28 August 2011

Tweede Kamer ontvangt Dalai Lama op 5 juni

3 april 2009

Bron: ANP

DEN HAAG – De Tweede Kamer zal de Tibetaanse dalai lama (geestelijk leider) op 5 juni ontvangen tijdens een openbare bijeenkomst. Dat heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken donderdag besloten.

Eerder was al bekend dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) hem ook wil ontmoeten als hij in Nederland is. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet verklaarde eerder ook al dat zij hem zal ontvangen als de Kamer hem uitnodigt.

Tijdens de procedurevergadering van de Kamercommissie was even discussie over de aard van de ontvangst. Zo leek het er even op dat de dalai lama in een zogenoemde bijzondere procedure zou worden ontvangen. Dit betekent dat hij dan niet formeel door de Kamer, maar door een individueel Kamerlid wordt ontvangen. Maar de PvdA constateerde achteraf opgelucht dat de Nobelprijswinnaar toch met alle egards wordt onthaald.Er was ook enig gesteggel over hoe en hoeveel vragen de Kamerfracties aan hem mochten stellen. Dat wordt niet beperkt in aantal vragen, maar in tijd. Elke fractie mag zelf maximaal een minuut vragen stellen. Dat gebeurt in een rits achter elkaar. Na dat vragenvuur is het aan de dalai lama om te bepalen op welke vraag hij antwoord geeft.
De Tweede Kamer nam vorig jaar een motie aan die aandrong op uitnodiging van de dalai lama. In eerste instantie moest de regering aandringen op een uitnodiging van de Europese Unie. Lukte dat niet, dan moest de regering hem zelf uitnodigen en anders zou de Kamer het zelf doen.

Maar geen van de uitnodigingen is ooit de deur uitgegaan. Uiteindelijk liet de Kamer het over aan het initiatief van een speciaal opgerichte stichting die het bezoek van de geestelijk leider aan Nederland organiseert. Dit is overigens niet ongebruikelijk. Zo ging het tien jaar geleden bij het vorige bezoek van de dalai lama aan Nederland ook.

Lees hier meer in de Volkskrant.nl

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer