17 November 2016

Twee jonge Tibetaanse vrouwen houden gedurfde vreedzame demonstratie in Ngaba met foto van Dalai Lama


Video opname van het protest van de twee vrouwen in de provinciestad Ngaba (Chinees: Aba).
Twee jonge Tibetaanse vrouwen hielden gisteren (15 november) een gedurfde, vreedzame demonstratie in de provinciestad Ngaba (Chinees: Aba). De twee vrouwen werden gefilmd terwijl ze kalm door de straat liepen. Gekleed in traditionele Tibetaanse chubas hielden ze foto’s van de Dalai Lama omhoog en riepen “Lang leve de Dalai Lama!”
Er is nog informatie bekend over de identiteit van de twee Tibetaanse vrouwen, hoewel de video van hun demonstratie online circuleert. Twee Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala, India, zeiden: “We hebben niet gehoord dat iemand heeft gezien of en hoe ze zijn gearresteerd. Uit ervaring weten we echter dat de lokale autoriteiten in Ngaba vreedzame demonstranten nooit op enige wijze hebben gespaard sinds 2008. Zelfs in de zeer kleine kans dat ze niet direct zijn gearresteerd, dan zouden strijdkrachten zijn ingezet om op de demonstranten te jagen. De spanningen in Ngaba zijn nog steeds zeer hoog.”
Er is sinds 2015 een golf van solo vreedzame protesten in de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur Ngaba in Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo), een van de meest onderdrukte gebieden van Tibet. De Tibetaanse monniken en jonge vrouwen, die solo demonstraties hebben gehouden, hebben opgeroepen voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en vrijheid voor Tibet. Verschillende van hen, zoals de Tibetaanse vrouwen gisteren, hielden afbeeldingenvan de verbannen Tibetaanse religieuze leider omhoog of hielden de handen samengevouwen in gebed.
Ngaba is het gebied waar in 2009 de zelfverbrandingen van Tibetanen begonnen, maar het is opmerkelijk dat de jonge monniken en vrouwen die hebben gedemonstreerd – en die nu verdwenen zijn – in deze nieuwe vorm van protest zichzelf geen schade hebben berokkend met het betonen van hun diepe verbondenheid en trouw met de Dalai Lama en de Tibetaanse culturele en religieuze identiteit.[1]
Voetnoot:

[1] ICT report, September 12, 2015, ‘Wave of solo peaceful protests in Ngaba: repression and further restrictions imposed’, https://www.savetibet.org/wave-of-solo-peaceful-protests-in-ngaba-repression-and-further-restrictions-imposed/

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer