Verkiezingsdebat over China's onderdrukking van Tibetanen en Oeigoeren
Op 10 maart organiseerde de International Campaign for Tibet en de World Uyghur Congress een verkiezingsdebat over de invloed van China en onderdrukking van Tibetanen en Oeigoeren. Politici die deelnamen aan het debat waren: Martijn van Helvert (CDA), Kirsten van den Hul (PvdA), Sara Murawski (SP), Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks), Roelien Kamminga (VVD) en Salima Belhaj (D66).
Een belangrijk onderwerp van de komende Tweede Kamerverkiezingen is hoe we ons verhouden tot de toenemende invloed van China. In Oost Turkestan zijn meer dan een miljoen Oeigoeren in kampen opgesloten, worden vrouwen gedwongen gesteriliseerd en worden kinderen van hun ouders gescheiden. Circa een half miljoen Tibetaanse boeren en nomaden moeten hun religie en cultuur afzweren en worden gedwongen omgeschoold tot fabrieksarbeider en tewerkgesteld. Wat zijn de politieke partijen van plan om hieraan te doen?
Onder leiding van debatleider Pim van Galen gingen kandidaat-Kamerleden met elkaar in discussie over de uitdagingen die zij zien in relatie tot China en hoe zij zich de komende periode gaan inzetten voor de mensenrechten van Tibetanen en Oeigoeren.
Tsering Jampa en Alerk Ablikim deelde hun kwetsbare verhaal en gaven de politici ruimte om hierop te reageren. Tsering Jampa is gevlucht uit Tibet toen zij 5 jaar oud was en wil niets liever dan terugkeren naar haar land. Alerk Ablikim heeft al jaren geen contact meer met zijn vader die als een van de eerste vast kwam te zitten in de heropvoedingskampen in Oost Turkestan.
Alle partijen zijn het er over eens dat de zorgen over China terecht zijn. Het nieuwe kabinet moet de invloed van China in Nederland terugdringen. En wil toegang tot Tibet en Oost-Turkestan om misstanden te onderzoeken.
Salima Belhaj van D66:
“Het is natuurlijk niet zo dat je als Nederland in je eentje China op zijn knieën kan dwingen, was dat maar waar. Een van de instrumenten die we wel hebben zijn persoonlijke sancties om de mensen die direct betrokken zijn hard aan te pakken.”
Kirsten van den Hul van PvdA:”Het is tijd dat we licht schijnen op Tibet zodat we kunnen kijken wat voor vreselijke dingen zich daar afspelen.”
Roelien Kamminga van de VVD:
“Het is belangrijk dat er meer zicht komt op wat er gebeurt in Tibet. Onafhankelijke mensen moeten daar naartoe kunnen.”
Tom van den Nieuwenhuijzen van GroenLinks:
“Als het duidt op genocide, als het klinkt als genocide, het effect heeft van genocide, en op zo’n grote schaal gebeurt, kiezen wij er voor om dit genocide te noemen, ook als dit consequenties heeft voor onze relatie met China.”
Martijn van Helvert van CDA:
“We zullen echt wegen moeten vinden om de zaken te veranderen. Dat kunnen we niet als Nederland alleen. Sterker nog, dat lukt ons zelfs niet binnen Europa.”
Sara Murawski van de SP:
“Wij zijn voor gerichte sancties en wat mij betreft meer exportcontrole. Nederland kan zelf stappen zetten door ownership te nemen over het bedrijfsleven.”