14 December 2012

Verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie over de Tibetaanse Zelfverbrandingen

Publicatiedatum: 14 december 2012

De EU is diep bedroefd door het toenemende aantal Tibetanen, die zichzelf verbranden, velen van hen jonge mensen.

Wij zijn bezorgd over de beperkingen op uitingen van de Tibetaanse identiteit, die de aanleiding lijken te zijn voor een golf van onvrede in de regio. Met inachtneming van de territoriale integriteit van China, roept de EU de Chinese autoriteiten op om de dieper gelegen oorzaken van frustratie onder het Tibetaanse volk aan te pakken en te zorgen dat hun burgerlijke, politieke, economische, sociale en culturele rechten worden nageleefd, waaronder hun recht om hun eigen cultuur te beleven, hun eigen godsdienst te belijden en om hun eigen taal te gebruiken.

De EU staat volledig achter de verklaring van de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, mevrouw Navi Pillay op 2 november 2012. De EU roept de Chinese autoriteiten op om de rechten van de Tibetanen op vreedzame vergadering en meningsuiting te respecteren, met terughoudendheid te handelen, en alle individuen, die zijn vastgehouden voor deelname aan vreedzame demonstraties, vrij te laten.

Verder verzoeken wij de Chinese autoriteiten diplomaten en internationale journalisten vrije toegang te geven tot alle Tibetaanse autonome gebieden.

Onder erkenning van hun intens gevoel van wanhoop, roept de EU Tibetanen op zich te onthouden van het nemen van toevlucht tot extreme vormen van protest, zoals zelfverbranding, en roept gemeenschaps- en religieuze leiders op om hun invloed aan te wenden om dit tragische verlies van mensenlevens te helpen stoppen.

Ten slotte moedigt de EU alle betrokken partijen om een betekenisvolle dialoog te hervatten.

Bron: Raad van de Europese Unie

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer