9 December 2020

Tibetaanse vrouw willekeurig vastgehouden voor berichten op WeChat

Een Tibetaanse vrouw genaamd Tsering Tso (Ch: Cairen Cuo) werd vorige maand voor 10 dagen in hechtenis geplaatst door Trika County Public Security Bureau, voor het uiten van haar gedachten op de populaire Chinese social media app WeChat.

Tsering was een deelnemer aan het International Visitor Leadership Program van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma brengt buitenlanders naar de Verenigde Staten om de Amerikaanse samenleving te ervaren. De inhoud van haar WeChat-posts zijn niet bekend, maar de PSB beriep zich op artikel 26, lid 4, van de Public Security Administration Punishment Law van de Volksrepubliek China, dat voorziet in administratieve detentie onder de niet nader omschreven categorie “andere provocerende handelingen” als rechtsgrond voor haar detentie.

In een rapport dat op 2 december werd gepost, zei Tsering dat ze werd vastgehouden in verband met een “stabiliteit gerelateerde” kwestie en sprak ze haar verbijstering hierover uit, omdat ze niet zeker wist welk aspect van haar twee WeChat-posts hiermee verband hielden.

Naast haar detentie in het Trika County PSB Administratieve Detentiecentrum van 20 tot 30 november 2020, legde de politie ook een monetaire boete van 1000 yuan op die Tsering moet betalen aan de Trika County Branch van de Agricultural Bank of China. Ze kreeg alleen gestoomde broodjes en gekookt water als maaltijd tijdens haar detentieperiode.

PSB noemde de twee posts op WeChat van 2 november 2020, de reden voor haar opsluiting. Tsering vertelde de RFA dat 10 politieagenten haar van haar woonplaats in Ziling (Ch: Xining) wegnamen. Een Trika County PSB dagvaardingsdocument dat haar vraagt om te komen voor het eerste onderzoek draagt de tijdstempel toen ze “aankwam” op het politiebureau om 2 uur ‘s middags op 12 november en de tijd dat ze vertrok als 00:14 uur op 13 november.

Tsering is van mening dat ze door haar deelname aan het International Visitor Leadership Program van het State Department en haar reizen als toerist, een persoon van “speciale aandacht” is geworden voor het openbare veiligheidssysteem in Qinghai. De politie roept haar vaak op, waarschuwt haar aan de telefoon en geeft persoonlijke veiligheidsbedreigingen tegen haar af voor haar activiteiten en haar uiting van haar gedachten.

Het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie in India verklaarde in een persbericht dat Tsering actief is geweest in het blootleggen van de corrupte lokale functionarissen in Qinghai die haar ook onder de aandacht van de lokale autoriteiten hebben gebracht. Het centrum zei dat de gedetineerden haar aan mishandeling en intimidatie hebben onderworpen in de hoop dat ze haar vocale pleitbezorging voor de democratie en de rechtsstaat zou opgeven.

Dit is niet de eerste keer dat de politie Tsering in hechtenis heeft genomen, meldde TCHRD. Voor haar pleidooi in 2017 voor de rechten van Tibetanen in Yulshul (Ch: Yushu) om een paspoort aan te vragen, nam de politie van Yulshul Tsering mee voor een verhoor. Tsering vertelde de RFA dat agent Jamga (Ch: Changjiang Ga) van de Immigratie Administratieve Divisie van de prefectuur Yulshul PSB haar tijdens het verhoor ernstig heeft geslagen, wat leidde tot haar ziekenhuisopname.

Jamga schopte haar op het hoofd, het gezicht, de borst en de buik, vertelde zij RFA. Ondanks de wrede en onmenselijke behandeling verklaarden de artsen die haar medisch onderzoek uitvoerden dat ze geen verwondingen opliep. Het was een duidelijke leugen die onder druk werd gemaakt om de Chinese politie te beschermen tegen elke vorm van aansprakelijkheid voor hun wangedrag. Fotografisch bewijs was destijds duidelijk in tegenspraak met de medische conclusie van de artsen.

Tsering tijdens haar ziekenhuisopname als gevolg van zware mishandeling in 2017. (Foto: Radio Free Asia)

 

De Chinese politie oefent een grote verscheidenheid aan macht uit om iemand willekeurig zijn vrijheid te ontnemen. Voor personen als Tsering Tso is er geen hoorzittingsprocedure mogelijk. De politie besloot haar in administratieve hechtenis te nemen op grond van de wet over de straffen van de openbare veiligheidsdienst.

Hoewel Chinese rechtbanken in theorie kunnen bepalen of een administratieve detentie door de politie onrechtmatig is, is het zeldzaam dat een individu dit recht in de praktijk uitoefent, omdat het zeer korte tijdsbestek voor de detentie het vrijwel onmogelijk maakt. Bovendien heeft de politie in China meer macht dan de rechtbanken en is er geen goed mechanisme om de politie te controleren. De beslissing van de politie om administratieve detentie op te leggen voldoet niet aan de internationale normen. Deze internationale normen vereisen dat een rechtbank of een onafhankelijk persoon met gerechtelijke macht, een individu aan detentie onderwerpt in plaats van dat de politie dit doet.

International Campaign for Tibet dringt er bij de regering van China op aan om te stoppen met het lastigvallen en willekeurig vasthouden van Tsering Tso wegens het uiten van haar meningen en gedachten. Aangezien Tsering een alumna van het International Visitor Leadership Program is en een voorstander van anticorruptie en transparantie, roept ICT het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op om haar zaak aan de orde te stellen bij China.

Vertaling van de oproep door Trika County Public Security Bureau 

De Trika County Public Security Bureau roept Tsering Tso op.

 

Trika County Public Security Bureau

Roeping

Aan: Tsering Tso

Omdat u wordt verdacht van het veroorzaken van problemen, in overeenstemming met artikel 82 van de wet van de Volksrepubliek China inzake straffen voor de openbare veiligheidsdienst, wordt u nu opgeroepen om naar de afdeling voor de behandeling van zaken van het Trika County Public Security Bureau te gaan voor ondervraging vóór 13.30 uur op 12 november 2020.

Degenen die weigeren de dagvaarding te aanvaarden of de dagvaarding zonder goede reden te omzeilen, zullen verplicht worden gedagvaard volgens de wet.

Trika County Public Security Bureau (zegel)

12 november 2020

De opgeroepene komt op 12 november 2020 om 14.00 uur aan. Tsering Tso (ondertekend als Cairang Cuo in het Chinees)

De opgeroepene vertrok op 13 november 2020 om 00:14 uur. Tsering Tso (ondertekend als Cairang Cuo in het Chinees met een vingerafdruk)

Vertaling van het boetebesluit van Trika County Public Security Bureau 

Administratieve sanctiebeslissing waarbij Tsering Tso wordt onderworpen aan tien dagen administratieve hechtenis.

 

Trika County Public Security Bureau

De dader Tsering Tso, vrouwelijk. Geregistreerde Domicilie: Bhumku (Benke) Village, Chunub (Hexi) Town, Trika County. Huidige woonplaats: Ziling Stad

Het blijkt nu dat Tsering Tso op 2 november 2020 om 16:26 uur in haar vriendenkring informatie over stabiliteit heeft gepubliceerd en becommentarieerd.

Het bewijs voor het bovenstaande zijn Tsering Tso’s verklaringen en commentaren gepost vanaf de WeChat account op haar telefoon.

In overeenstemming met artikel 26, lid 4, van de Public Security Administration Punishment Law van de Volksrepubliek China is nu besloten om de overtreder een straf van 10 dagen administratieve hechtenis op te leggen. Binnen 15 dagen moet de boete worden betaald bij de Trika County Branch van de Agricultural Bank of China op basis van dit besluit. Stuur haar naar het bureau voor administratieve hechtenis van het Trika County Public Security Bureau voor administratieve hechtenis. De uitvoeringstermijn loopt van 13 november tot 23 november 2020.

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen 60 dagen na ontvangst van dit besluit in beroep gaan bij het Hainan Public Security Bureau of de Trika County People’s Government, of binnen zes maanden een zaak volgens de wet indienen bij de Trika County People’s Court.

13 november 2020
Trika County Public Security Bureau (zegel)

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...