Verklaring van de Europese Unie met betrekking tot de recente executies van twee Tibetanen
Persbericht
Brussel, 29 oktober 2009
15132/09 (Presse 313)
P 120/09
De Europese Unie veroordeelt de recente executies van twee Tibetaanse mannen, Lobsang Gyaltsen en Loyak.
Op grond van principiële bezwaren tegen de doodstraf heeft de EU op 8 mei 2009 opgeroepen tot strafomzetting van de doodvonnissen die door het Lhasa Intermediate Peoples Court naar aanleiding van de rellen in Lhasa van maart 2008 aan een aantal Tibetanen zijn opgelegd, onder wie Lobsang Gyaltsen en Loyak.
De EU respecteert Chinas recht om de verantwoordelijken voor het geweld straffen op te leggen, maar bevestigt opnieuw onder alle omstandigheden volledig gekant te zijn tegen het toepassen van de doodstraf. De EU verklaart tevens dat, wanneer de doodstraf toch wordt toegepast, aan internationaal erkende minimumvoorwaarden moet worden voldaan om een eerlijk proces en adequate vertegenwoordiging te waarborgen. De EU spreekt wederom bezorgdheid uit over de omstandigheden waaronder de processen zijn gevoerd, met name of de voorgeschreven rechtsgang en andere waarborgen voor een eerlijk proces zijn gerespecteerd.
De EU doet een oproep aan China om alle doodvonnissen die zijn opgelegd aan personen vanwege vermeende betrokkenheid bij de rellen in Lhasa van maart 2008, om te zetten in lagere straffen.
De EU doet een herhaalde oproep aan de Chinese autoriteiten om de doodstraf volledig af te schaffen en als eerste stap daartoe een moratorium in te stellen, zoals de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft aangedrongen in de resoluties 62/149 en 63/168.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en potentiële kandidaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze oproep aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.