijke opvoedingscampagne” in Tibet is begonnen? Zo ja, deelt u de mening dat een dergelijke campagne in strijd is met de vrije ontwikkeling van de bevolking van Tibet? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

3. Bent u bereid rechtstreeks bij de Chinese autoriteiten te informeren naar het lot van de arrestanten en een rechtsstatelijke behandeling te bepleiten met inbegrip van vrijlating voor geweldloze activisten?

4. Is het juist dat de in 1995 tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeelde Jigme Gyatso ernstig ziek is vanwege de slechte behandeling en marteling in de Qushui-gevangenis in Lhasa? Bent u bereid rechtstreeks bij de Chinese autoriteiten te pleiten voor onmiddellijke vrijlating? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:
1 “Geweld bij klooster Tibet”, Volkskrant, 26 april 2011. Klik hier voor overzicht van de ontwikkelingen in Tibet.
2. Amnesty International, brief aan de Kamer d.d. 29 maart 2011. Punt drie “Jigme Gyatso”.
 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer