18 June 2015

Verklaring ICT namens Helsinki Foundation bij de VN-Mensenrechtenraad

 

ALGEMENE VERGADERING

Mensenrechtenraad
Negenentwintigste sessie

Punt 3: interactieve dialoog – Verslag van de Speciale Rapporteur inzake de bevordering en bescherming van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting

Verklaring door mevrouw Elena Gaita, geleverd namens Helsinki Foundation for Human Rights ( HFHR)

Mijheer de Voorzitter,

Wij willen de Speciale Rapporteur bedanken voor het bevorderen en beschermen van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting in zijn verslag. In het bijzonder prijzen we de Speciale Rapporteur voor het benadrukken van het belang op het recht om vrijelijk meningen te uiten in een moderne communicatie en veiligheidsmilieu.

In het huidige politieke klimaat in de Tibetaanse gebieden van de Volksrepubliek China, kan bijna elke uiting van culturele of nationale identiteit gekenmerkt worden als ‘separatistisch’ en ‘crimineel’, waarbij harde straffen worden opgelegd. Controle en toezicht, online en offline, zijn onderdeel van het dagelijkse leven.

Het is verontrustend dat de Volksrepubliek China, ondanks de internationale normen en overtreding van de relevante bepalingen in haar eigen grondwet, gericht is op het uitvaardigen van wetten, die de ruimte voor expressie verder zullen vernauwen.

Nieuw wetsontwerpen op overzeese NGO’s, de nationale veiligheid en terrorismebestrijding, die zich in de laatste fase bevinden, schetsen een ‘hyper beveiligings’ kader van de partijstaat met ruime discretionaire bevoegdheid. De samensmelting van “terrorisme” met religieus “extremisme” in de wetten geeft ruimte voor strafbaarstelling van bijna elke vreedzame uiting van de Tibetaanse cultuur, religie en identiteit, uitingen die mogelijk verschillen van die van de staat, of die kritiek hebben op het etnische of religieuze beleid. Het verbreedt ook het bereik van de staat in de lekensamenleving, bijvoorbeeld de verplichting om “terrorismebestrijding onderwijs” in de scholen te versterken.

Mijnheer de Voorzitter, wij geloven dat deze maatregelen zeer verontrustend en contraproductief zijn. We willen ook onze zorgen uiten over de mogelijkheid, dat de Chinese regering hardhandig zal optreden tegen Tibetaanse uitdrukkingen van eerbied tijdens de aanstaande 80ste verjaardag van 14de Dalai Lama op 6 juli 2015. Eerder heeft Chinese gewapende politie gewelddadig ingegrepen tijden rustige vieringen van de Dalai Lama’s verjaardag. Twee Tibetanen werden in het hoofd geschoten en minstens acht anderen ernstig gewond, nadat politie het vuur opende op ongewapende Tibetanen, die zich op 6 juli, 2013 hadden verzameld voor een picknick en het offreren van gebeden op een heilige berg in Nyitso, Tawu.

We roepen de Mensenrechtenraad, waarvan de Volksrepubliek China lid is, op vrijheid van mening en meningsuiting in Tibet te garanderen, in het bijzonder met betrekking tot de aanstaande verjaardag van de 14de Dalai Lama.

Dank u wel, meneer de president.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer