17 July 2017

Tibetaanse student in India steekt zichzelf in brand

Een jonge Tibetaanse student in India stak zichzelf afgelopen vrijdag in brand op het terrein van zijn universiteit in Varanasi onder het schreeuwen van ‘Overwinning voor Tibet’. 

Tenzin Choeying, van rond de 20, overleefde het, maar is ernstig verbrand en bevindt zich nu in het ziekenhuis, aldus Tibetanen en andere ooggetuigen in Varanasi.

Tenzin Choeying Ongedateerde foto van Tenzin Choeying (Foto RFA)

Tenzin Choeying overgoot zichzelf met kerosine en stak zichzelf volgens ooggetuigen rond 9 uur bij de ingang van een studentenflat bij de Centrale Universiteit voor Tibetaanse Studies in brand. Verschillende studenten en Indiase medewerkers van de universiteit probeerden het vuur te blussen. 

Chime Namgyal, voorzitter van de Varanasi afdeling van de actiegroep Tibetan Youth Congress, bezocht later de verbrande student in een nabijgelegen ziekenhuis en vertelde Radio Free Asia: “Hij liep [een korte afstand] en riep ‘Overwinning voor Tibet’. Chime Namgyal vervolgde: “De dokter kan zijn kansen om te overleven niet garanderen, maar hij is in staat om te spreken” en voegde toe, dat Choeying zei dat hij zichzelf in brand had gestoken, omdat “er geen recht is voor Tibetanen in Tibet.”

Namgyal zei dat Tenzin Choeying bijzonder verontrust was over het feit, dat Tibetanen in Tibet onder de Chinese overheersing niet langer hun eigen taal kunnen leren.

Choeying deed zijn protest terwijl Lobsang Sangay, president van Tibet’s in India gevestigde regering in ballingschap, een toespraak gaf voor universitaire studenten, maar het protest was niet gekoppeld aan Sangay’s aanwezigheid op de campus, zei Choeying vanaf zijn ziekenhuisbed. 

“De Sikyong doet geweldig werk en ik waardeer hem bijzonder”, zei Choeying. “Ik heb me alleen voor Tibet in brand gestoken.”

Tenzin Choeying studeert Sanskriet en zijn familie woont in een Tibetaanse nederzetting in Karnataka.

De eerste Tibetaanse zelfverbranding in de huidige golf van dergelijke protesten in ballingschap was Thubten Ngödrüp, die zichzelf op 28 april 1998 in Delhi in brand stak, toen een hongerstaking door de politie werd afgebroken. Hij overleed later in het ziekenhuis. Op 27 februari 2009 werd Kirti monnik Tapey de eerste Tibetaan, die zichzelf in Tibet in brand stak in een ongekende golf van zelfverbrandingen op het Tibetaanse plateau, waarvan het aantal nu opgelopen is tot 150.

Acht Tibetanen hebben zichzelf tot nu toe in brand gestoken in ballingschap. Scholier Dorjee Tsering overleed nadat hij zich op 29 februari 2016 in Dehra Dun, India, in brand stak.

Factsheet Zelfverbrandingen: https://www.savetibet.org/resources/fact-sheets/self-immolations-by-tibetans/

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer