29 augustus 2012

Twee Tibetaanse verwante tieners steken zichzelf in brand in Ngaba

28 augustus 2012
International Campaign for Tibet

Twee Tibetaanse tieners, een monnik en een leek, die naar wordt aangenomen neven van elkaar waren, staken zichzelf gisteren (27 augustus) in Ngaba (Chinees: Aba) in brand. De zelfverbrandingen vonden plaats in de buurt van de oostelijke poort van het Kirti klooster, en waren de 50ste en 51ste in Tibet, sinds een jonge monnik, Tapey, zichzelf op 27 februari 2009 in hetzelfde gebied in brand stak. Een van de Tibetanen, Lobsang Damchoe, was de jongere broer van een 18-jarige Tibetaanse non, Tenzin Choedron, die zichzelf op 11 februari van dit jaar in brand stak.

Mensen zagen Lobsang Kelsang, 18, een Kirti monnik, en zijn neef Lobsang Damchoe, 17, een voormalige monnik, over straat lopen terwijl de vlammen uit hun lichaam sloegen en voordat ze op de grond in elkaar zakten, aldus Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala, India. Het is niet bekend wat ze riepen of zeiden toen ze zichzelf in brand staken.

Chinese beveiligingspersoneel doofde de vlammen en namen ze in eerste instantie naar het ziekenhuis in Ngaba stad, Ngaba.1) Later werden ze overgebracht naar het ziekenhuis in Barkham (Chinees: Ma’erkang). Volgens de Kirti monniken in ballingschap, stierven de beide jonge mannen in het ziekenhuis. Lobsang Palden, de kamergenoot van Lobsang Kelsang in het Kirti klooster, werd in voorlopige hechtenis genomen.

Lobsang Kelsang laat een vader, moeder en een oudere broer achter. Lobsang Damchoe, van wie wordt aangenomen dat het een neef van hem is, laat zijn vader en moeder achter. Zijn oudere zus, non Tenzin Choedron van het Mame Dechen Chokorling klooster in Ngaba, overleed na haar zelfverbranding op 11 februari 2012. Lobsang Damchoe was vroeger een monnik in Kirti, maar hij legde zijn gewaad naast zich neer, zodat hij zijn moeder kon helpen met haar werk in een nomadisch gebied in Ngaba.

Noten:

1) Ngaba, Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur, Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo)

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer