26 August 2011

Tibetaanse studenten protesteren tegen verdwijning van Tibetaanse taal

4 november 2010

Hierboven protesteren Tibetaanse leerlingen tegen de aankondiging van nieuwe maatregelen van de Chinese overheid in deelgebied Qinghai, die het Chinees wil invoeren als voertaal in het middelbaar onderwijs. Tibetaans wordt alleen een keuzevak.

De protesten begonnen op 19 oktober in Chabcha en Rebkong en verspreidde zich snel naar andere delen van Tibet. Op 20 oktober waren er 8000 leerlingen op de been: dit maakt de studentenprotesten de grootste straatprotesten sinds de opstanden in 2008. De veiligheid is opgevoerd in gebieden waar de studentenprotesten plaatsvonden. Bronnen meldden dat in een Tibetaanse middelbare school in Chabcha (Chinees: Gonghe) op vrijdag 22 oktober, meer dan 20 studenten werden vastgehouden door de politie.

De nieuwe maatregel weerspiegelt het beleid van Qinghai autoriteiten om de Chinese taal door te drukken in de Tibetaanse gebieden. Dit punt raakt de kern van Tibetaanse angst voor de overleving van hun identiteit en cultuur.

Petitie uit zorg over hervorming van taalbeleid
Een petitie, waarvan ICT een kopie ontving, werd getekend door meer dan 300 leraren en leerlingen uit Qinghai. De petitie onderschrijft dat hoewel de Chinese taal vandaag de dag essentieel is voor leerlingen in Tibet, het Tibetaans de voertaal moet blijven in het lesprogramma. De brief was opgesteld door leraren uit het basis – en middelbaar onderwijs van het gebied, en is eveneens ondertekend door enkele studenten.

Lees meer op de US site van ICT

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer