26 februari 2013

Twee Tibetanen verbranden zichzelf tijdens het gebed ceremonies bij kloosters in Amdo

Aan het einde van de 15-daagse Tibetaanse Nieuwjaar periode (Losar), staken twee Tibetanen zichzelf in brand en stierven op 24 en 25 februari bij een kloosters in Amdo. Grote aantallen pelgrims hadden zich bij beide kloosters verzameld voor de gebedsceremonies op de één na laatste en laatste dag van het Tibetaanse Nieuwjaar, Losar, een periode met een speciale religieuze betekenis in Tibet.

Huiveringwekkende, vanuit binnen Tibet ontvangen beelden, geven Tsesung Kyab weer terwijl hij in vuur en vlam staat tijdens de gebedsceremonie vandaag buiten de belangrijkste tempel van het Shitsang Gonsar klooster in Luchu (Chinees: Luqu), in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Gannan in de provincie Gansu. Tsesung Kyab, van achter in de twintig, was gerelateerd aan Pema Dorjee, die uit hetzelfde dorp kwam, die zichzelf bij hetzelfde klooster in brand stak op 8 december 2012, eveneens tijdens een religieuze ceremonie.

Phagmo Dundrup, begin twintig, stak zichzelf gisteren (24 februari) in brand op de plaats waar monniken debatteren in het Chachung klooster in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Tsoshar (Chinees: Haidong) in Qinghai.

Volgens informatie van Tibetaanse bronnen in ballingschap, probeerden de monniken om de vlammen te doven, nadat Phagmo Dondrup zichzelf op de avond van 24 februari in brand stak. Ze namen hem mee naar het ziekenhuis, maar volgens dezelfde bronnen, overleed hij afgelopen nacht in een ziekenhuis in Xining, de hoofdstad van de provincie Qinghai.

Op het moment dat Phagmo Dondrup zichzelf in brand stak, waren honderden Tibetanen aanwezig in het klooster voor een traditionele gebedsceremonie en presentatie van de boterlampen van de Boeddha en Tibetaanse godheden. Het Chachung klooster is een belangrijk en eeuwenoud Gelugpa klooster.

Phagmo Dundrup werd in een dorp op ongeveer een kilometer van het Chachung klooster geboren in het Autonome Gebied Bayan Khar Hui (het Autonome gebied Hualong Hui). Hij laat zijn ouders en een broer en zus na.

Tsesung Kyab stak zichzelf vroeg in de middag (25 februari) in brand voor de belangrijkste tempel van het Shitsang Gonsar klooster in Luchu. Door ICT ontvangen afbeeldingen tonen zijn lichaam in vuur en vlam, terwijl pelgrims toekijken. De beelden laten niet zien dat de politie de vlammen probeert te doven, maar volgens de Tibetaanse bronnen in ballingschap was er politie aanwezig in het klooster. Volgens dezelfde bronnen werd zijn lichaam naar zijn huis in het dorp Choekhor meegenomen voor het reciteren van gebeden.

Veel Tibetanen waren vandaag in het Shitsang klooster voor een gebedsceremonie en rituelen waarin monniken het standbeeld van de Boeddha dragen en rond het klooster gaan.

Tsesung Kyab was een familielid van Pema Dorjee, die zichzelf op 8 december 2012 bij hetzelfde klooster in brand stak, eveneens tijdens een belangrijk religieus festival. De drieëntwintig jaar oude Pema Dorjee, die in hetzelfde dorp woonde als Tsesung Kyab, had zichzelf bij het Shitsang klooster in brand gestoken op het moment van de gedenkdag van het overlijden van de beroemde boeddhistische leraar en stichter van de Gelugpa school, Tsongkhapa.

Tsesung Kyab’s zelfverbranding is de zesde zelfverbranding in Luchu Dzong. Tamdrin Kyab, vroeger een monnik in Shitsang, stak zichzelf in brand en overleed in november 2012.

Veel van de nu 106 Tibetanen die zichzelf sinds 2009 in Tibet in brand hebben gestoken, hebben geprobeerd om de religieuze context van hun daden te onderstrepen. Sommige zijn gestorven met hun handen gevouwen in gebed, terwijl de velen die zichzelf in brand hebben stoken, dit hebben gedaan buiten een klooster of stupa, of tijdens religieuze ceremonies. (ICT-rapport, Storm in de Graslanden en hier)

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer