1 April 2012

Tibetaanse zelfverbrandingen en hun impact breiden zich uit

Door ICT :

  • Berichten over 31ste Tibetaanse zelfverbranding in het oosten van Tibet
  • Tibetaan, die zichzelf op 26 maart in Delhi in brand stak, India, sterft in ziekenhuis
  • ‘Preventieve hechtenis’ van de lokale Tibetanen door Indiase politie duurt voort in Delhi

Een 20-jarige Tibetaanse monnik, genaamd Sherab, stak zichzelf vandaag in brand en stierf in Cha township, Ngaba (Chinees: Aba) in het oosten van Tibet, aldus monniken van het Kirti klooster in ballingschap. Het nieuws uit Tibet komt op dezelfde dag naar voren dat een andere jonge Tibetaan, Jamphel Yeshi, bezweek aan zijn verwondingen na zichzelf op 26 maart in Delhi in brand gestoken te hebben, voorafgaand aan het bezoek van de Chinese president en partijsecretaris Hu Jintao aan de Indiase hoofdstad.

Volgens Kirti monniken die in ballingschap in Dharamsala, India, leven, verwijderde de paramilitaire politie het lichaam van Sherab onmiddellijk na zijn zelf verbranding. Verzoeken om zijn lichaam over te dragen aan zijn familie werden genegeerd. Sherab was een monnik in het Ganden Tenpeling klooster in Raruwa, een klein klooster met ongeveer 30 monniken. Afgelopen oktober ging hij studeren aan het Kirti klooster in Ngaba, maar hij was op 26 maart 2012 naar huis teruggekeerd.
Volgens een Kirti monnik in ballingschap: “Vandaag de dag zijn zo’n 300 Chinese overheid ambtenaren van verschillende functies en rang gestationeerd in het Kirti klooster. Door heel Ngaba handhaven gewapende politie en speciale politie eenheden de stringente veiligheidsmaatregelen.”

Jamphel Yeshi, een Tibetaan van in de twintig stierf vanochtend, 28 maart 2012,  in het Ram Manohar Lohia ziekenhuis in Delhi enkele uren voor de Chinese president en partijsecretaris Hu Jintao in de stad arriveerde voor een topontmoeting van opkomende markteconomieën. Jamphel Yeshi, uit het Tawu gebied van Kardze (Chinees: Ganzi) in het oosten van Tibet kwam, kwam enkele jaren geleden in India. Het Tibetan Youth Congress, een Tibetaanse organisatie in ballingschap, meldde vanochtend het nieuws van zijn dood1). Jamphel Yeshi liet een brief achter (vertaald door Bhuchung D. Sonam)2).
In deze brief schrijft Jamphel Yeshi: “… Vrijheid is de basis van geluk voor alle levende wezens. Zonder vrijheid zijn zes miljoen Tibetanen als een boterlamp in de wind, zonder richting. Mijn Tibetaanse landgenoten uit de Drie Provincies, het is ons allen duidelijk, dat als we onze krachten bundelen, er resultaten zullen zijn. Dus wees niet ontmoedigd.” De ‘Drie Provincies’ verwijst naar de traditionele Tibetaanse gebieden van U-Tsang, Kham en Amdo, heringedeeld door de Chinezen in de Tibetaanse Autonome Regio en diverse Tibetaanse prefecturen en districten in de provincies Sichuan, Yunnan, Qinghai en Gansu.

De emoties lopen hoog op onder Tibetanen in Delhi naar aanleiding van de zelf-verbranding van Jamphel Yeshi, met een significante aanwezigheid van politie in de Tibetaanse vluchtelingenkamp van Majnukatilla in het noorden van de stad, en een aantal ‘preventieve detenties’ van Tibetaanse activisten door de Indiase politie.
Jamphel Yeshi zelf-verbranding vond plaats tijdens een voor de rest vreedzame bijeenkomst van “ten minste 600 Tibetaanse demonstranten van de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap in India” in afwachting van het geplande bezoek van de Chinese president aan India voor de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) topontmoeting van 29 maart 2012, aldus een bericht in de New York Times3).

Links:
1) Pawo Jamphel Yeshi passes away

2) Burning Tibet

3) Tibetan Exile Sets Self Afire in Protest Act

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer