Tibetaanse gebedsvlaggen door Chinese autoriteiten bruut verwijderd
Tibetaanse gebedsvlaggen door Chinese autoriteiten bruut vernietigd
Een van de mooiste symbolen van de Tibetaanse cultuur en religie wordt verboden als onderdeel van de inspanningen van China om de tradities en manier van leven in Tibet te vernietigen.
Volgens een rapport van 17 juni van Radio Free Asia (RFA) zijn de Chinese autoriteiten deze maand een campagne begonnen om Tibetaanse gebedsvlaggen te verwijderen.
De campagne begon in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Golog (Chinees: Guoluo) in de provincie Qinghai en de provincie Tengchen (Chinees: Dingqing) in Chamdo in de Autonome Regio Tibet.
‘Onder dwang van de politie moeten lokale Tibetanen nu gebedsvlaggen neerhalen in hun dorpen en op de heuveltoppen’, vertelde een bron uit het gebied aan RFA. De bron voegde eraan toe dat de autoriteiten zelfs de vernietiging van de palen met de vlaggen hebben bevolen. De bron zei dat functionarissen beweren dat het verwijderen van gebedsvlaggen deel uitmaakt van een campagne voor “milieusanering” en “beweging van gedragshervorming”.
Oorlog tegen de Tibetaanse religie
Gebedsvlaggen, die naar verluidt al eeuwen in Tibet aanwezig zijn, zijn een van de bekendste symbolen van de unieke cultuur en spiritualiteit van Tibet.
Maar de afgelopen jaren heeft China – dat al meer dan zes decennia Tibet, een historisch onafhankelijk land, bezet – extreme maatregelen genomen om de traditionele manier van leven van Tibetanen uit te roeien en hen te dwingen ‘zich op te nemen’ in de Chinese samenleving. Als onderdeel van die drive voert China oorlog tegen het Tibetaans boeddhisme.
In haar recente rapport over internationale godsdienstvrijheid documenteerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorig jaar een grote verscheidenheid aan schendingen, geweld en discriminatie tegen Tibetanen van godsdienstvrijheid.
Opvolging van de Dalai Lama
De verwijdering van de gebedsvlaggen markeert een nieuw en schokkend front in de Chinese campagne tegen de Tibetaanse religie.
Tegelijkertijd zet de Chinese regering haar plannen voort om zich te mengen in de opvolging van de Dalai Lama, die volgende maand 85 jaar wordt.
Chinese functionarissen hebben duidelijk gemaakt dat wanneer de Dalai Lama uiteindelijk sterft, ze hun eigen Dalai Lama zullen aanstellen om hem te vervangen.
Om deze flagrante schending van de religieuze vrijheid van Tibetanen te bestrijden, heeft het Huis van Afgevaardigden in januari de Tibetan Policy and Support Act (TPSA) aangenomen; een uitgebreide wetgeving die de Amerikaanse steun aan het Tibetaanse volk drastisch zal verbeteren.
In het officiële beleid van de TPSA (Tibetan Policy and Support Act) staat, dat alleen de Dalai Lama en de Tibetaans-Boeddhistische gemeenschap over zijn opvolging kunnen beslissen.
Als Chinese functionarissen proberen hun eigen Dalai Lama te noemen, krijgen ze sancties opgelegd door de Verenigde Staten.
Congresactie U.S.
De Tibet Policy and Support Act wacht nu op een stemming in de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen. De TPSA moet aangenomen worden door de commissie en de volledige senaat, en U.S. president Trump de wet moet dit jaar ondertekenen.
Door de TPSA vast te stellen, kunnen de mensen in de Verenigde Staten, Peking vertellen dat het vertrappen van de religieuze vrijheid en mensenrechten van Tibetanen niet onomstreden zal blijven.
Boodschap van International Campaign for Tibet:
Matteo Mecacci, president van de Internationale Campagne voor Tibet U.S.:
“Het neerhalen van gebedsvlaggen in Tibet is een triest symbool van hoe de Chinese Communistische Partij de heerschappij over Tibet neerdaalde en de oude, prachtige cultuur van Tibetanen decimeerde. Zoals het rapport van RFA opmerkt, beschrijven Chinese functionarissen deze inspanning als onderdeel van een ‘beweging van gedragshervorming’, maar het enige gedrag dat hervorming behoeft, is dat van de Chinese Communistische Partij.
“Bij de International Campaign for Tibet geven we gebedsvlaggen aan onze leden omdat we de schoonheid en inspiratie herkennen die ze in het leven van mensen brengen. We staan erop dat China onmiddellijk stopt met het dwingen van Tibetanen om hun gebedsvlaggen te verwijderen en deze unieke symbolen van de Tibetaanse cultuur terug te laten keren naar hun rechtmatige plaats in de lucht boven het Tibetaanse Plateau. ”
Lees het artikel hier in het engels | Read the article in English