13 January 2014

URGENTE ACTIE - Tibetaanse Monnik en supporters gevangen gehouden in China

De prominente Tibetaanse monnik Karma Tsewang werd op 6 december in Chengdu, Zuid-West China, aangehouden op verdenking van het “in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. Zestien van zijn aanhangers werden opgepakt nadat ze opriepen tot zijn vrijlating. Ze hebben geen toegang tot advocaten en lopen het risico op foltering.

Karma Tsewang is de zeer gewaardeerde abt (Khenpo)uit het Gongya Klooster in de gemeente Nangqian (Nangchen), de Tibetaanse Autonome Prefectuur Yushu, in de provincie Qinghai. Hij werd op 6 december in Chengdu, in de provincie Sichuan, opgepakt door openbare veiligheidsofficieren uit de prefectuur Changdu (Chamdo) in de Tibetaanse Autonome Regio, terwijl hij op zakenreis was. Zijn advocaat Tang Tianhao deelt mee dat hij wordt vastgehouden op verdenking van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”, maar waar het om zou kunnen gaan, is niet bevestigd. Hij wordt momenteel vastgehouden op een onbekende locatie in Changdu.

Na Karma Tsewang’s detentie, ondertekenden 4000 mensen, waaronder andere Tibetaanse monniken, een petitie waar zij zijn vrijlating eisten. Op 10 december hielden meer dan 600 mensen, waaronder monniken uit het Gongya Klooster, een twee uur durende demonstratie in Nangqian, tijdens welke zij spandoeken met foto’s van Karma Tsewang omhoog hielden en slogans zongen, waarin zij opriepen tot zijn vrijlating. Ambtenaren van de provincie Nangqian bedreigden de monniken, die deelnamen aan de demonstratie, en waarschuwden hen dat Karma Tsewang een nog strengere straf zou krijgen, als ze hun protesten niet zouden staken. Ondanks het stoppen van de demonstratie werden op 20 en 21 december 16 monniken aangehouden.

Op 23 december ging de advocaat van Karma Tsewang naar Changdu, maar de lokale politie weigerde hem toe te laten tot de monnik. Ambtenaren van de provincie Nangqian waarschuwden de familie van Karma Tsewang en die van de andere 16 vastgehouden monniken om geen advocaten in te huren, of ze zouden zelf worden opgesloten.
Karma Tsewang staat in de Tibetaanse gemeenschap bekend om zijn werk voor het bevorderen van de Tibetaanse taal en cultuur en voor zijn noodhulpwerk bij rampen, met name na de aardbeving in de gemeente Yushu, in de provincie Qinghai in 2010, waarbij meer dan 2.000 mensen stierven.

In haar actie roept Amnesty International mensen op in het Engels, Chinees of uw eigen taal te schrijven en daarbij op het volgende te letten: 

  • Dring bij de autoriteiten aan om de 16 andere monniken onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, aangezien ze uitsluitend worden vastgehouden voor het uitoefenen van hun vreedzaam recht op vrijheid van meningsuiting; 
  • Doe een beroep op de autoriteiten om ervoor te zorgen dat Karma Tsewang en de 16 monniken niet worden gemarteld of mishandeld; 
  • Roep de autoriteiten op om bekend te maken waar Karma Tsewang en de 16 monniken worden gehouden, en om te zorgen dat ze regelmatig toegang tot hun advocaten van hun keuze hebben. 

Additionele informatie
Karma Tsewang, 38, is een prominente Tibetaanse monnik uit het Gongya Klooster in de provincie Nangqian in de Tibetaanse Autonome Prefectuur in de provincie Qinghai. Het Gongya klooster is een belangrijk klooster in Nangqian met 300 monniken, 200 nonnen en 100 jonge monniken. Het klooster houdt het jaarlijkse de Grote Gebed Puja voor Wereldvrede, welke elk jaar tienduizenden Tibetaanse boeddhistische aanhangers trekt. 
Sinds de massale Tibetaanse protesten van 2008 tegen de Chinese overheersing, heeft de Chinese overheid de repressie in Tibetaanse gebieden opgevoerd en ingrijpende militaire en beveiligingsmaatregelen aan de lokale bevolking opgelegd. De autoriteiten blijven Tibetanen ook onderwerpen aan “patriottische heropvoeding”, welke hen dwingt om de Dalai Lama af te zweren en hun uitdrukkelijke steun voor de Chinese Communistische Partij uit te spreken. Tibetaanse monniken zijn een voornaam doelwit geweest tijdens deze hardhandige repressie. Volgens International Campaign for Tibet hebben uit protest tegen deze repressie 125 Tibetanen zichzelf tussen  27 februari 2009 en 19 december 2013 in brand gestoken.

Meer over deze actie kunt u vinden op de site van Amnesty International.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer