4 November 2013

Tibetaanse parlementariërs bezoeken Tweede Kamer

Amsterdam :  Een delegatie van het Tibetaanse parlement in ballingschap brengt op 11 november een bezoek aan de Tweede Kamer om hen te informeren over de actuele situatie in Tibet. Aan de vooravond van premier Rutte zijn werkbezoek aan China, verzoeken de parlementsleden hem dringend de mensenrechten in Tibet onder de aandacht te brengen bij de Chinese regering.

De Tibetaanse parlementariërs zijn op uitnodiging van International Campaign for Tibet in Europa om aandacht te vragen voor de zeer ernstige mensenrechtensituatie in Tibet.
Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: “We vragen premier Rutte om de goede relatie met China te benutten om bij de Chinese regering aan te dringen op het vinden van een vreedzame oplossing voor de crisis in Tibet en de Chinees-Tibetaanse dialoog te hervatten.”

Door de toenemende religieuze onderdrukking en mensenrechtenschendingen van de Chinese veiligheidstroepen leeft de Tibetaanse bevolking in constante angst. Afgelopen maand, op 4 oktober, werden vier Tibetanen neergeschoten en raakten zestig Tibetanen gewond bij protesten in Nagchu in de Tibetaanse Autonome Regio. Sinds 2009 hebben er 122 zelfverbrandingen plaatsgevonden als protest tegen de Chinese overheersing.

Vanwege de ernstige huidige situatie in Tibet verzoekt International Campaign for Tibet de Nederlandse regering om bij het Chinese leiderschap aan te dringen dat zij:

. Gehoor geven aan de legitieme aspiraties van het Tibetaanse volk en stoppen met het repressieve beleid dat de oorzaak is van de golf van zelfverbrandingen in Tibet;

. Onafhankelijke waarnemers, mensenrechtenexperts, diplomaten, OHCHR en andere VN-functionarissen toestaan om de mensenrechtensituatie in Tibet te onderzoeken;

. De Chinees-Tibetaanse-dialoog hervatten om te zorgen voor een duurzame oplossing voor de crisis in Tibet, zodat de mensenrechtensituatie van het Tibetaanse volk verbetert.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer