10 December 2019

Tibetanen, Oeigoeren, Hongkongers 1 op de Dam, tijdens Internationale Mensenrechtendag

Op 10 december, Internationale Mensenrechtendag organiseerde ICT een solidariteitsactie op de Dam, Amsterdam om aandacht te genereren voor de mensenrechtenschendingen door China in Tibet.

Op uitnodiging van ICT namen ook de organisaties Amnesty International, Netherlands for Hong Kong, Human Rights Watch in China, Vereniging Oeigoeren, The Church of Almighty God, Association fort the Defense of Human Rights and Freedom of Religion, de Tibet support Groep en de Tibetaanse gemeenschap deel. Tijdens de solidariteitsactie werd er stil gestaan bij de extreme repressie door het Chinese regime in Tibet, Xinjiang, Hong Kong en China.

Meer dan 100 deelnemers kwamen tegen de schemering samen op de Dam vanuit alle delen van Nederland om met 1 luide stem China op te roepen mensenrechten te respecteren, het recht op zelfbeschikking en het behoud van eigen cultuur toe te passen, en alle politieke gevangenen vrij te laten. Duizenden voorbijgangers zagen op een groot scherm de projectie van de politieke gevangenen in China en lieten hun steunbetuiging achter bij de infostands.

(©)KnikmanAV

Tsering Jampa, directeur ICT zei in haar toespraak: “Vandaag markeren we het 71e jubileum van de Universele Rechten van de Mens. Gebukt onder de 70 jaar durende repressie van Volksrepubliek China, blijven verzetsstrijders opkomen voor vrijheid van meningsuiting, religie en taal met gevaar voor eigen leven. In mijn land hebben 157 Tibetanen zich uit protest tegen deze repressie in brand gestoken. Vandaag, in een vrij Nederland, betuigen wij steun aan deze moedige Tibetanen, Oeigoeren en al diegenen in China die hunkeren naar hun basisrechten. We roepen de internationale gemeenschap op om de Chinese regering verantwoordelijk te stellen voor het systematisch schenden van de mensenrechten’.
In de toespraak van Stijn Deklerck, senior officer human rights programmes China, Amnesty International zei hij: “trots te zijn om samen te staan met de Tibetanen, Oeigoeren, en mensen uit Hong Kong en China en om zowel nationaal als internationaal op te komen voor mensenrechten.

Tibetanen, Oeigoeren, Hong Kongers, maar ook Chinese Christenen en mensenrechtenactivisten in China staan onder permanente toezicht van het Chinese dictatorschap en leven in een cultuur van angst. Vreedzame demonstraties worden bloedig neergeslagen en mensenrechtenverdedigers worden zonder eerlijk proces jarenlang opgesloten, gemarteld en na vrijlating levenslang onder strikte toezicht geplaatst. De gezamenlijke actie op de internationale mensenrechtendag geeft een krachtig signaal af naar China dat ondanks haar beleid van repressie, intimidatie, controle en censuur, de drang naar vrijheid en rechtvaardigheid alleen maar toeneem

(©)KnikmanAV

(©)KnikmanAV
(©)Netty
(©)Netty
Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...