V.S. Ambassadeur spreekt over hoge verwachtingen voor verandering in China
28 november 2012
International Campaign for Tibet
Temidden van record aantal zelfverbrandingen spreekt de Amerikaanse ambassadeur over “hoge verwachtingen” voor verandering in China’s beleid in Tibet
Ondanks dat november het hoogste aantal zelfverbrandingen per maand te zien heeft gegeven in Tibet (25 in totaal), stelt de Amerikaanse ambassadeur in China, Gary Locke, dat er “hoge verwachtingen” zijn voor verandering in het Tibet beleid van de nieuwe Chinese leiding onder Xi Jinping. Hij merkte daarbij voorzichtig op dat “we zullen moeten afwachten” voor wat betreft verbetering in de betrekkingen tussen de Chinezen en Tibetanen.
“Ambassador Locke’s opmerkingen bevestigen opnieuw de verwachting bij de Amerikaanse regering voor verandering in het Chinese beleid in Tibet”, zegt Todd Stein, directeur Government Relations bij International Campaign for Tibet. “Zijn opmerkingen worden verwelkomd door Tibetanen als bewijs dat hun klachten wereldwijd worden gehoord, al is het nog niet in Peking.”
In een op 27 november uitgezonden interview met CNN’s Christiane Amanpour, stelt ambassadeur Locke dat “het behoud van de etnische, religieuze, taalkundige identiteit van het Tibetaanse volk een topprioriteit is voor de Amerikaanse overheid” en bracht zijn bezorgdheid naar voren over de “verhoogde spanningen in de Tibetaanse gebieden, de hartverscheurende zelfverbrandingen, en natuurlijk alleen al het beleid van de Chinese regering op alle niveaus.”
Naar het schijnt is Ambassadeur Locke de enige in Beijing gevestigde ambassadeur, die een getroffen Tibetaanse gebied bezocht, sinds de zelfverbrandingscrisis eind 2011 in een stroomversnelling raakte. Eind september reisde hij naar de Tibetaanse autonome prefectuur van Ngaba, locatie van 36 zelfverbrandingen. Op 30 oktober drong ambassadeur Locke er bij de Chinese regering publiekelijk op aan om Tibetaanse vertegenwoordigers te ontmoeten en het beleid te onderzoeken, dat geleid heeft tot de zelfverbrandingen.
Een niet-geautoriseerde transcriptie van de interview volgt hier:
Amanpour: Wij willen graag vanuit uw perspectief weten of de nieuwe leider, Xi Jinping, anders optreden ten opzichte van Tibet, bijvoorbeeld, omdat er veel zelfverbrandingen door etnische Tibetanen hebben plaatsgevonden en er ook juist vandaag vier zijn gemeld in China. Ik weet dat u een ontmoeting hebt gehad met een aantal etnische Tibetanen. Wat denkt u dat de vooruitzichten zijn voor een ander soort relatie, ambassadeur?
Locke: We zullen het moeten afwachten en bezien, maar natuurlijk zijn de Verenigde Staten zeer bezorgd over de situatie, de verhoogde spanningen in de Tibetaanse gebieden, de hartverscheurende zelfverbrandingen, en natuurlijk alleen al het Chinese beleid van de Chinese regering op alle niveaus. En we dringen er in het openbaar en in besloten kring bij de Chinezen voortdurend op aan om een aantal van hun beleidsmaatregelen, die de taalkundige identiteit, de culturele identiteit, en religieuze identiteit van het Tibetaanse volk bedreigen, opnieuw te onderzoeken.
Amanpour: En als ik zo vrij mag zijn op te merken, van de vader van de nieuwe leider, Xi Jinping, was bekend dat hij een horloge droeg, dat hem door de Dalai Lama was gegeven. Dus nogmaals, heb u enige hoop of verwachting, dat er misschien een soort van andere verstandhouding komt tussen China en niet alleen de etnische Tibetanen in China, maar ook Tibet zelf?
Locke: Ik denk dat er zeker hoop is, maar of die hoop ook zal worden gerealiseerd, zal moeten worden afgewacht. China wordt in werkelijkheid geregeerd door een comité van zeven, het permanente comite van het Politburo. En het gaat om leiderschap bij consensus, waarbij natuurlijk Xi Jinping de eerste onder die zeven zal zijn, dus we zijn heel erg hoopvol. Ik denk dat er hoge verwachtingen zijn, zelfs bij het Chinese volk, maar we zullen gewoon moeten afwachten. Maar in de tussentijd, is het behoud van de etnische, religieuze, taalkundige identiteit van het Tibetaanse volk een topprioriteit voor de Amerikaanse overheid, net zoals wij ook erg bezorgd zijn over alle mensenrechten aangelegenheden, en wij geloven dat mensenrechten een fundamenteel onderdeel moet zijn van het Amerikaanse buitenlandse beleid. Wij dringen er publiekelijk en en in besloten kring bij de Chinese regering sterk op aan om zich te houden aan de universele grondbeginselen, de universele verklaring van de rechten van de mens, die ook deel uitmaken van de Chinese grondwet.