17 July 2014

Tibetanen ernstig gewond na gewelddadige aanval door de politie bij controlepost in Dzoege

Details komen aan het licht over een gewelddadige aanval op een groep Tibetanen bij een politie controlepost in Dzoege, Ngaba, op 7 juli.

Een tiental dorpelingen werden zwaar geslagen door de politie, waaronder speciale troepen, nadat een vrachtwagen, die materialen vervoerde voor de wederopbouw van een tempel, werd tegengehouden bij een controlepost. Volgens Tibetaanse bronnen werden verschillende Tibetanen in het ziekenhuis opgenomen, en één werd voor een spoedbehandeling naar de provinciale hoofdstad Chengdu gebracht. Naar wordt aangenomen verkeert hij in kritieke toestand.

Een gewonde Tibetaan  in het ziekenhuis na de aanval, afbeelding verspreid op sociale media.

Onder verwijzing naar een Tibetaanse bron in het gebied meldde Radio Free Asia dat het incident begon toen een Tibetaanse chauffeur, die bouwmaterialen naar een lokale klooster aan het vervoeren was, werd tegengehouden bij een controlepost buiten het dorp Benyul in de provincie Dzoege (Chinees: Ruo’ergai) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Ngaba (Aba), Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo). Toen de politie hem vroeg om zijn vergunning om de materialen te vervoeren te laten zien, kwamen de twee hoofden van het dorp Benyul en andere dorpelingen – allemaal Tibetanen – hem te hulp en stonden in voor zijn bevoegdheid om het werk te doen, zo vertelde de bron aan RFA (juli 8, 2014).

“Plotseling verscheen meer politie op het toneel en viel zij de daar aanwezige Tibetanen aan”, zo meldde hij aan het RFA, en hij voegde toe: “Verschillenden raakten gewond, en één was zo zwaar gewond, dat hij naar [de provinciale hoofdstad] Chengdu moest worden gebracht voor ernstige medische verzorging.”

Door ICT ontvangen afbeeldingen tonen de in het gebied verzamelde speciale eenheden, nadat de politie bij de controlepost had gevraagd om ondersteuning, aldus andere Tibetaanse bronnen.

Inzet van special troepen in Dzoege na het incident, afbeelding verspreid op social media.

Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser schreef op haar blog dat “Dorpshoofden, oudsten en vrouwen, die daar naar toe gingen om het vrijgeven van de truck te verzoeken, door de politie werden geslagen”. Op haar blog postte zij afbeeldingen van gewonde Tibetanen. Foto’s uit Dzoege, die op sociale media circuleren, tonen twee mannen mannen, die blijkbaar met hoofdwonden op ziekenhuisbedden liggen, hun gezicht bedekt met bloed. Het verslag van Radio Free Asia stelde, dat één van de gewonden het 65-jarige dorpshoofd van Benyul was.

Tibetanen in Dzoege, Ngaba, worden onderworpen aan een intense militaire onderdrukking, met name omdat in 2009 de golf van zelfverbrandingen in deze prefectuur begon. Er waren negen zelfverbrandingen in Dzoege, waaronder twee dubbele zelfverbrandingen in 2013.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer