24 April 2015

TIPA organiseert diner receptie en cultureel spektakel voor Desmond Tutu

Aartsbisschop Desmond Tutu danst van genoegen na het zien van de prestaties van de Tibetaanse artiesten tijdens de door de CTA te zijner ere georganiseerde diner receptie. Sikyong Dr. Lobsang Sangay en aartsbisschop’s dochter Mpho juichen hem toe.

Plezier met Tutu: Aartsbisschop danst om zijn enthousiasme te tonen bij TIPA’s diner receptie ter ere van hem.

Dharamshala: De Kashag van de Tibetaanse regering in ballingschap onder leiding van Sikyong Dr. Lobsang Sangay, de democratisch gekozen politieke leider van het Tibetaanse volk, organiseerde gisteren een diner receptie en culturele show voor aartsbisschop Desmond Tutu. De aartsbisschop is momenteel op bezoek in Dharamshala om samen met Zijne Heiligheid de Dalai Lama te werken aan een boek met de titel ‘Boek van de Vreugde’.

De diner receptie en culturele show werden gehouden in het Tibetaanse Instituut voor Podiumkunsten (TIPA) en werd bijgewoond door de entourage van de aartsbisschop, waaronder zijn dochter Mpho.

Artiesten van TIPA voerden tal Tibetaanse volksliederen en culturele dansen uit, waaronder de beroemde Tibetaanse acrobatische dans, in de volksmond bekend als Rolpa. De culturele show werd afgesloten met een speciaal ter ere van het tweede bezoek van de aartsbisschop aan Dharamshala geschreven lied.

Zichtbaar ontroerd nadat Sikyong Dr. Sangay de betekenis van de tekst voor hem had vertaald, ging aartsbisschop op het podium om elk van de artiesten te begroeten en stevig te omhelzen.

Terwijl hij een traditionele Tibetaanse hoed droeg en straalde van opwinding en enthousiasme, sprong de aartsbisschop ook op het podium om zijn liefde voor het dansen te tonen, onder opgewekt applaus van Sikyong Dr. Lobsang Sangay en anderen op het podium.

Verrukt over de uitvoeringen, merkte de aartsbisschop op, “het is belangrijk om cultuur en tradities te bewaren, en het verheugt me om te zien dat jullie je cultuur zo goed hebben behouden. Het is een moment van grote trots.”

Sikyong Dr. Lobsang Sangay, die tevens voorzitter is van de raad van bestuur van TIPA, uitte zijn tevredenheid voor deze gelegenheid om Aartsbisschop Desmond Tutu te onthalen bij TIPA en hem Tibet’s unieke artistieke erfgoed van liederen en dansen te presenteren. “Het is een moment van grote trots voor ons om Zijne Heiligheid de Dalai Lama’s goede vriend en vurig Tibet supporter Aartsbisschop Desmond Tutu bij TIPA te verwelkomen. We zijn blij dat hij genoot van de traditionele Tibetaanse optredens. We hopen dat hij ook zal genieten van de resterende dagen van zijn bezoek aan Dharamshala”, zei de Sikyong.

Toen auto van de aartsbisschop het terrein van TIPA verliet, werd de sfeer van vreugde en plezier met een tevreden glimlach op ieders gezicht afgerond. Echter, een deel van dit vreugdevolle moment is voor altijd in de geschiedenis van TIPA gegrift in de vorm van de door de aartsbisschop in het bezoekersboek van TIPA geschreven woorden.

“Wat een geweldige ervaring, mooie zang, dans en heerlijk eten. Fantastisch, bedankt!”schreef hij.

Een stralende Desmond Tutu reageert met opwinding nadat een traditionele Tibetaanse hoed opget krijgt bij het ??diner receptie 22 april 2015.

Aartsbisschop Desmond Tutu, Sikyong Dr. Lobsang Sangay en de aartsbisschop’s dochter Mpho kijken naar de culturele show in TIPA op 22 april 2015.

Artiesten van het Tibetaanse Instituut of Uitvoerende Kunsten (TIPA) voeren de populaire acrobatische dans uit voor aartsbisschop Desmond Tutu op 22 april 2015.

Een groepsfoto van de artiesten met aartsbisschop Desmond Tutu en Sikyong Dr. Lobsang Sangay bij TIPA op 22 april 2015.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer