1 December 2023

TRANSNATIONALE REPRESSIE VAN TIBETANEN BESPROKEN OP CONFERENTIE EUROPEES PARLEMENT

Het panel van de conferentie “De groeiende invloed van China in de EU: Implicaties voor EU-beleid, nationale veiligheid en mensenrechten” in het Europees Parlement op 30 november 2023. (Foto: World Uyghur Congress)

 

De International Campaign for Tibet nam deze week deel aan een conferentie in het Europees Parlement die tot doel had licht te werpen op de gevaarlijke gevolgen van China’s groeiende invloed en transnationale onderdrukkingsactiviteiten in Europa – ook tegen Tibetanen.

Getiteld “De groeiende invloed van China in de EU: Implications for EU Policy, national security and human rights”, werd het evenement, dat plaatsvond op 30 november, georganiseerd door de Italiaanse Federatie voor Mensenrechten en het World Uyghur Congress en gepresenteerd door vicevoorzitter van het Europees Parlement Pina Picierno.

“De invloed van de CCP in de EU is met name zorgwekkend als het gaat om haar groeiende campagnes van transnationale repressie en desinformatie operaties”, zei ICT’s EU Policy Director Vincent Metten, die sprak op de conferentie. “De EU en haar lidstaten moeten een breed arsenaal aan maatregelen verder ontwikkelen om deze invloed tegen te gaan en hun burgers te beschermen.”

Dawa Tsering, voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap in Nederland, deelde ook zijn eigen schrijnende verhaal over Chinese intimidatiepogingen gericht op Tibetanen. “Ik heb het gevoel dat elke stap die ik zet constant in de gaten wordt gehouden. Het is een beangstigend om te bedenken hoeveel ze eigenlijk weten over mij en mijn familie en wat ze met ons zouden kunnen doen,” zei hij.

Andere sprekers op de conferentie waren Dolkun Isa, voorzitter van het Word Uyghur Congress, die sprak over China’s transnationale repressie van Oeigoeren in Oost-Turkestan en daarbuiten, en Finn Lau die de moeilijke situatie van pro-democratie activisten uit Hong Kong presenteerde.

Het evenement leverde verschillende aanbevelingen op, zoals de behoefte aan contactpunten en hotlines voor slachtoffers van transnationale repressie in EU-lidstaten; de noodzaak van een uniforme definitie van transnationale repressie op EU-niveau; of de opschorting van uitleveringsverdragen die bestaan tussen China en een aantal Europese landen zoals België, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Bulgarije, Roemenië en Litouwen.

LEES DE VOLLEDIGE TOESPRAAK VAN VINCENT METTEN (EN).
LEES DE VOLLEDIGE TOESPRAAK VAN DAWA TSERING (EN).

 

Wilt u ICT’s werk steunen? Dat kan hier! 

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...