29 December 2011

Uitspraak Nepalese Hooggerechtshof tegen gedwongen terugkeer Tibetaanse vluchtelingen naar Tibet

6 oktober 2011

ICT-rapport

Op 22 september, oordeelde de Hoge Raad van Nepal dat de 23 Tibetanen die door het Department van Immigration werden vastgehouden, niet zonder vorm van proces dienen te worden teruggestuurd naar de Volksrepubliek China. Eerder die dag was de groep overgedragen aan de zorg van de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).

De 23 Tibetaanse vluchtelingen werden sinds 11 en 13 september vastgehouden door de Nepalese immigratiedienst in Kathmandu, nadat ze door de politie in de grensgebieden waren gearresteerd. Als de normale procedures waren gevolgd, zou de groep meteen zijn overgedragen aan de UNHCR voor verwerking en verdere doorreis naar India. In dit geval echter, kwam de Chinese ambassade tussenbeide en eiste dat de Tibetanen werden teruggezonden naar Tibet.

Nepalese juristen in samenwerking met de Nepalese mensenrechtenorganisatie, HURON, dienden op 21 september een habeas corpus-petitie in bij het Nepalese Hooggerechtshof, waarin zij de voortdurende detentie van de 23 Tibetanen aanvechten. De volgende dag oordeelde het Hof dat de Nepalese regering de 23 Tibetanen niet kon deporteren, tenzij en totdat het Hof uitspraak doet over de petitie. Ook dienden de vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie naar het Hof te komen om te verduidelijken waarom de Tibetanen waren gearresteerd.

Sudip Patak, van HURON, Human Rights Organisation van Nepal, een in Kathmandu gevestigde mensenrechten groep, zei: “Het was een van de krachtigste en snelste gerechtelijke uitspraken die we ooit hebben gehad.”

De petitie kan nu worden geseponeerd, omdat de Tibetanen werden overgedragen aan de UNHCR. De verwachting is dat de groep zal worden verwerkt en op korte termijn naar India zal worden doorgestuurd, waar ze onder de hoede zullen komen van de Centrale Tibetaanse Administratie, overeenkomstig het gevestigde systeem voor de behandeling van Tibetaanse vluchtelingen in ballingschap. (Lees hier het ICT verslag uit over de gevangenneming Tibetanen). Advocaat Indra Prasad Aryal, die de petitie indiende namens HURON, werd vandaag als volgt geciteerd in de ‘Irish Sun’: “We hadden de regering gevraagd om de 23 Tibetanen, die gearresteerd waren door de politie, vrij te laten. In eerste instantie vertelden de overheidsfunctionarissen ons dat ze de gedetineerden zouden vrijlaten. Echter, toen de periode van detentie voortduurde, werden we verontrust, zeker nadat ambtenaren ons vertelden, dat de Chinese autoriteiten hen vroegen om de groep te deporteren. Voor wat betreft de vluchtelingen, zij vertelden ons dat ze geconfronteerd zouden worden met marteling als ze teruggestuurd zouden worden (lees meer).” Volgens lokale bronnen die hen hebben geïnterviewd, lijken allen van de Tibetanen legitieme vluchtelingen te zijn. Bovendien zijn de verklaring van hun redenen consistent met duizenden andere verklaringen over de afgelopen decennia, met inbegrip van de reden om de Dalai Lama te zien.

Perscontact:
Shiba Degenhart

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer