7 June 2017

Update over de Tibetaanse schrijver Shokjang in hechtenis

Shokjang, de prominente Tibetaanse schrijver en blogger, die op 15 februari vorig jaar een gevangenisstraf van 3 jaar kreeg, zit zijn straf momenteel uit in de Men-Yuan gevangenis in de Chinese provincie Qinghai. Tot voor kort was niet bekend waar hij gevangen werd gehouden.

Shokjang in prison De Tibetaanse schrijver Shokjang zit zijn gevangenisstraf uit in provinciale Men Yuan gevangenis. (Foto: RFA)

De jonge schrijver uit Labrang in Oost-Tibet, schreef niet alleen gevoelige proza en poëzie over het hedendaagse leven in Tibet, maar ook kritische stukken vanuit het oogpunt van een gewone man over het gebruik en misbruik van de wet en veiligheid.

Shokjang werd voor het eerst aangehouden in 2010, tijdens zijn studie aan de Lanzhou Minority Universiteit, samen met zijn medestudent Tashi Rabten vanwege hun schrijven over de Tibetaanse protesten van 2008 en de harde reacties hierop van overheidsautoriteiten. Kort erna werd Shokjang vrijgelaten, terwijl Tashi Rabten een vierjarig vonnis kreeg.
  
Op 19 maart 2015 werd Shokjang opnieuw gearresteerd samen met zijn schoonbroer door de Chinese veiligheidspolitie in Rebkong. Zijn mede-gedetineerde werd vrijgelaten, maar Shokjang blijft tot op heden zonder aanklacht in hechtenis en bezoek van familie en vrienden wordt niet toegestaan.
  
In tegenstelling tot andere gevangenen worden politieke gevangenen en hun gesprekken nauwlettend gecontroleerd door de gevangenisbewakers. Personen met noodzakelijke documenten, waaronder een identiteitskaart en een goedkeuringsbrief van hun lokale politiebureau, mogen vijf minuten op bezoek komen als ze in het Tibetaans spreken en dertig minuten als het gesprek plaatsvindt in het Chinees.

Shokjang moet vrij en toegang krijgen tot een advocaat! ICT blijft actie voeren voor zijn vrijlating, help mee en teken de petitie nu! Link: https://www.savetibet.nl/campagnes/lopende-acties/shokjang-moet-vrij/

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer