4 January 2013

Tibetaanse Werkgroep voor Onderhandelingen bespreekt Kritieke Situatie in Tibet en Nieuwe Leiding van China

Een tweedaagse vergadering van de Werkgroep voor Onderhandelingen werd van 31 december 2012 tot 1 januari 2013 gehouden in Dharamsala, onder voorzitterschap van Dr. Lobsang Sangay Sikyong.

De bijeenkomst vergaderde over de zich verhevigende politieke crisis in Tibet, in het bijzonder de hartverscheurende golf van zelfverbrandingen, en de dringende behoefte aan een vreedzame oplossing van de kwestie Tibet. Eveneens sprak de vergadering over de veranderingen in de Chinese leiding en hun gevolgen voor de Tibetaanse kwestie.

Een inhoudelijke evaluatie werd gemaakt over de oorsprong van de Tibetaanse dialoog, de vooruitzichten en uitdagingen op basis van de situatie in Tibet, China en in de internationale gemeenschap. Diverse constructieve adviezen werden naar voren gebracht om de dialoog voort te zetten. De procedure voor de benoeming van de gezanten van Zijne Heiligheid de Dalai Lama werd eveneens besproken.

Het Tibetaanse leiderschap houdt onverminderd vast aan geweldloosheid en de Middenweg benadering, en is ervan overtuigd dat dialoog de enige manier is om de kwestie Tibet op te lossen. “Met substantie in primaire instantie en proces secundair, zijn we klaar om deel te nemen aan een zinvolle dialoog, waar dan ook, en op ieder moment”, zei Sikyong Dr. Lobsang Sangay.

We blijven een beroep doen op Tibetanen om geen drastische acties te ondernemen, waaronder zelfverbrandingen. Wij verwelkomen de uitingen van verontrusting en regeringen over de huidige situatie in Tibet door de Verenigde Naties, alsmede hun aanmoediging tot dialoog.

De Werkgroep zal opnieuw worden samengesteld met extra nieuwe leden, en een vergadering zal kort na de vergadering van het Nationale Volkscongres in maart van dit jaar bijeengeroepen worden, wanneer de nieuwe Chinese leiders haar volledige verantwoordelijkheid op zich zullen hebben genomen.

de Kashag

2 januari 2013

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer