28 August 2011

Tibetaanse Nationale Voetbalelftal sluit succesvol Europees tournee af

20 mei 2008

Het Tibetaanse Nationale Voetbalelftal sloot op 17 mei haar vijfweekse tournee in Europa af met een wedstrijd tegen MVV’27 in Maasland. De voetballers hielden goed stand tegen het hoogste team van deze voetbalclub.

Het Tibetaanse team stond in de eerste helft zelfs met 3-1 voor. Daarna scoorden de tegenstanders. Het winnende doelpunt van MVV’27 viel in de allerlaatste minuut.

Het in 1999 in ballingschap in India opgerichte Tibetaanse voetbalteam heeft sinds 2001 meegedaan aan verschillende internationale voetbaltoernooien. Tijdens hun rondreis door Europa leverde het team met voetbal een bijdrage aan de bewustwording over het behoud van Tibet’s unieke cultuur, die door ruim 50 jaar Chinese bezetting wordt bedreigd.

De Tibetaanse voetballers bezochten van 15 april tot 20 mei Europa, op uitnodiging van International Campaign for Tibet Europe, als onderdeel van de Beijing 2008: Race for Tibet campagne. Het team trok veel belangstelling. Overal was er ruime media-aandacht, zowel voor het Tibetaanse team als voor de slechte mensenrechtensituatie en recente gebeurtenissen in Tibet. De spelers en hun coach verschenen op televisie, bij radioprogramma’s en in een groot aantal kranten.

De Tibetaanse voetballers en hun coach verbleven twee keer een week in Nederland en van 22 april tot 12 mei speelde het team, in samenwerking met lokale Tibet Supportgroepen en de Tibetaanse gemeenschap, wedstrijden in Italie, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland en nam deel aan een verschillende manifestaties.

In Nederland verzorgde de Sports Without Frontiers Foundation (swff.wordpress.com) professionele trainingen bij MVV’27 met het doel om het voetbal van de Tibetaanse selectie op een hoger plan te brengen. Het vormde tevens de ‘aftrap’ van een jeugdvoetbalbeleid voor de Tibetaanse vluchtelinggemeenschap. Tijdens de slotwedstrijd in Maasland liet het team zien dat het in voetbaltechnisch opzicht in korte tijd een enorme groei doormaakte.

Andere activiteiten in Nederland waren onder andere de deelname aan een voetbaltoernooi op 20 april tijdens het Ticket for Tibet-festival. Het festival trok ruim 9.500 bezoekers. Op 16 mei namen de coach Kalsang Dhondup en twee spelers deel aan een debat met als thema “Sport als uiting van identiteit” bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. De coach en spelers waren eveneens aanwezig bij vertoningen van de film The Forbidden Team georganiseerd door Movies that Matter. (www.moviesthatmatter.nl)

In Zwitserland trok het team tijdens een wedstrijd duizenden toeschouwers. Een dag eerder had de aankomst van de olympische fakkel in Zurich tienduizenden bezoekers getrokken. In Oostenrijk speelde het team drie wedstrijden in Wenen. De Chinese ambassade probeerde tevergeefs om politici te weerhouden de wedstrijden te bezoeken.

 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer