1 March 2012

Tsjechië spreekt op VN-bijeenkomst haar zorg uit over spanningen in Tibet

1 maart 2012

Verenigde Naties, Genève

Tijdens een “High-Level Segment” van hoogwaardigheidsbekleders op 29 februari tijdens de 19e zitting van de VN-Mensenrechtenraad, bracht de vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek op de gevallen van zelf-verbrandingen door Tibetanen naar voren.

Terwijl hij de Raad vandaag (29 februari) toesprak, verklaarde de heer Karel Schwarzenberg: “Met ernstige verontrusting volgen wij de verdere escalatie van spanningen in de Tibetaanse gebieden van China, zoals blijkt uit een golf van zelf-verbrandingen. Vorig jaar besloten 22 Tibetanen naar een dergelijke tragisch middel te grijpen om de heersende klasse wakker te schudden en aandacht te trekken.”

De heer Carl Bildt, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, vroeg de Raad voor de Mensenrechten in zijn verklaring om de duizenden en duizenden mensenrechtenactivisten, die hun legitieme, universele rechten opeisten, te huldigen.

“Over de hele wereld – in Iran, in China, in Wit-Rusland – werken journalisten, bloggers, advocaten, vakbondsleiders, activisten voor de rechten van de vrouw, en andere moedige mannen en vrouwen onvermoeibaar om de rechtsstaat en de mensenrechten te bevorderen”, aldus de heer Bildt.

“Maar al te vaak worden ze geconfronteerd met enorme risico’s. En ze verdienen een sterke en duidelijke boodschap van steun van deze sessie.”

Vanmiddag, toen de Raad een panel discussie “vrijheid van meningsuiting op het internet” hield, die geleid werd door Riz Khan van Al Jazeera TV, attendeerde een NGO, Pers Ensemble Campaign, in haar bijdrage aan de discussie iedereen over de afsluiting van Tibet voor buitenlandse journalisten.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer