22 February 2016

Voormalig Tibetaanse politieke gevangene Golog Jigme ontmoet vertegenwoordigers Duitse regering en parlement


Golog Jigme


Golog Jigme spreekt over ‘Leaving Fear Behind’ en het Chinese beleid in Tibet tijdens een publiek evenement in Berlijn. Rechts van hem zit Kai Mueller, Executive Director ICT-Duitsland. (Foto: ICT Duitsland)

Berlijn, 18 februari 2016.

De Tibetaanse boeddhistische monnik en mensenrechtenactivist Golog Jigme ontmoet deze week vertegenwoordigers van de Duitse regering en het parlement. Ook legde hij getuigenis af over zijn vervolging en over het repressieve beleid van de Chinese overheid in Tibet. Golog Jigme, ook wel bekend als Jigme Gyatso, werd in 2008 samen met Dhondup Wangchen gevangen gezet en gemarteld voor het maken van de documentaire ‘Leaving Fear Behind’.


In een bijeenkomst met leden van de commissie Rechten van de Mens van de Bundestag, het Duitse parlement, zei Golog Jigme: “China’s afwijzing van werkelijke vrijheid van meningsuiting en de bewegingsvrijheid van Tibetanen in Tibet, evenals de strikte beperkingen op de toegang tot Tibet voor buitenlanders, hebben er toe geleid dat de buitenwereld niets weet over de reële omstandigheden van het Tibetaanse volk zijn. Daarom moet het afschuwelijke Chinese beleid in Tibet worden aangevochten (SPD).”


De voormalige politieke gevangene ontmoette ook de Duitse commissaris voor de mensenrechten, Christoph Strässer: “Ik dring er bij de Duitse regering op aan om door te gaan met het monitoren van de situatie in Tibet. Voor de toekomst van Tibet is het zeer belangrijk om isolatie, die de Chinese regering het Tibetaanse volk heeft opgelegd te doorbreken. Als menselijke wezens verdienen wij Tibetanen het recht om ons vrij te uiten zonder angst te worden gearresteerd of gemarteld. We hebben recht op bewegingsvrijheid en vrijheid van godsdienst en China moeten ter verantwoording worden geroepen, nu zij dit niet zelf doet, zoals in mijn geval en in vele anderen”, zei Golog Jigme.


Golog Jigme sprak ook tijdens een openbare vertoning van ‘Leaving Fear Behind’ en werd ontvangen door de Tibetaanse gemeenschap in Duitsland. Het bezoek in Berlijn werd gezamenlijk georganiseerd door de Tibet Initiative Deutschland en de International Campaign for Tibet Deutschland in Berlijn.


Achtergrond van Golog Jigme


Golog Jigme


Golog Jigme met de voorzitter van het Comité voor de Rechten van de Mens van het Duitse parlement, Michael Brand. (Foto: ICT Duitsland)


Golog Jigme, ook wel bekend als Jigme Gyatso, is een boeddhistische monnik en mensenrechten activist.


Golog Jigme, aka Jigme Gyatso, werd in 2008 voor het eerst gearresteerd en opgesloten voor het helpen van de fimmaker Dhondup Wangchen bij het maken van zijn documentaire ‘Leaving Fear Behind’. Hij werd beschuldigd van deelname aan gewelddadige protesten tegen de Chinese regering en van het weigeren om de Dalai Lama af te zweren.


In de Chinese gevangenis werd hij bruut gemarteld, waardoor hij ernstig letsel opliep, waaronder gebroken ribben, een ontwrichte schouder, en beschadigde knieën. Hij werd langdurig met handen en voeten gebonden opgehangen, waardoor hij nog steeds rugpijn heeft.


Een paar maanden na zijn arrestatie werd hij vrijgelaten. Hij bleef echter te maken hebben met voortdurende politieintimidatie, hetgeen leidde tot herarrestaties en gevangenzettingen op grond van valse beschuldigingen, onder meer van het aanzetten tot zelfverbrandingen en het delen van staatsgeheimen met buitenlandse mogendheden.


Tijdens zijn derde gevangenschap probeerden Chinese gevangenisbeambten hem te dwingen om een ziekenhuis te bezoeken voor medisch onderzoek. Het bleek later dat de Chinese ambtenaren hem probeerden te doden door het toedienen van verkeerde medicaties. Hierna besloot hij te ontsnappen, hetgeen hem met enig geluk lukte.


Twee maanden na zijn ontsnapping ontdekte hij dat de Chinese regering hem had beschuldigd van moord en een enorme beloning in geld uitloofde voor informatie over zijn verblijfplaats. De motieven van deze beschuldiging zijn wellicht wraak voor de vernedering van zijn ontsnapping.


Een jaar en acht maanden lang hield Golog Jigme zich schuil in de bergen, langs rivieren en in bossen. Hij bleef voortvluchtig tot hij in 2014 plotseling in Dharmasala aankwam.


Golog Jigme’s moedige sociale activiteiten in Tibet, waaronder zijn hulp bij de verfilming van ‘Leaving Fear Behind’ wordt in brede kring erkent. Recentelijk


werd hij door Reporters Without Borders opgenomen op hun lijst van “100 Informatie Helden” op World Press Freedom Day.


Golog Jigme heeft herhaaldelijk beklemtoont dat de lastercampagne tegen de Dalai Lama, het beleid van gedwongen heropvoeding in Tibetaanse kloosters, de verwoesting van de Tibetaanse taal en identiteit, de marginalisatie van Tibetanen, het smoren van de werkelijke aspiraties van Tibetanen, en de leed van het Tibetaanse volk behoren tot de meest ernstige grieven van het Tibetaanse volk in Tibet.


Hij steunt de ‘Middenweg Benadering’ van de Dalai Lama om de Tibetaanse kwestie op te lossen en stelt dat 99% van Tibetanen in Tibet de Middenweg Benadering steunen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer