12 november 2013

Tibetanen komen bijeen bij klooster in Golok na zelfverbranding van jonge monnik

Tibetanen zijn bijeengekomen bij een klooster in Golok (Chinees: Guoluo) na de zelfberbranding van een 20 jaar oude monnik gisteren op 11 november, volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap.


Tsering Gyal in an undated photo.

De monnik, genaamd Tsering Gyal door diverse bronnen uit de regio die Tibetanen in ballingschap spreken, stak zichzelf in brand in Pema provincie (Chinees: Baima) in Golok Tibetaans Autonome Prefectuur, Qinghai (Tibetaanse gebied Amdo). Hij werd naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht nadat de politie de vlammen doofden. Het is onbekend of hij nog in leven is.

Tsering Gyal was een monnik van het Akyong klooster, dat de Jonang traditie van Tibetaans Boeddhisme volgt, zeiden dezelfde bronnen, een van hen een Tibetaan die een ooggetuige sprak.

De zelfverbranding vond plaats terwijl de veiligheid was geintensiveerd in Peking voor een belangrijke Partijbijeenkomst, het derde Partij plenum dat van 9 tot 12 november wordt gehouden.

Een andere Tibetaanse bron vertelde Radio Free Asia: “[Tsering Gyal] deed het voor de vrijheid van zes miljoen Tibetanen en om de noodzaak te benadrukken om Zijne Heiligheid de Dalai Lama te herinstalleren op zijn gouden troon. Hij riep de Tibetanen op om nu op te staan.” (RFA, Young Tibetan Monk Sets Himself on Fire to Protest Chinese Rule).

Weerzinwekkende beelden kwamen naar voren van Tibetanen die op straat bijeen kwamen terwijl een Tibetaan wordt door vlammen wordt verzwolgen, liggend op de grond.

De zelfverbranding van Tsering Gyal volgt de dood van een Tibetaanse vader genaamd Shichung van twee kinderen die zichzelf verbrandde en stief op 28 september in Gomang dorp, Ngaba (Chinees: Aba) provincie. Voordat Shichung stierf, had hij een boterlamp aangemaakt voor een afbeeltenis van de Dalai Lama. De jonge monnik Tsering Gyal is de 123ste Tibetaan die zichzelf in Tibet verbrandde sinds februari 2009.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer