31 mei 2013

Tibetaanse nomade steekt zichzelf in brand en sterft in Yushu

Een Tibetaanse nomade van vroeg in de dertig, genaamd Tenzin Sherab, stak zichzelf  maandag (27 mei) in brand en overleed in het Gyaring gebied van Yushu in de provincie Qinghai, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap.


Tenzin Sherab, who self-immolated on Monday in Gyaring, Yushu.

Politie nam Tenzin Sherab’s lichaam weg van de plaats van zelfverbranding, maar volgens dezelfde bronnen gaf de politie het lichaam later vrij aan de familie. De familie is  ondervraagd over de reden waarom ze dachten dat Tenzin Sherab zichzelf in brand had gestoken.

Tenzin Sherab (foto) was de oudste van vijf broers en zussen uit een dorp in Chumarleb (Chinees: Qumarleb / Qumalai), in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Yushu (Kyegu) (het Tibetaanse gebied Kham). Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap was zijn nomade familie hervestigd in Chumarleb in het kader van het hervestigingsbeleid van de Chinese autoriteiten. Landonteigeningen, en afrastering van de door Tibetanen bewoonde pastorale gebieden perken de mogelijkheden om te voorzien in het levensonderhoud drastisch in.

Tenzin Sherab had eerder met vrienden gesproken over de moeilijkheden van het leven als gevolg van het Chinese beleid en zijn vrees voor het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur en religie.

Een bron in Tibetaanse ballingschap meent dat Tenzin Sherab mogelijk op de weg was voor het verzamelen van rups schimmel (yartsa gunbu) toen hij stierf, aangezien veel nomaden in het Gyaring gebied dat in deze tijd van het jaar doen. Na het verlies van land onder het vestigingsbeleid van de Chinese regering, en slecht voorbereid om te concurreren met Chinese migranten wat betreft werkgelegenheid, zijn meer en meer Tibetanen aangewezen op het verzamelen van yartsa gunbu om de kost te verdienen. Het wordt door handelaren opgekocht en door verkocht aan farmaceutische bedrijven en klinieken voor Chinese geneeskunde in China.

Tenzin Sherab’s zelfverbranding is de eerste in dit gebied en volgt een korte pauze in de golf van zelfverbrandingen van iets meer dan een maand, toen twee jonge monniken zichzelf op 24 april in de aula van het Taktsang Lhamo Kirti klooster in Dzorge, Sichuan, in brand staken. Een lijst van 117 bekende zelfverbrandingen in Tibet sinds 2009 is hier te vinden, samen met de gerapporteerde gegevens van andere gevallen waarin the omstandigheden niet duidelijk zijn.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer