6 december 2013

Tibetaanse vader van twee steekt zichzelf in Ngaba in brand


Kunchok Tseten stak zichzelf op 3 december in Ngaba in brand. Zijn vrouw en enkele familieleden zijn verdwenen en zijn naar alle waarschijnlijkheid in hechtenis genomen.

Een Tibetaanse vader van twee, genaamd Kunchok Tseten, stak zichzelf eergisteren (3 december) in brand in het dorp Meruma in Ngaba. Protesten laaiden op toen lokale mensen probeerden te verhinderen dat de politie zijn lichaam wegvoerden, nadat hij brandend op de weg ineen was gestort. Kunchok Tseten’s vrouw en sommige familieleden zijn verdwenen en zijn naar alle waarschijnlijkheid in hechtenis genomen, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap.

Terwijl hij brandend over de weg rendde, kon men Kunchok Tseten luid horen schreeuwen en oproepen voor een lang leven van de Dalai Lama, voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en de hereniging van Tibetanen binnen Tibet en in ballingschap. Een Tibetaan met contacten in het gebied vertelde Radio Free Asia: “Zelfs nadat hij op de grond stortte, werd door plaatselijke getuigen gezien dat hij zijn handen vouwde als in gebed en enkele onhoorbare woorden uitsprak.” (Zie RFA rapport: Tibetaanse Vader van twee steekt zichzelf in Ngaba in brand).

Gewapende eenheden waren snel ten tonele en probeerden Kunchok Tseten, terwijl hij nog brandde, weg te voeren, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap. Maar de lokale mensen verzamelden zich en probeerden te voorkomen dat hij werd weggevoerd. Volgens sommige bronnen duurde de impasse tot wel een uur lang. Het is niet duidelijk of hij nog in leven is.

Het in Ngaba (Chinees: Aba) in de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur in Sichuan gelegen Meruma is door veiligheidsdiensten afgesloten. Winkels en restaurants zijn op het moment gesloten en van sommige mensen zijn de mobiele telefoons in beslag genomen in een poging om verspreiding van het nieuws over de zelfverbranding te voorkomen. Veel Tibetanen zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, inclusief uitgestelde doodstraffen, als onderdeel van de harde lijn en de systematische pogingen van de autoriteiten om de zelfverbrandingen te kwalificeren als criminele activiteiten en de schuld voor de zelfverbrandingen te leggen bij krachten van buitenaf. (Zie ICT rapporten: Verbijstering over doodvonnis voor Tibetaanse beschuldigd van ‘aanzetten tot’ zelfverbranding en Zes Tibetanen in Gansu veroordeeld na het beschermen van het lichaam van zelfverbranders in agressieve campagne om zelfverbrandingen te criminaliseren).

Kunchok Tseten en zijn vrouw hebben twee zonen, beiden jonger dan tien jaar. Kunchok Tseten, die stamt uit een nomade familie in het in in Gansu gelegen Machu (Chinees: Maqu), had alleen primair onderwijs gevolgd. Volgens sommige bronnen in ballingschap nam hij deel aan vreedzame protesten in Ngaba in 2012.

Het is de 124ste zelfverbranding door een Tibetaan in Tibet (zie ICT: zelfverbrandingen door Tibetanen). De laatste Tibetaan, die zichzelf in brand stak, de 20-jarige monnik Tsering Gyal, riep terwijl hij in brand stond, eveneens op tot hereniging van Tibetanen, zowel binnen als buiten Tibet. Volgens een Tibetaanse bron zei Tsering Gyal op weg was naar het ziekenhuis na zijn zelfverbranding op 11 november, “dat hij zichzelf in brand gestoken had voor de eenheid van de Tibetanen binnen en buiten Tibet. Hij zei dat hij hoopte dat Tibetanen eensgezind zullen staan, en op gelijke wijze moeilijkheden en geluk tegemoet zullen treden. Hij zei dat hij hoopte ook dat Tibetanen hun taal en culturele identiteit zou beschermen en behouden, en dat dit zijn laatste hoop en verwachtingen waren”. Een ooggetuige vertelde een Tibetaan in ballingschap: “De man stak zichzelf vlak bij een standbeeld in het centrum van de provinciestad in brand en rende naar een overheidsgebouw. Hij viel na 10 tot 12 meter op de grond. Het was heel duidelijk dat hij meer dan 10 keer ‘Zijne Heiligheid de Dalai Lama’ schreeuwde” (zie ICT-rapport: Tibetanen verzamelen bij klooster in Golok na zelfverbranding van de jonge monnik’).

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer