26 August 2011

Tibetanen gaan in hongerstaking in Nepal

19 maart 2010

Kathmandu (Nepal) – Bijna twee dozijn Tibetaanse ballingen die in Nepal gevangen zitten omdat ze protesteerden tegen de Chinese heerschappij in hun land, zijn woensdag in hongerstaking gegaan en eisen onmiddellijke vrijlating.

De politie staat gereed om de ballingen direct naar het ziekenhuis te brengen als hun toestand verslechtert, aldus commissaris Ganesh Chettri.

De 23 Tibetanen werden op 10 en 14 maart gearresteerd toen ze probeerden het visumkantoor van de Chinese ambassade te bestormen, wegens overtreding van het verbod van de regering op anti-Chinese protesten. Ze kregen een gevangenisstraf van 90 dagen opgelegd op grond van de ‘Public Security Act’, een wet waarmee de autoriteiten kunnen optreden tegen personen die gezien worden als een gevaar voor de samenleving.

Sinds 2008 protesteren Tibetanen in Nepal regelmatig tegen China. Dit is een doorn in het oog van de Nepalese regering, die sterke banden met China ambieert.

Nepal wordt enerzijds door China onder druk gezet om de protesten een halt toe te roepen en anderzijds door westerse landen om ze toe te staan. De regering heeft verklaard dat ze geen protesten tegen bevriende naties zal toestaan.

Duizenden Tibetaanse ballingen leven op dit moment in Nepal, en nog eens honderden worden het land binnengelaten op doorreis naar Dharamsala in India, waar de Dalai Lama, de Tibetaanse spirituele leider, in ballingschap leeft. China beweert dat Tibet altijd deel van haar grondgebied is geweest, maar volgens de Tibetanen is het gebied in de Himalaya eeuwenlang onafhankelijk geweest, tot de inval van Chinese troepen in de jaren vijftig. Ze zeggen dat Beijing het gebied met harde hand regeert en willen onafhankelijkheid of meer autonomie. – AP
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer