Tibetanen verzamelen zich om te bidden voor gevangen Tibetaanse religieuze leraar
Lokale Tibetanen verzamelen voor Tenzin Delek Rinpoche te bidden in zijn huis gebied Kham op 12 oktober,2014)
. Beelden uit Tibet zijn opgedoken van Tibetanen in Nyagchuka, het Tibetaanse gebied Kham. Tibetanen zijn bijeengekomen om te bidden voor een gerespecteerde Tibetaanse lama, Tenzin Delek Rinpoche, die nu het 12de jaar van een levenslange gevangenisstraf uitzit.
. Nieuws over de gebedsceremonie volgt op andere initiatieven van de lokale bevolking, waaronder de wederopbouw van zijn verblijfplaats in een klooster, en een grote religieuze ceremonie voor een lang leven in juni, die werd verhinderd door de autoriteiten.
. Protesten tegen Tenzin Delek Rinpoche’s veroordeling en gebedswakes voor hem zijn jarenlang na zijn arrestatie doorgegaan, waarbij Tibetanen de intense veiligheids- en intimidatieactiviteiten tarten om hun verdriet te uiten. De risico’s die de Tibetanen in Kham blijven nemen in deze tijd van repressie in Tibet zijn een teken voor de invloed en populariteit van Tenzin Delek Rinpoche – zowel bij de Tibetaanse gemeenschap als bij vele Chinese boeddhisten – en hetgeen hij voor staat. Vóór zijn aanhouding in 2002 op grond van de verzonnen aanklacht over een bomaanslag, stichtte Tenzin Delek Rinpoche scholen voor de kinderen van nomaden, zetten tehuizen voor ouderen op, werkte samen met lokale ambtenaren om bossen te beschermen en was bekend voor zijn inspanningen voor het behoud van de Tibetaanse cultuur.
. Tenzin Delek Rinpoche verkeert naar verluid in de gevangenis in zeer slechte gezondheid, met een lever aandoening en ernstige problemen met zijn benen, hoewel de volledige details niet bekend zijn. Vorig jaar schreven zijn volgelingen een petitie met het verzoek voor de vrijlating van Tenzin Delek Rinpoche en dat de vele jaren … van onterechte gevangenschap Tenzin Delek Rinpoche’s lichaam en geest ernstig geruïneerd hebben, maar de harde en onverzettelijke houding door de lokale autoriteiten jegens hem is niet veranderd.[1]
Tibetanen in Kham houden gebedsceremonies en protesten voor de gevangen godsdienstleraar, ondanks de gevaren
Lokale mensen en monniken verzamelen zich in juni 2014 om de voormalige residentie van Tenzin Delek Rinpoche, het Nalanda Thekchen Jangchup Choeling Klooster, te herstellen, ondanks dreigementen van de lokale overheden
De nieuwe beelden tonen een groep Tibetanen in traditionele kleding, die op 12 oktober 2014 hand in hand in een cirkel staan rond een foto van de Dalai Lama en Tenzin Delek Rinpoche in de provincie Nyagchuka (Chinees: Yajiang) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi), in Sichuan (het Tibetaanse gebied Kham).
Tibetaanse bronnen in ballingschap zeiden, dat tijdens de ceremonie in het thuisgebied van Tenzin Delek Rinpoche Tibetanen op een podium traditionele witte khatags (zegensjaals) offerden en gebeden reciteerden voor zijn terugkeer uit de gevangenis naar de regio om een grote foto van Tenzin Delek Rinpoche en van een lama, die de Dalai Lama lijkt te zijn.
Een in India gevestigde Tibetaanse monnik, genaamd Loga, die lokale contacten aanhaalde, stelde: Bij het in herinnering brengen van de genegenheid van Rinpoche jegens mensen, braken veel van de deelnemers in tranen uit, toen sprekers op de bijeenkomst beschreven hoe Rinpoche ten onrechte was beschuldigd en veroordeeld. (Radio Free Asia, 14 oktober 2014).
De ceremonie volgde op een belangrijke in juni georganiseerde religieuze ceremonie bij het Nalanda Thekchen Jangchup Choeling klooster, dat werd gebouwd door Tenzin Delek Rinpoche in de gemeente Khola, in het district Nyagchuka. Veel Tibetaanse lama’s, monniken en de plaatselijke bevolking namen deel aan de ceremonie op 2 juni, die gepland was om enkele dagen te duren, maar op de eerste dag door de lokale autoriteiten werd opgebroken en werd verhinderd om door te gaan. Na het afgelasten daarvan probeerden monniken en de plaatselijke bevolking vervolgens de residentie, waar Tenzin Delek Rinpoche enkele jaren daarvoor in het klooster had geleefd, te herbouwen; sinds zijn gevangenneming is het in verval geraakt. Volgens Tibetaanse bronnen begonnen meer dan 100 mensen uit de omgeving te werken aan de wederopbouw van het gebouw, aldus Tibetaanse ballingen, die in contact staan met mensen in het gebied.
Een Tibetaanse bron vertelde: “De herbouw van de woning is een manier om de autoriteiten te tonen, dat de repressie in de gebied mensen niet weerhoudt om hun spirituele geloof te behouden en trouw te blijven aan hun leider, en het betekent niet dat ze instemmen met de onrechtvaardige veroordeling van Tenzin Delek Rinpoche.
Na gevangen gezet te zijn in december 2002, werd Tenzin Delek Rinpoche (de Chinese weergave van zijn leken naam is A’an Zhaxi) veroordeeld onder grote zorgen over dat hij gemarteld was om een bekentenis af te dwingen. Het proces is over de hele wereld veroordeeld voor het te kort schieten van de minimale eisen voor een eerlijk proces. Zijn doodvonnis werd omgezet in levenslange gevangenisstraf na een wettelijke termijn van schorsing van twee jaar, maar zijn medeverdachte, Lobsang Dhondup, werd begin van 2003 geëxecuteerd, ogenblikkelijk na verwerping van zijn beroep.[2]
De gebed ceremonie in Nyagchuka op 12 oktober was de laatste in een reeks gewaagde manifestaties bij de autoriteiten ter ondersteuning van de Tibetaanse lama over meerdere jaren heen. Niet alleen Tibetanen zijn hierbij betrokken geweest; tijdens jaren van Tenzin Delek Rinpoche’s gevangenschap hebben veel Chinese boeddhisten zich aangesloten bij de wakes en gebeden voor een lange levensduur van hem.
Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser schreef in een blog De ontberingen, die hij [Tenzin Delek Rinpoche] momenteel ondergaat in de gevangenis, overspoelen de harten van de mensen van dit uitgestrekte gebied; ze voelen een diepe, moeilijk te overwinnen pijn. In de loop van de afgelopen 12 jaar zijn bijna geen vrolijke festivals gehouden en veel ouderen verlieten deze wereld met tranen in hun ogen, wetende dat ze hem nooit meer zou ontmoeten. In de loop van de afgelopen 12 jaar hebben meer dan 30.000 Tibetanen talloze petities ondertekend en hun vingerafdrukken gezet. Daarnaast stuurden ze vertegenwoordigers naar Chengdu en zelfs naar Beijing om een beroep te doen op de hogere autoriteiten, en brachten tot uiting dat we niet langer kunnen verdragen dat Tenzin Delek Rinpoche wordt gevangen gehouden, zijn zogenaamde bomaanslag zaak moet worden herzien, veel Tibetanen zijn gearresteerd, geslagen en veroordeeld voor deze inspanningen; maar ze hebben niet opgegeven, ze delen de pijn en vernedering met hun leraar.[3]
Tsering Woeser zei in maart ook dat de Secretaris van het Partij Comité van het district Lithang Tenzin Delek Rinpoche’s jongere zus waarschuwde, dat ze niet naar Chengdu mocht gaan om haar broer te bezoeken, en zelfs dat als ze een advocaat regelde om de zaak te herbeoordelen, ze alleen de orders van de lokale overheden mocht opvolgen, anders zouden zij en haar familie worden gearresteerd.
Tegen eind november 2009 reisde een groep van Tenzin Delek Rinpoche’s familieleden en vrienden naar Peking om de centrale overheid te vragen voor een nadere herbeoordeling van de zaak. Het is niet bekend hoe de autoriteiten op deze oproep reageerden. Een andere Tibetaanse bron meldt dat hen door ambtenaren in Peking is verzekerd dat naar de zaak zou worden gekeken en de indieners werden aangespoord om terug te keren naar Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Een overheidsfunctionaris bevestigde dat petitie-indieners naar Beijing en Chengdu waren geweest om een beroep te doen op de autoriteiten, maar zei dat ze allemaal waren overgehaald om naar huis te gaan en dat niemand was vastgehouden. (China Globaltimes, 10 december).
Lokale mensen in zijn omgeving hoorden over het bezoek aan Peking, aldus verschillende bronnen, en besloten om zelf actie voor Tenzin Delek Rinpoche te ondernemen. Op 5 december 2009 ging een groep van ongeveer 90 mensen, mannen en vrouwen, uit verschillende dorpen in het thuisgebied van Tenzin Delek Rinpoche in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi) in Sichuan en begonnen in auto’s en op motoren te reizen naar de provinciestad Nyagchuka om op te roepen voor de vrijlating van Tenzin Delek Rinpoche, aldus verschillende Tibetaanse bronnen. De Tibetanen in de groep werden op verschillende punten onder weg aangehouden, maar sommige waren in staat om het kantoor van de provinciale overheidsgebouw in Nyagchuka zelf bereiken.
Een Tibetaanse bron met contacten in de omgeving zei: Zij [de Tibetanen] vertelden ambtenaren dat zonder de aanwezigheid van Tulku [gereïncarneerde lama] Tenzin Delek, er meer dieven, onruststokers, jagers en alcoholisten in hun regio waren en dat het bergafwaarts ging. Zonder hem was er niets dat de overheid zou kunnen doen om de situatie te verbeteren, en dat hij daarom moest worden vrijgelaten. Toen veel van deze mensen op de knieën en met hun handpalmen gesloten hun verzoek deden, stelden de ambtenaren dat het in orde was om hen toestemming te geven om de Tulku [Tenzin Delek Rinpoche] bezoeken. Daarop zeiden de oudere mensen dat dat zo goed was en maakten zich klaar om naar huis terug te keren, maar de jongeren legden zichzelf op de grond en blokkeerden de hoofdweg en zeiden dat als hen een bezoek zou worden toegestaan, het die dag zou moeten zij, omdat ze niet geloofden, dat de belofte zou worden nagekomen, als deze zou worden uitgesteld. Ze zeiden dat hun Lama onschuldig was, dat hij vals beschuldigd was, en dat als de overheid enig bewijs had, dat hij betrokken was bij een bomaanslag, ze dit zouden moeten openbaren. Vervolgens kwam er veel politie en sloeg hen ongenadig, veel mensen raakten ernstig gewond, en de grond werd rood gekleurd van het bloed. Vijf mensen hadden gebroken armen en benen, en veel van hun motorfietsen werden vernield. Zij waren de 56 jaar oude Lhamo Choedrup, Ashar, Dukar Tsering, Dondrup en Jinpa, allemaal uit Bardrong. Van één van hen werd gezegd dat zijn ribben waren gebroken.
In haar blog over Tenzin Delek Rinpoche schreef Tsering Woeser: Geen ondersteuning is ooit meer volhardend, meer loyaal en meer wanhopig geweest.
Voetnoten
[1] Blog door Tsering Woeser, geplaatst in het Chinees op 22 april 2014, in het Engels vertaald en gepubliceerd op High Peaks Pure Earth op 17 oktober 2014, In herinnering van Tenzin Delek Rinpoche die op valse beschuldiging een Gevangnisstraf uitzit van 12 jaar,
[2] Tenzin Delek Rinpoche werd eerst aangehouden in zijn klooster in april 2002. Voor meer informatie over zijn zaak zie het CECC Zaak Verslag, De terechtstelling van Lobsang Dondrub en de zaak tegen Tenzin Delek: De wet, de rechtbanken, en het debat over Legaliteit,
[3] Blog door Tsering Woeser, geplaatst op 17 oktober 2014, In herinnering van Tenzin Delek Rinpoche die is op valse gronden een gevangenis straf uitzit van 12 jaar,