12 January 2012

Tibetaanse zelfverbrandingen in Tibet gaan door en verspreiden in 2012

11 januari 2012

ICT-rapport

In een Tibetaans gebied binnen de provincie Qinghai, zo melden Tibetaanse bronnen in ballingschap, hielden Tibetanen een wake naar aanleiding van de zelfverbranding op 8 januari van de Tibetaan Sonam Wangyal. Er wordt aangenomen dat hij een gereïncarneerde lama is.

Op vrijdag (6 januari) verbranden twee Tibetanen zichzelf in Ngaba (Chinees: Aba), wat bevestigd werd door Xinhua, de Chinese staatsmedia. Volgens informatie van Tibetaanse bronnen in ballingschap, staken de twee Tibetanen, Tsultrim en Tennyi, beiden ongeveer 20 jaar oud, zichzelf in brand op de binnenplaats van een hotel in het centrum van de stad Ngaba. Zij renden de straat op terwijl zij riepen: “Zijne Heiligheid de Dalai Lama moet terugkeren naar Tibet “en” Moge Zijne Heiligheid de Dalai Lama tienduizend jaar leven!”. Tennyi, die naar veronderstelling een monnik uit het Kirti klooster is, is op de dag zelf overleden. Tsultrim, een leek, die mogelijk een voormalige monnik in Kirti was, overleed volgens deze zelfde bronnen de dag daarna, op 7 januari.

In een hiervan losstaande gebeurtenis is een ex-monnik, genaamd Norbu Damdrul, die zichzelf op 15 oktober 2011 verbrandde, op 5 januari overleden in een ziekenhuis in Barkham (Chinees: Maerkang) County, Ngaba, volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap. Omstanders zagen hoe de negentienjarige Norbu Damdrul door de politie werd geschopt, nadat de vlammen rond zijn lichaam waren gedoofd. Hij was echter nog in leven toen hij van de plaats van handeling werd weggevoerd. Sinds zijn protest vorig jaar was zijn verblijfplaats onbekend.

Een gerespecteerd religieus figuur verbrandt zichzelf

Sonam Wangyal, een in zijn omgeving gerespecteerd religieuze figuur, dronk kerosine en zette zichzelf in de ochtend van 8 januari in brand in Darlag county, Golog (Chinees: Guoluo) Tibetaanse Autonome Prefectuur, provincie Qinghai (het Tibetaanse gebied Amdo). Hij stierf kort daarna. De zelfverbranding in Golog vergroot in aanzienlijk mate de geografische spreiding van de Tibetaanse zelfverbrandingen in Qinghai, Sichuan en de Tibetaanse Autonome Regio (zie Zelfverbranding Feitenblad: zie onder 1).

Sonam Wangyal, een gerespecteerd figuur in zijn regio, stak zichzelf in brand op in de ochtend van 8 januari en stierf kort daarna

Een bron uit Tibet, die sprak tijdens de Tibetaanse taal-service van Radio Free Asia (RFA), melde het volgende: “Voordat hij zichzelf rond zes in brand uur zette, dronk en gooide hij kerosine over zijn hele lichaam. Zijn lichaam ontplofte in stukken en (de lichamelijke resten werden) meegenomen door de politie” (RFA, 08 januari 2012, zie link onder 2). RFA berichtte verder dat voordat Sonam Wangyal zichzelf in brand zette, hij een nabijgelegen heuvel beklom om wierook te branden en te bidden. Daarna verspreidde hij folders terwijl hij zei dat hij “niet voor zijn eigen glorie” zou handelen, “maar voor Tibet en het geluk van de Tibetanen“. 

Details omtrent de plaatselijke reactie op de zelfverbranding zijn onduidelijk. De Tibetaanse regering in ballingschap in Dharamsala, India, meldde dat honderden plaatselijke Tibetanen een wake bij kaarslicht hielden en de autoriteiten aanspoorden om zijn lichaam vrij te geven. De Tibetaanse regering in ballingschap zei dat de “lokale politie door hiermee in te stemmen, verdere spanningen afwendden.” (Centrale Tibetaanse Administratie, 09 januari 2012, zie link onder 3). Een bron vertelde aan RFA dat Tibetanen naar het politiebureau waren gemarcheerd om met kracht vrijgave van het lichaam te eisen. (RFA, 08 januari 2012, zie eveneens link onder 2).

Twee voormalige Kirti monniken sterven na zelfverbrandingen

Het Chinese staatspersbureau Xinhua bevestigt dat op vrijdag (6 januari) twee zelfverbrandingen door voormalige monniken hebben plaatsgevonden in Ngaba Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur, provincie Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo). Xinhua berichtte op 8 januari: “Een 22-jarige man zichzelf in brand stak rond 13:00 op een kruispunt in de provincie Aba in de Aba Tibetan-Qiang Autonome Prefectuur. De politie haastte zich om het vuur te doven en stuurde hem naar een lokaal ziekenhuis, aldus een woordvoerder van de provinciale regering. Een andere man, die werd geïdentificeerd als 18-jarige, stierf later door zelfverbranding in een hotelkamer niet ver van het kruispunt.”

Het Xinhua rapport weerspiegelt het officiële Chinese beleid om de Tibetanen in diskrediet brengen die zelfverbrandingen uitvoeren en de aandacht van het overheidsbeleid. Hiervoor werd een Tibetoloog van het Sichuan Tibetology Research Center aangehaald, die zei dat de recente zelfverbrandingen waren uitgevoerd door “mensen die al eerder waren gestraft voor wandaden, zoals hoerenloperij, gokken en inbraak, of diep in de schulden zaten als gevolg van gokken.” (Xinhua, 08 januari 2012, zie link 4).

Tsering Jampa, Directeur van International Campaign for Tibet Europe, zei: “Dit diep verontrustende nieuws uit Tibet moet de internationale gemeenschap wakker schudden, die in zulke extreme gevallen een verplichting heeft om de Chinese regering te dwingen de grieven aan te pakken die er de oorzaak van zijn dat zo veel Tibetanen zich van het leven beroven.”

Links:
[1]   Zelfverbranding feitenblad (in het Engels)
[2]   Angry Tibetans Parade Corpse
[3]   Self-immolator Prompts Candle Light Vigil by 2000 Nomads in Tibet
[4]   2 former monks set themselves ablaze in SW China
[5]   Tibetan self-immolations continue and spread in Tibet into 2012

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer